Tuesday, 19 June 2012

SEJARAH ROSLI DHOBY

Warkah terakhir Rosli Dhoby - Rakyat
Sarawak yang pertama dihukum
 gantung
Wednesday, June 10, 2009

Warkah Terakhir untuk Orang Negara Sarawak

Surat di bawah merupakan warkah terakhir Rosli Dhoby kepada ra'ayat Sarawak. Surat ini telah diserahkan oleh Rosli kepada seorang warden yang amat dipercayainya bernama Sumarja Muhammad, atau Pak S. Oleh itu atas nama perjuangan yang belum selesai saya berharap selagi nafas kita masih ada sebarkanlah surat ini untuk kita kemudi negeri Sarawak ini untuk agama bangsa dan tanah air.

Dengan secharek kertas ini dan se‑putung pensil untuk renungan sepanjang masa. Saya si‑penulis Rosli Dhobi dalam lindungan Permai. Saudara-saudara dan saudari-saudari sa‑perjuangan, saya ta' lama lagi akan meninggalkan jejak tanah tumpah darakku yang ku chintai, dan utama sekali ayah bunda yang ku kasehi dan saudara2 semua, dengan nama Allah sifat pemurah dan pengampun saya menyusun 10 jari mohon ampun dan maaf atas kesalahan saya yang telah terjadi selama ini, saga sanggup berkorban nyawa untuk memperbaiki raayat yang telah di‑ budaki oleh penjajah, saya mengaku dan terima apa-apa kesalahan di dunia ini saya ta'genter saya ta'takut mati, saya terima hukuman yang telah di jatohkan di‑mahkamah.

Saya berdoa kepada Allah S. W. T. Saudara-saudara saudari-saudari di‑akhir kelak balek ke‑pengkuan Ibu‑pertiwi. Sungguh begitu saya sudah sanggup menghapuskan orang putih yang berasin dan datang‑nya tetapi saya sudah tidak ada di dunia ini nama saya tetap harum seluroh Dunia sa‑genap plusuk. Akhir kata, hey! Saudara-saudara Saudari-saudari sekalian berjuanglah jangan mundur majulah ka hadapan

Amin ya rabbul alamin berkat do a laillahaitlahi Munamada rasululah. Dan saga uchapkan jutaan terima kasih kepada saudara Pa. S. Allah sahajalah yang akan membalas budi jasa‑nya dengan penuh layanan, nasiha yang belom pernah di‑dengar oleh saya dari awal hingga akhir.

Harapan ini surat jangan sekali di‑beri sesiapa pun. Simpan baik‑bai, barangkali di‑lain masa ada guna‑nya.

Ditulis pada 1‑3‑1950

Saya yang akan meninggalkan endah ini,

R.D.

Tanggal 2 Mac 1950 beliau telah dijatuhkan hukuman gantung dan dikebumikan di Penjara Kuching bersama-sama Awang Rambli Mohd Deli , Bujang Suntong dan Morshidi Sidek.

Selepas 46 tahun bersemadi di penjara Kuching tanpa bernisan, tulang-temulang mereka kemudiannya dikebumikan semula di Masjid An-Nur Sibu pada 2 Mac 1996. Al Fatihah
Posted by Samsol at 2:27 AM

(rujukan  nota :http://putrasarawak.blogspot.co.uk/2009/06/warkah-terakhir-untuk-orang-negara.html)

Habibah - Ibu kepada Rosli Dhoby

Seruan dari rakan seperjuagan dalam SSKM (Sabah_Sarawak Keluar Malaysia)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rakan - rakan semua. Sokongan pro Malaysia ini timbul kerana tidak faham apakah yg rasional SSKM ini. Sini saya terangkan:
Bukan sebab kita tidak dapat hasil sepatutnya kita marah dan mahu keluar, Jika ini persoalannya maka kita tuntut dimahkamah.
Bukan sebab kerajaan tempatan yang lemah dan memperbodohkan dan menindas kita. Kita mahu keluar, jika ini persoalannya kita boleh kempen dipilihanraya
Tapi bila KEDAULATAN negara kita Sabah dan Sarawak dinodai dan kita merelakan maka itu menunjukkan kalian buta sejarah, Kalian tahu apa yg kalian telah buat?
YA negera Sarawak telah berdaulat 170 tahun. Miliki rajah yg berdaulat, dijajah 20 tahun dan merdeka 22 julai 1963.
Ya negeri sabah berdaulat 123 tahun, Dijajah jepun 4 tahun dan merdeka 31 ogos 1963.

JANGAN buta sejarah, JANGAN buta mata degan apa yang dilihat dan dipertontonkan. JANGAN leka dengan apa yang kalian nikmati.

Dgn mengatakan sudah terlambat kita merdeka, kalian telah mengatakan ...
yang perjuangan Rosli Dhobi itu satu jenaka,
perjuangan Ranger Sarawak itu satu jenaka,
wasiat Rajah Brooke itu satu jenaka.
Perlantikan Koroh bin Santulan itu satu jenaka,
kematian Ketua Menteri Tan Sri Fuad Stephen itu satu jenaka.
perjuangan rakyat Sabah tentang jepun itu satu jenaka.
Demonstrasi  "anti cesssion"  itu satu jenaka.
Tanah adat itu satu jenaka.
Sabah dan sarawak itu satu jenaka.

Perjuangan SSKM ini bukan omongan kosong. Bukan perkara enteng yg boleh kalian dijadikan permainan lidah dan bola pencaturan politik.

SSKM berjuang demi kedaulatan NEGARA yg sudah merdeka dan tiba-tiba tanpa referendum kita diasimilasikan jadi negeri malaya. Kata putus kita dipegang Putrajaya. ITU TIDAK ADIL! ITU DIJAJAH NAMANYA. HARTA KITA DIRAMPAS DAN ANAK NEGERI KATA ITU ADIL UTK SEMUA NEGERI? Itu baru saya kata satu jenaka!


Tempat Rosli Dhoby disemadikan

2 comments :

Maaf,saya seorang pengkaji sejarah terutama sekali sejarah berkenaan seorang pejuang Sarawak yang sangat muda ini iaitu Rosli bin Dhoby.Tapi saya cuma bingung, knapa Sarawak dan Sabah mahu keluar dari Malaysia?

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...