Wednesday, 22 October 2014

Kenyataan RASMI SSKM berhubung dengan kenyataan Presiden UPKO

Kenyataan terhadap aduan oleh Presiden UPKO

Merujuk kepada keyataan Wilfred Madius Tangau (Presiden Sementara Parti UPKO) yang bertajuk ‘’ Don’t influenced by SSKM, UPKO Members told ‘’ bahawa saya disini ingin nyatakan kedudukan SSKM dan diri saya merujuk kepada perundangan United Kingdom.

SSKM –Sabah Sarawak Keluar Malaysia dalam halaman Facebook adalah satu kumpulan yang bergerak dibawah bumbung Sabah Sarawak Union (United Kingdom) yang sudah berdaftar dibawah Akta Kebebasan Bersuara para aktivis , United Kingdom. Saya mengaku bahawa saya, Doris Jones seorang anak warga Sabah Native adalah pengasas halaman SSKM dan juga memegang jawatan pengerusi Sabah Sarawak Union (UK). 

Merujuk kepada kenyataan beliau bahawa "sekiranya saya benar-benar mahu bekerjasama dengan pihak berkuasa di Malaysia, saya dikehendaki atau diminta balik ke Sabah". Tetapi apa yang saya faham dan juga dinasihatkan oleh peguam saya, saya tidak melakukan sebarang jenayah yang boleh disabitkan ke mana-mana akta berkanun dan juga saya tidak pernah meminta pihak kerajaan Malaysia untuk membantu perjuangan kami. Jadi, mengapa saya harus menyerah diri yang seolah-olah akan menampakkan diri saya ini bersalah sedangkan pada hakikatnya itu tidak benar sama sekali? Apakah ‘’penyerahan diri’’ yang dimaksudkan adalah untuk mengugut warga Sabahan untuk terus menjadi bisu seperti apa yang sedang dan telah dilakukan oleh kerajaan persekutuan tanah melayu (malaya) yang telah menyamar menjadi kerajaan persekutuan malaysia dengan kepimpinan bn-umno?

Menurut kenyataan beliau lagi, Gerakan Belia UPKO telah membuat laporan Polis terhadap akaun Facebook SSKM. Secara jujur saya katakan, saya sendiri tidak dapat melihat mengapa UPKO yang dibanggakan oleh suku kaum asli Sabah suatu ketika dahulu lantang memperjuangkan nasib bangsa Negara Sabah dibawah kepimpinan Tun Fuad Donald Stephens kini sanggup pula mengkhianati warga Negara sendiri dengan membiarkan diri menjadi tunggangan kuda kepada suara kerajaan malaya untuk mendiamkan Suara Perjuangan Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak? Satu soalan untuk barisan kepimpinan UPKO. Mengapa warga asli Sabahan tidak dibenarkan untuk mengetahui kebenaran dan sejarah sebenar? Dimanakah pendirian UPKO berhubung dengan perkara ini? Bukti sudah ada tetapi masih mahu mempertahankan penipuan dengan fakta sejarah hasil nukilan sejarawan malaya? Kerana itulah juga tujuan SSKM dimulakan untuk menenggelamkan fakta-fakta palsu yang dihasilkan oleh ahli-ahli sejarawan malaya agar sejarah Negara Sabah dan Negara Sarawak yang sebenar diangkat dan dipelajari dengan betul.

Wilfred Madius Tangau juga menyatakan bahawa kenyataan yang diberikan oleh Timbalan Ketua Kementerian Dalam Negeri adalah tidak memuaskan dan sejurus dengan itu beliau berserta beberapa ahlinya membawa perkara tuduhan terhadap SSKM kepada pihak pusat Polis DiRaja Malaysia ke Bukit Aman. Saya sambut cabaran ini; jika beliau mahukan saya untuk bekerjasama maka beliaulah yang patut berjumpa dengan saya sekali dengan waran. Dimanakah undang-undang yang boleh digunakan untuk ingin mendakwa saya tanpa waran? Malaysia?

Wilfred Tangau juga menyoalkan Perkara 7 dalam 20 Perkara. Itu bukanlah satu soalan yang perlu saya jawab kerana soalan saya dan kami rakyat Sabah yang sudah dikhianati sudah seringkali menyoal dimanakah kesahihan Perjanjian dan Perlembagaan Malaysia? Soalan saya juga adakah dalam pelembagaan Malaysia menyeru rakyat Sabah supaya mengkhianati sesama rakyat Sabahan sendiri? Mengapa hanya Perkara 7 sahaja dipersoalkan dan tidak yang lainnya? Jikalau lebih daripada separuh Perkara dilanggari dan tidak dihormati, mengapa pula anda memaksa rakyat Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak untuk tunduk kepada Perkara 7? Dimanakah logiknya?

Dalam kenyataan akhbar Wilfred juga ada menyatakan : "The Federal Government has no rights to get the five percent". Saya bersama rakyat negara Sabah yang lain ingin tahu bahawa siapakah yang sebenarnya mendapat 5 peratus daripada hasil Petroleum? Bukankah selama ini Sabah menerima 5 peratus? Saya meminta penerangan lanjut dari Wilfred Tangau berkenaan dengan keterangan beliau, sekiranya pihak Persekutuan mendapat 5 peratus maka bermakna selainnya diberikan kepada Kerajaan Negara Sabah? Jika benar, mana perginya keuntungan jumlah yang diterima oleh pihak Kerajaan Negara Sabah ?

Saya tidak mahu menyentuh perkara RCI tetapi saya bagi pihak rakyat jati Negara Sabah ingin melihat hasil kerja UPKO berkenaan persoalaan ini.

Sekali lagi, saya ingin tekankan bahawa SSKM akan bergerak terus tanpa henti selagi saya tidak didapati bersalah dimahkamah dimana saya berada sekarang mahupun di mahkmah Malaysia.

Saya juga bersedia untuk meghadap mana-mana Kedutaan Malaysia di Eropah untuk hal ini tetapi dengan syarat waran hendaklah ditunjukkan kepada peguam saya. 

Secara jujur ingin saya katakan, sepatutnya UPKO berjuang untuk membela nasib Sabahan dan bukan mengkhianati Sabahan.
Reactions:

1 comments :

never give up for this time no mercyful for traitor.. AGI IDUP AGI NGELABAN

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...