Wednesday, 22 October 2014

Kenyataan RASMI SSKM terhadap TUDUHAN LIAR Pemimpin UPKO

Saya Doris Jones ingin membuat kenyataan rasmi berhubung dengan Tuduhan Liar daripada seorang pemimpin dalam Komponen Barisan Nasional (BN) iaitu daripada Parti United Pasok Kadazan Organisation (UPKO). Pemimpin yang dimaksudkan ialah YB.Datuk Madius Tangau yang merupakan Presiden Sementara UPKO.

Pada mulanya, saya mengambil pendirian untuk berdiam dan tidak mengendahkan perkara ini, namun apabila pihak daripada UPKO yang dipimpin oleh Madius Tangau telah menyebarkan fitnah dengan bersungguh-sungguh, ini sekaligus mencerminkan dirinya sebagai seorang pemimpin yang tidak bertanggungjawab. Ini kerana, kenyataan yang dibuat olehnya itu adalah tidak benar sama sekali.

Madius Tangau telah membuat tuduhan liar dengan niat jahat terhadap saya kononnya saya adalah orang disebalik Page Facebook yang bernama "Semenanjung Malaysia Anti Sabah dan Sarawak".

Untuk pengetahuan umum, pihak kami SSKM juga menentang usaha page tersebut yang cuba menyimbah minyak petrol ke dalam api apatah lagi dalam keadaan sekarang yang sangat tegang. Tiada sebab yang logik untuk pihak SSKM dibawah kepimpinan saya untuk melakukan niat jahat seperti mana yang dilakukan oleh page tersebut. 

Pihak SSKM menentang sepenuhnya diskriminasi perkauman dan sentimen keagaaman yang radikal, yang bertujuan untuk mewujudkan persengketaan rakyat Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak. Ini kerana, di Negara Sabah dan Negara Sarawak, perkara seperti penghinaan agama itu bukan budaya Bangsa Borneo. Namun, tidak dapat disangkalkan juga terdapat bibit-bibit yang mula timbul di Negara Sabah, khususnya hasil daripada pengaruh budaya malaya yang bermotifkan politik semata-mata. 

Page Facebook Sabah Sarawak Keluar Malaysia - SSKM diwujudkan kerana ia adalah untuk menyelamatkan "Nama Kumpulan" daripada disalahgunakan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Ini secara tidak langsung berjaya mengekang usaha untuk menjatuhkan imej perjuangan SSKM.

3 tahun dahulu, SSKM bergerak dan aktif dalam "Closed Group" Facebook. Ini kerana pihak SSKM hanya memfokuskan kepada penyebaran kebenaran fakta sejarah dikalangan ahli-ahli yang ada dalam kumpulan sahaja. Namun, usaha untuk menyebarkannya kepada umum perlu dilakukan agar peratusan salah faham terhadap perjuangan SSKM dapat diturunkan ke tahap yang minima. Atas sebab itulah Page Facebook SSKM diwujudkan.

Maka, kenyataan yang kononya mengatakan bahawa saya dalang disebalik Page JAHAT itu daripada mulut seorang pemimpin UPKO adalah tidak benar sama sekali. Kini, rakyat Negara Sabah mampu menilai kredibiliti dan kualiti kepimpinan yang wujud pada seorang pemimpin yang tidak berfikir sebelum bercakap. Tidak hairanlah mengapa perjuangan UPKO semakin hari semakin menuju ke lembah curam kerana memiliki seorang pemimpin berkepimpinan yang tidak memiliki jati diri sebagai Bangsa Negara Sabah.

Satu lagi perkara, saya adalah anak kelahiran Bangsa Negara Sabah dan sudah tentu saya tidak berasal daripada Kapit, Negara Sarawak.

Reactions:

0 comments :

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...