Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Friday, 5 September 2014

Probe ‘life before 1963 better’ claim

A pro-BN NGO wants police to act against Simon Sipaun for influencing Sabahans to disrespect past leaders.

KOTA KINABALU: A pro-Barisan Nasional NGO has become the latest group to lodge a police report against former Sabah secretary Simon Sipaun for his often-repeated claim that “life in Sabah was better before 16 Sept 1963”.

Pakatan NGO Pro BN president Zulkarnain Mahdar described Simon’s assertions as being unappreciative of the sacrifices and struggles of Merdeka leaders and fighters like Donald Stephens, Mustapha Harun, Sedomon Gunsanad and Mat Salleh and their families.

Zulkarnain said in a statement today that Simon also disrespected Bapa Merdeka Tunku Abdul Rahman.
“Simon’s statements are a form of provocation and contains seditious elements to influence people in Sabah not to respect past leaders.

“His statement is also an attempt not to recognise Sabah’s independence leaders who sacrificed their lives and property to free Sabah from British colonialism,” he said.

He added that Simon had also said in a pre-Merdeka talk in Kota Kinabalu that “Sept 16 1963 was the saddest day for Sabah.”

Zulkarnain hoped that the police would investigate Simon under the Sedition Act and take action to prevent others from being influenced.

He said Simon probably did not like independence and preferred to still live under British rule.

Sabah Adalah Sebuah Negara Yang Merdeka!

Menelusuri alur sejarah panjang North Borneo/Sabah, memberikan kita semangat dan kekuatan untuk terus berjuang. Ini berdasarkan kepada fakta yang sahih daripada dokumen Perjanjian Malaysia 1963 dan Perkara 20 yang turut tercatat dalam laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan semasa proses pembentukan Persekutuan Malaysia dahulu. Malah jika mendengar perisytiharan Malaysia di Padang Merdeka, (Kota Kinabalu), yang diucapkan dalam Bahasa Inggeris, Kadazan dan Cina, jelas sekali disebutkan penggunaan Negara of Sabah. Jadi tidak syak lagi bahawa Sabah adalah sebuah NEGARA MERDEKA yang sama-sama membentuk Persekutuan Malaysia bukannya menyertai Malaysia sebagai sebuah NEGERI yang ke-12 seperti yang tercatit dalam Mykad sekarang ini. Sayang sekali dalam buku-buku sejarah yang diajarkan di sekolah-sekolah awam, MALAYSIA merdeka pada 31 OGOS 1957, sedangkan seluruh dunia tahu bahawa MALAYSIA baru sahaja dibentuk pada 16 SEPTEMBER 1963. Bagaimana pula merdeka sedangkan belum dibentuk?

Jika kita mengambil contoh United Kingdom (UK),misalnya,  yang merupakan 'tempat asal' penjajah British yang menjajah kita sedikit masa dulu, maka  terdapat kewajaran untuk kita mengatakan bahawa model Persekutuan Malaysia sebenarnya diaspirasikan daripada pembentukan United Kingdom yang diwakili oleh England, Scotland dan Wales dengan Northern Ireland. Bermakna UK yang mengamalkan sistem pemerintahan Constitutional Monarchy mempunyai 4 wilayah utama dengan berpaksikan satu Raja iaitu Queen Elizabeth. Apa yang menariknya, keempat-empat wilayah ini mempunyai kuasa autonomi sendiri. Contoh mudah, semua wilayah ini mewakili negara masing-masing dalam Bola Sepak Piala Dunia tetapi semasa sukan Olimpik, mereka akan bersama dalam UK. (Tajuk Perjanjian Malaysia begini : UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NOTHERN IRELAND and FEDERATION OF MALAYA, NORTH BORNEO, SARAWAK AND SINGAPORE).

Dalam kes pembentukan Malaysia, diwakili oleh Tanah Melayu dengan North Borneo/Sabah, Sarawak dan Singapura. Perjanjian Malaysia 1963 ditandatangani oleh 5 wakil iaitu wakil British, Tanah Melayu, North Borneo/Sabah, Sarawak dan Singapura. Bermakna 4 wilayah yang merdeka sebagai sebuah negara berdaulat ini telah bersetuju membentuk sebuah gabungan yang dikenali sebagai Malaysia. Dengan kata lain Sabah adalah sebuah NEGARA dalam Malaysia yang mana Seri Paduka Yang Dipertuan Agung sebagai lambang sistem demokrasi raja berperlembagaan namun setiap wilayah berkuasa mentadbir sendiri. Di Sabah, ia dikuatkan lagi dengan syarat 20 perkara yang meliputi antaranya soal Imigresen, Perkhidmatan Awam,Kewarganegaraan, Tarif/Cukai/Kewangan,Hak Orang Asal dan Sistem Pelajaran. (Rujuk Laporan IGC, Bab 2 Perenggan 14/Perkara 20).

Apa yang berlaku hari ini, di bawah pimpinan Kerajaan UMNO/BN Sabah dan Sarawak telah diturunkan pangkat sebagai negeri yang sama taraf dengan negeri-negeri dalam Tanah Melayu / Semenanjung Malaysia. Semua kuasa autonomi, bahkan tuntutan sah dalam Perkara 20 juga tidak lagi digunapakai. Sedangkan masih banyak Undang-undang di Sabah yang terpakai sehingga kini, tetap merujuk kepada istilah Yang Dipertua Negara iaitu merujuk kepada Perkara 20, Nombor 18. Ambil contoh Mahkamah Tinggi Sabah, pada 12 September 1968 iaitu LIMA tahun selepas Malaysia dibentuk, seluruh dunia masih mengiktiraf Sabah sebagai sebuah negara apabila plat tanda perasmian bangunan ini masih jelas tertera nama Tun Pengiran Haji Ahmad Rafae Bin Orang Kaya2 Pengiran Haji Omar sebagai Yang Dipertuan Negara of Sabah. Sejak bila pula tiba-tiba jadi Yang Dipertua NEGERI?

Selain itu, dalam sistem pentadbiran, jelas terbukti bahawa Sabah dan Sarawak mempunyai Kabinet Menteri sendiri yang lengkap sedangkan seluruh negeri di Semenanjung Malaysia hanya mempunyai satu Kabinet Menteri iaitu di Putrajaya. Semua perbandingan ini mempunyai asas untuk mengatakan bahawa Sabah dan Sarawak bukan negeri di Malaysia tetapi sebuah NEGARA dalam Gabungan Malaysia. Jadi tuntutan kita bukan untuk keluar Malaysia dan menjadi sebuah negara baru tetapi hak kita sebagai sebuah negara dalam gabungan Malaysia. Namun begitu, lain halnya jika Perjanjian Malaysia 1963 dikaji semula dan didapati BATAL kerana penyingkiran Singapura pada tahun 1965 tidak melibatkan perundingan semua pihak yang menandatangani Perjanjian Malaysia 1963 termasuklah Sabah dan Sarawak.

Kita mempersoalkan perkara ini, bukan semata-mata gimik berpolitik, bukan juga sekadar untuk meraih sokongan tetapi sekadar menuntut hak yang sewajarnya berdasarkan PERJANJIAN yang SAH. Jika kita terus menerima Sabah sebagai sebuah negeri dalam Malaysia, kesannya ialah, kita bergantung penuh kepada Persekutuan untuk memajukan Sabah, sedangkan banyak polisi seperti Cabotage Policy iaitu polisi perkapalan jelas merencatkan perkembangan ekonomi di Sabah dan Sarawak. Lihat sahaja, mengapa harga komoditi seperti getah, harganya murah berbanding di Semenanjung Malaysia. Apa yang peliknya, banyak barang keperluan di Sabah mahal berbanding di Semenanjung Malaysia atas alasan 'kos pengangkutan' sedangkan kita tahu polisi perdagangan yang berat sebelah inilah yang menjadi penyebabnya. Malah ini juga yang menyebabkan ramai belia di Sabah berhijrah ke Semenanjung Malaysia untuk bekerja kerana pelabur 'terpaksa' melabur di sana akibat polisi ini.

Kebergantungan kepada Persekutuan ini akan menyebabkan Sabah terpaksa 'merelakan' hasil bumi termasuk minyak dan gas 'mengalir' ke Persekutuan sedangkan peruntukan pembangunan untuk Sabah setiap Rancangan Malaysia 5 tahun sangat kecil. Peruntukan ini kecil kerana manipulasi kerusi Parlimen dan juga kerusi Dun. Sabah sebesar 9 buah negeri di SM hanya mempunyai 25 kerusi Parlimen dan Sarawak yang lebih besar daripada Sabah pula hanya 31 kerusi Parlimen. Kita ambil contoh negeri Perlis (821 km persegi ) berbanding daerah Pitas 1419 km persegi). Secara relatifnya, DAERAH Pitas lebih besar berbanding NEGERI Perlis. Tetapi di Perlis ada 3 kerusi parlimen dan 15 Adun sedangkan Pitas cuma ada seorang Adun dan berkongsi 1 Parlimen dengan Dun yang lain. Sekiranya setiap ADUN diberikan peruntukan RM1juta setahun bermakna Perlis mempunyai DANA sebanyak RM15 juta untuk membangunkan sebuah kawasan yang lebih kecil daripada Pitas yang hanya layak mendapat DANA RM1 juta.

Merujuk kepada Laporan Suruhanjaya Cobbold, sebarang penambahan kerusi Parlimen seharusnya mengambilkira KELUASAN dan POTENSI Sabah dan Sarawak. Tetapi polisi kerajaan sekarang ini bergantung kepada POPULASI. Ertinya, peruntukan untuk Sabah dan Sarawak akan sentiasa kecil kerana populasi yang kurang. Ini juga bermakna Sabah dan Sarawak akan kekal kurang maju dan tertinggal jauh di belakang Semenanjung Malaysia. Kesian sekali orang-orang di PEDALAMAN yang sedikit penduduk terpaksa menanti SISA pembangunan selepas kawasan POPULASI ramai didahulukan. Bayangkan dalam RMK10, Bajet Pembangunan Malaysia sebanyak 109 Billion. Sabah dan Sarawak diperuntukkan sebanyak 9 Billion sahaja sedangkan Semenanjung Malaysia menggunakan 100 Billion. Walhal, seluruh dunia tahu bahawa yang mundur sekarang ini ialah Sabah dan Sarawak. Sudah sampai masanya fokus pembangunan itu dialih ke sini.

Maka atas dasar itulah, perjuangan politik di Sabah WAJAR menilai dari sudut HAK-HAK yang empirikal dan tidak hanya bergantung kepada EHSAN. HAK-HAK ini pula bukan ciptaan tetapi jelas termaktub dalam PERJANJIAN yang SAH. Bahkan ia turut disertakan dengan JAMINAN-JAMINAN bahawa Sabah adalah RAKAN KONGSI SAMA TARAF dengan TANAH MELAYU bukannya dengan NEGERI-NEGERI dalam Tanah Melayu. Bagaimana pula menjadi sama taraf jika Bajet Pembangunan juga jelas memperlihatkan jurang perbezaan yang besar? Selagi Sabah dikategorikan sebagai NEGERI selagi itulah rakyat Sabah tidak terbela.

Bukan itu sahaja, ARTIKEL VII, Perjanjian Malaysia menegaskan bahawa Kerajaan Persekutuan Malaya, Kerajaan Borneo Utara dan Kerajaan Sarawak akan mengambil tindakan perundangan, eksekutif atau apa-apa tindakan yang lain yang diperlukan bagi melaksanakan jaminan-jaminan, akujanji-akujanji dan syor-syor yang terkandung dalam Bab 3, dan Lampiran A dan B kepada Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan yang ditandatangani pada 27 Februari 1963, sejauhmana ianya tidak dilaksanakan...

Persoalannya, di manakah asas pihak-pihak tertentu mengatakan perjuangan STAR di Sabah hanya bersifat kenegerian dan berbaur hasutan? Kita hanya menuntut HAK yang jelas dalam sebuah PERJANJIAN yang SAH. Apakah itu salah? 49 tahun telah berlalu tanpa kita menuntut apa-apa dan sepanjang masa itulah nasib kita terus binasa. Apatah lagi dengan pengiktirafan memalukan Bank Dunia pada tahun 2010 sebagai sebuah NEGERI TERMISKIN di Malaysia sedangkan NEGARA Sabah penyumbang kedua terbesar Malaysia dalam sektor minyak. Malah tahun 2011 Persekutuan mengutip 22.7 Biliion Cukai daripada Sabah sedangkan Perkara 20 No 11 jelas mengatakan bahawa North Borneo/Sabah berkuasa penuh ke atas Kewangan/Dana Pembangunan, Cukai dan Tarif-tarif.

Oleh itu, saya menyeru kepada seluruh rakyat Sabah, berhentilah menyalahkan pemimpin terdahulu. Marilah kita bangkit hari ini dengan ILMU dan FAKTA yang tepat dan benar untuk menuntut kembali Hak-hak Kemerdekaan Sabah sebagai sebuah Negara Dalam MALAYSIA. Masa depan generasi akan datang ditentukan oleh tindakan kita sekarang. Seperti juga pemimpin terdahulu yang salah langkah, hari ini kita menerima kesannya. Jadi sebagai warganegara Sabah yang CELIK ILMU PENGETAHUAN, apakah kita masih mahu mewarisi kesilapan pemimpin kita yang terdahulu dan membiarkan keadaan hari ini terus diwarisi oleh generasi akan datang. Mungkin lebih teruk lagi dengan kehadiran PTI yang semakin tidak terkawal, anak cucu kita bakal merempat di bumi sendiri kelak.


Dengan perbandingan dan Fakta yang 'dikupas' di atas, TIDAK SALAH jika di SABAH ini mempunyai PERDANA MENTERI sendiri dan bukan hanya TIMBALAN PERDANA MENTERI kan? Untuk itu rakyat Sabah harus memastikan sebarang anasir dari pihak PARTI MALAYA tidak lagi berada di Sabah demi memastikan ACUAN NEGARA SABAH dapat dibentuk dan direalisasikan. BUKAN bermakna kita anti MALAYA tetapi kita tidak mahu sistem yang ada pada hari ini terus digunapakai di Sabah sekalipun Kerajaan Persekutuan bertukar, bahkan pertukaran Kerajaan Persekutuan sememangnya harus disokong tetapi bukan dengan cara yang ada hari ini...

Sedar daripada lena...

Saya tertarik dengan gambar ini yang diperolehi daripada Page Facebook The Future of Sabah/Sarawak and The Federation of Malaysia.

Melalui pandangan saya sebagai Generasi Muda Negara Sabah, saya melihat dan memahami dua perkara tersirat dalam gambar ini (saya yakin anda mampu melihat lebih daripada dua).

Pertama: Kemenangan malaya untuk menyekat penggunaan kalimah "Allah" untuk penganut Kristian di "persekutuan tanah melayu (malaya/malaysia) sebenarnya merupakan Kemenangan kepada Rakyat Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak. Mengapa? Ini kerana malaya yang menyamar menjadi malaysia terang-terangan, jelas lagi bersuluh telah mencabul dan seterusnya Melanggari Hak Kebebasan Beragama sepertimana yang dipersetujui suatu ketika dahulu sebelum Negara Sabah (dahulunya dikenali sebagai North Borneo) dan Negara Sarawak bersetuju membentuk "Persekutuan malaysia". Tindakan malaya ini sememangnya telah memberi markah tambahan dalam hujah-hujah Pejuang-pejuang Kebangsaan Borneo tentang mengapa Negara Sabah dan Negara Sarawak MESTI berpisah daripada "persekutuan haram" ini.

***persekutuan malaysia adalah HARAM dan TIDAK SAH apabila malaya telah menyingkirkan Negara Singapura daripada persekutuan malaysia tanpa mendapatkan persetujuan daripada pemimpin-pemimpin negara Sabah dan Negara Sarawak. Sehingga kini, buku perjanjian malaysia yang telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 masih menyatakan Negara Singapura sebagai Negara dalam persekutuan malaysia***

Kedua: Seperti yang tertulis dalam page Facebook tersebut, walaupun malaya berusaha untuk menghilangkan identiti diri mereka sebagai orang malaya tetapi nampaknya mereka tidak juga sepintar kancil yang penuh dengan tipu muslihat. Adakah anda nampak "Chief Judge of Sabah & Sarawak" dan "Chief Judge of malaya"? Mengapa tidak "Chief Judge of malaysia"? Ini adalah disebabkan melalui undang-undang terdahulu, malaysia itu merupakan nama yang merangkumi Negara-negara yang Merdeka dan Berdaulat iaitu Negara Sabah, Negara Sarawak, Negara Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu (malaya). Jikalau mereka menggunakan "Chief Judge of malaysia", ia jelas sekali menampakkan malaya meninggikan diri mereka daripada Negara Sabah & Negara Sarawak sedangkan mereka sebenarnya adalah RAKAN KONGSI SAMA TARAF.

Walau bagaimanapun, mengapa "Chief Justice of Sabah & Sarawak" dan tidak dipisahkan kepada "Chief Judge of Sabah" dan "Chief Judge of Sarawak"??? Apakah Negara Sarawak tidak mempunyai Peguam yang Layak untuk menjawat Jawatan tertinggi itu? Ataupun sistem itu direka sedemikian rupa untuk mengekang kekuatan Borneo kerana jikalau wujud sedemikian rupa, maka Borneo mempunyai dua "Chief of Judge" manakala malaya hanya mempunyai satu sahaja...

Ini adalah pandangan dan kefahaman saya secara peribadi. Jikalau anda tidak bersetuju, itu HAK anda. Dan jikalau anda bersetuju dan ingin kongsikan pandangan ini, itu HAK anda juga. Jikalau anda telah mentafsirkan pandangan ini sebagai "Menghasut", maka saya dengan penuh tegas mengatakan bahawa "Saya TIDAK BERTANGGUNGJAWAB" terhadap persepsi anda kerana tujuan pandangan ini dikongsikan adalah ingin membuka mata Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak dalam satu sudut yang berlainan daripada yang lain khususnya kepada Generasi Muda di kedua-dua Negara iaitu Negara Sabah dan Negara Sarawak.. 

Harap maklum.

"BANGSA MALAYSIA" yang "SEBENAR"

Bermula daripada tahun 1990an, kerajaan persekutuan telah memulakan doktrinasinya (proses pengajaran) mengenai bangsa malaysia yang terdiri daripada kaum melayu, cina, india dan "lain-lain". Setelah berfikir untuk perkara ini, saya telah menyedari bahawa betapa kejinya permainan pemimpin malaya yang cuba menghapuskan identiti rakan-rakan senegaranya melalui proses malayanisasi terhadap rakyat Negara Sabah dan Negara Sarawak.

Untuk pengetahuan umum, sebenarnya Persekutuan Malaysia terdiri daripada EMPAT BANGSA UTAMA ialah Bangsa Negara Sabah, Bangsa Negara Sarawak, Bangsa Negara Singapura dan Bangsa Persekutuan Tanah Melayu (Malaya). Setiap Negara dalam persekutuan malaysia ini terdiri daripada pelbagai etnik.

Di Negara Sabah, Bangsanya terdiri daripada lebih 37 etnik. Bermula daripada etnik majoriti sehinggalah kepada minoriti iaitu etnik KadazanDusunMurutRungus, Bajau, Suluk, Cina dan seterusnya.

Di Negara Sarawak pula, Bangsanya terdiri daripada lebih 41 etnik. Sama seperti Negara Sabah iaitu bermula daripada etnik majoriti kepada etnik minoriti. Etnik Majoriti iaitu Dayak (Iban, Bidayuh), Cina, Melanau dan seterusnya.

***Perlu diingatkan bahawa etnik Majoriti tidak bermaksud mereka adalah 1st Class dalam sesebuah negara tetapi peranan etnik majoriti adalah untuk melindungi dan membantu etnik minoriti serta bersama-sama dengan etnik yang ada dalam sesebuah negara membangunkan serta memajukan negara dengan semangat Kebangsaan untuk Negara yang didiami***

Di Negara singapura pula ia terdiri daripada 3 etnik utama iaitu Cina, melayu, India manakala di Persekutuan tanah melayu (malaya), majoritinya ialah etnik melayu, cina, india dan seterusnya.

Adalah TIDAK BETUL jikalau mengatakan bahawa malaysia terdiri daripada 3 etnik yang majoriti/terbesar iaitu melayu, cina dan india. Jikalau kenyataan seumpama ini dibuat, ia sebenarnya merujuk kepada bangsa persekutuan tanah melayu (malaya).

Ia adalah TEPAT apabila membuat kenyataan mengenai Bangsa Persekutuan malaysia sebagai sebuah persekutuan Negara yang mempunyai Empat Bangsa Utama iaitu;

1. Bangsa Negara Sabah.
2. Bangsa Negara Sarawak.
3. Bangsa Negara Singapura.
4. Bangsa Persekutuan tanah melayu (malaya)

Inilah yang sepatutnya diajar dalam subjek sejarah untuk topik Kenegaraan tetapi sayang sekali kerana malaya sebenarnya TIDAK MAHU perkara kefahaman seperti ini diketahui kerana mereka seperti yang kita sedia maklum mempunyai agenda tersembunyi iaitu "Ingin dan Sedang Menjajah Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak" melalui pendidikan sejarah yang salah.

Maka tepatlah kata-kata seorang ilmuan Timur Barat yang mengatakan bahawa "jikalau anda ingin menghancurkan sesuatu Bangsa dan Negara, anda perlu Putar-Belitkan sejarah Asal-usul Bangsa Mereka agar identiti mereka sebenar tidak diketahui oleh generasi-generasi muda dan akan datang. Dengan itu, mudahlah penguasaan terhadap bangsa tersebut."

Ini adalah pandangan dan kefahaman saya secara peribadi. Jikalau anda tidak bersetuju, itu HAK anda. Dan jikalau anda bersetuju dan ingin kongsikan pandangan ini, itu HAK anda juga. Jikalau anda telah mentafsirkan pandangan ini sebagai "Menghasut", maka saya dengan penuh tegas mengatakan bahawa "Saya TIDAK BERTANGGUNGJAWAB" terhadap persepsi anda kerana tujuan pandangan ini dikongsikan adalah ingin membuka mata Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak dalam satu sudut yang berlainan daripada yang lain khususnya kepada Generasi Muda di kedua-dua Negara iaitu Negara Sabah dan Negara Sarawak.. 

Harap maklum.

Dimanakah Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu (Federation of Malaya) sekarang?

Satu persoalan yang harus diajukan kepada semua generasi muda terutamanya daripada seberang iaitu di Semenanjung Tanah Melayu (Malaya DAN BUKAN MALAYSIA)... Dimanakah sudah sebuah kerajaan yang pernah Merdeka dan Berdaulat yang disambut pada 31 Ogos 1957 itu menghilang? Dimanakah sudah Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu? Kerajaan yang ada sekarang ialah "Persekutuan Malaysia" yang mana ia ditubuhkan oleh EMPAT buah Negara yang Merdeka dan Berdaulat iaitu Negara Sabah, Negara Sarawak, Negara Singapura dan Negara Persekutuan Tanah Melayu (Malaya). Tetapi mengapa ia terus menghilang sebaik sahaja selepas menubuhkan "Persekutuan Malaysia" pada 16 September 1963???

Wasiat merupakan satu mesej yang penting dan tidak boleh ditokok tambah mahupun dikurangkan. Tujuh wasiat ini diperbuat dan diwartakan pada 5 Ogos 1957. Pada waktu itu, Persekutuan Malaysia belum lagi wujud mahupun terbentuk.

Wasiat Pertama telah ditokok tambah dengan menyatakan dalam kurungan "sekarang dikenali sebagai Malaysia"

Wasiat Ketujuh juga telah ditokok tambah dengan menyatakan dalam kurungan "kemudian ditambah dengan kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak".

Persoalan ini harus dijawab dengan jujur oleh kerajaan malaya yang menyamar menjadi kerajaan malaysia. Jikalau asas sejarah ini telah ditokok tambah, adakah ia boleh dikatakan sejarah asli? Jawapannya, ia adalah sejarah auta! Dengan mengubah fakta sejarah yang lepas, ia tidak boleh lagi disebut atau dijadikan bahan sejarah kerana ia tidak memberikan maksud dan pengajaran yang seharusnya dipelajari oleh sesuatu bangsa. 

Tujuh wasiat Raja-Raja Melayu

Ketujuh-tujuh wasiat itu adalah seperti berikut:-

1. Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU.

2. Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

3. Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

4. Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara (Persekutuan Tanah Melayu) ini. 

5. Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan (Persekutuan Tanah Melayu)

6. Kami tetapkan bahasa kebangsaan (Persekutuan Tanah Melayu) ialah BAHASA MELAYU. 

7. Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN di (Persekutuan Tanah Melayu)

SABAH – TANAH JAJAHAN MALAYA ?

“Saya bukanlah mahu mencari kedudukan tetapi hanya mahu melihat kamu bebas, aman, gembira dan maju. Masa telah sampai bagi rakyat untuk menentukan sendiri masa depan tanahair ini, supaya hasil kesemua sumbangan, kerja, persaingan dan kerjasama dinikmati bersama, tanpa mengira tempat asal dan kepercayaan masing-masing. Inilah destinasi kita. Marilah kita bergerak bersama kearah itu.”

Datuk Dr Jeffrey Kitingan
4 Mac 1991
Teman-teman dan rakyat Sabah yang dikasihi.

Kamu mungkin telah mendengar ataupun membaca ucapan Mahathir yang tidak ditapis di dalam suratkhabar pada 21 Februari 1991. Saya baru saja mengetahuinya. Kenyataan Mahathir bahawa Sabah adalah tanah jajahannya bukanlah sesuatu yang memeranjatkan. Dia sendiri telah membawa UMNO ke Sabah untuk memastikan penguasaan sepenuhnya ke atas rakyat Sabah. Dia tidak mahu menghormati pemimpin yang kita pilih. Dia hendak melantik pemimpinnya sendiri dan menentukan sendiri haluan untuk mereka. Dia berpendapat bahawa Sabah adalah naungannya dan dia boleh berbuat apa saja yang dia suka. Dia juga berfikir yang tiada siapa yang dapat menghalangnya mahupun pemimpin dari Kuala Lumpur – malah mereka juga mengancam dengan menggunakan tentera, polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Tujuan sebenar Kuala Lumpur akhirnya diketahui. Mahathir bertujuan manghapuskan 20 Perkara yang menjadi asas utama persetujuan Sabah untuk menjadi salah satu ahli Persekutuan Malaysia. Rancangan tersebut adalah sengaja dibuat untuk mengurangkan status rakan kongsi (partner) menjadi tanah jajahan Malaya sahaja.

Kenyataan bekas Presiden Sukarno dari Indonesia adalah tepat apabila beliau memberi amaran semasa pembentukan Malaysia, bahawa status Sabah sebagai tanah jajahan tidak akan berubah melalui penubuhan Malaysia, beliau mengatakan bahawa apa yang berubah hanyalah pertukaran pejabat penjajah dari London ke Kuala Lumpur. Kejadian-kejadian dan tindakan-tindakan Kuala Lumpur sejak 1963 telah membuktikan bahawa pendapat itu adalah benar.

Rakyat Sabah telah diajak secara tergesa-gesa dan pemimpin-pemimpin kita telah ditipu membentuk Persekutuan Malaysia. Bacalah semua buku-buku dan fakta-fakta tentang pembentukan Persekutuan Malaysia dan peristiwa-peristiwa yang terjadi selepasnya dan anda semua akan dapat memahami.

Pemimpin-pemimpin kita walaupun berat hati tapi akhirnya bersetuju menjadi sebahagian daripada ahli persekutuan yang baru, dengan jaminan beberapa syarat haruslah dipersetujui. Selepas beberapa siri rundingan, pemimpin-pemimpin Sabah termasuk Tun Mustapha, Tun Fuad Stephens, Khoo Siak Siew, pemimpin-pemimpin dari Malaya dan wakil British telah bersetuju tentang apa yang dipanggil sebagai Syarat-Syarat DUA PULUH PERKARA. Syarat-syarat ini adalah SANGAT-SANGAT PENTING kerana ianya bermakna bahawa Sabah sebenarnya telah memperolehi kemerdekaan melalui Malaysia. Ini adalah tujuannya dan dipersetujui oleh kesemua pihak yang terlibat pada waktu itu. Kita semua menyokong ini.

Walau bagaimanapun segala-galanya telah berubah. Sebaik sahaja kita menumpukan perhatian ke dalam bidang politik, social dan pembangunan ekonomi, kebanyakan daripada bekas pemimpin kita semakin mementingkan status dan kepentingan mereka sendiri dan tidak lagi mengambil berat tentang apa yang berlaku ke atas negeri secara keseluruhan.

Apabila para pemimpin ini mabuk kuasa, kekayaan dan pembangunan, para pemimpin Kuala Lumpur telah mengambil peluang ini untuk mengubah status Sabah daripada sebuah negeri merdeka yang bersekutu dengan Malaya dan Sarawak (serta Singapura) kepada apa yang kita sedang alami sekarang – kembali kepada jajahan. Lebih buruk lagi, dalam proses ini pula, pemimpin-pemimpin Kuala Lumpur juga telah menyebabkan rakyat Sabah menyerahkan hak minyak mereka, tanah dan hutan – kesemua ini dibuat dengan secara halus dan teratur supaya rakyat Sabah tidak menyedari bahawa perkara itu telah berlaku.

Saya adalah salah seorang yang menyedari apa yang sedang berlaku dan sedar ke mana kita akan dibawa. Tanpa mengambilkira apakah yang akan terjadi kepada saya dan keluarga saya dan sebagai seorang yang bernasib baik, berada dalam kedudukan, berpendidikan dan berstatus, saya telah merasakan bahawa adalah menjad tanggungjawab saya sebagai rakyat Malaysia dan rakyat Sabah tulin untuk membetulkan semua ini, dengan membangkitkan isu 20 Perkara dan membongkar sikap Kuala Lumpur yang tidak adil kepada Sabah, terutamanya sejak 1985.

Saya percaya perkara-perkara yang lain anda semua sudah tahu. Sekarang anda semua faham, mengapa Kerajaan Persekutuan tidak pernah berhenti untuk menganggu saya dan pemimpin-pemimpin PBS. Sekarang anda semua tahu apa sebenarnya yang BPR hendakkan dari saya.

Kuala Lumpur tahu dan Mahathir pun tahu bahawa saya adalah BENAR. Mereka lebih suka untuk menghapuskan pemimpin-pemimpin dan cerdik pandai seperti saya kerana mempersoalkan tindakan-tindakan mereka daripada mengakui kebenaran tentang apa yang mereka telah lakukan. Mereka, Mahathir dan sesetengah daripada mereka (bukan semua pemimpin Kuala Lumpur seperti mereka) memang boleh menghapuskan saya dan sesiapa juga yang sependapat dengan saya, kerana mereka mempunyai semua peralatan kuasa yang menyebelahi mereka – polis tentera, BPR, ISA, JHDN, OSA dan lain-lain lagi.

Beritahu saya, adakah salah bagi saya berjuang untuk negeri dan rakyat? Adakah saya salah mempersoalkan Kuala Lumpur? Patut atau tidakkah saya meminta bahagian daripada royalti minyak yang lebih munasabah bagi negeri ini? Adakah salah bagi saya berjuang untuk membebaskan Sabah daripada penjajahan? Adakah salah bagi saya mendidik masyarakat Sabah tentang fakta-fakta yang benar tentang Negara kita dan keadaan kehidupan kita?

Adakah salah bagi saya memperkenalkan idea-idea yang baru dan bercorak revolusinari dalam pembangunan, mengurangkan kemiskinan dan pengangguran dan mengembalikan nilai-nilai dan harga diri kepada rakyat? Jikalau saya salah, maka kita semua adalah salah kerana berada dalam kebenaran.

Adalah lebih mudah bagi saya untuk tidak terlibat di dalam soal-soal rakyat, negeri dan negara. Mungkin ada orang yang bertanya mengapa harus saya mengambil berat tentang semua ini? Benar, jika saya hanya mengabil berat tentang diri saya dan kepentingan keluarga saya sahaja dan jika saya kedekut – adalah lebih baik saya tidak melibatkan diri. Saya boleh mengekalkan kedudukan saya, bersenang-lenang dengan gaji besar dan ketawa tentang apa yang berlaku.

Jika saya mengambil hati para pemimpin persekutuan dan member rasuah kepada pegawai-pegawai penguatkuasa dan sebagainya, saya akan dilindungi dan tidak ada apa-apa yang akan berlaku kepada saya. Adakah ini yang kamu ingin lihat dari saya? Saya fikir tidak. Salah seorang mesti berkorban. Namun, pengorbanan ini akan menjadi sia-sia dan tidak bererti tanpa sokongan dan dorongan anda semua. Anda semua adalah satu-satunya kuasa yang boleh menghentikan Mahathir dan membebaskan kita sekali lagi dari belenggu penjajahan.

Sekiranya kebangkitan Perkara 20 dan mempersoalkan sikap Kuala Lumpur dan tindakannya ke atas Sabah diinteprestasikan oleh Mahathir sebagai hasutan kepada rakyat Sabah untuk membenci rakyat di Semenajung Malaysia, maka dia semestinya samada bodoh atau penipu. Saya mempunyai ramai teman-teman di Semenanjung Malaysia dan telah mengenali saya dan kenal siapakah saya ini. Terdapat juga saudara-mara saya yang berkahwin dengan orang Semenanjung.

Saya menyemai rasa muhibah dan bukan kebencian. Mahathir sendirilah yang memperkenalkan dan mengundang kebencian. Dia telah mencaci pemimpin-pemimpin sabah yang dipilih dan dengan sengaja membohongi dan menipu rakyat Malaysia terutama dan dari segi isu-isu agama dan bangsa. Ingatkah anda dengan kes ‘sigar’ (tanjak) yang melibatkan Tengku Razaleigh?

Sewaktu saya berjumpa dengan Dr Mahathir pada Mei 1990, saya berbincang dengan beliau tentang beberapa isu. Saya memberitahu beliau bahawa saya bukan bertujuan untuk membincangkan masalah peribadi tetapi isu-isu yang berkaitan dengan hubungan persekutuan negeri. Salah satu daripada nasihat yang beliau berikan pada saya tentang 20 Perkara ialah, beliau berkata:

“Jeffrey, orang-orang kampung tidak tahu tentang hak-hak negeri Sabah dan 20 Perkara, kenapa kita harus memberitahu mereka? Laporan dari Special Branch (Polis SB) mengatakan bahawa kamu dan IDS bertanggungjawab memberitahu rakyat…”

Buat seketika saya tidak dapat mempercayai kata-katanya sebab dia adalah Perdana Menteri Negara yang memberitahu saya untuk menipu rakyat yang mana sepatutnya menjadi tugas kita untuk mendidik mereka.
Apabila saya bertanya kepada Mahathir untuk menambah royalty negeri ini daripada pendapatan minyaknya, dia berkata:

“kamu bernasib baik Kerajaan Persekutuan member kamu lima peratus. Ingat bahawa tidak ada minyak di Sabah sehinggalah Malaysia wujud…”

Apa yang diperkatakan oleh Mahathir ialah negeri ini tidak mempunyai hak kepada minyak dan hasil buminya dan bukan Tuhan yang memberikan kita minyak tetapi Malaysia yang memberikannya.

Tentang hal-hal tanah, Dr Mahathir berkata adalah amat susah untuk pihak negeri melepaskan dan meluluskan tanah apabila Agensi Persekutuan memerlukannya. Dia berkata tanah seharusnya dikawal oleh Persekutuan.

Ini memperlihatkan objektif jangka panjang Mahathir – untuk mengawal tanah dan hutan di mana ia masih di bawah kuasa kerajaan negeri seperti mana yang termaktub di bawah 20 Perkara.
Objektif lain Mahathir ialah untuk menjadikan Sabah sebagai tanah jajahan atau sebahagian daripada Malaya. Dia berkata:

“hak-hak negeri adalah sementara. Sabah adalah sepatutnya sama seperti Kedah ataupun Perlis…”

Ini adalah jelas bercanggah dengan apa yang dikatakan oleh Allayaraham Tunku abdul Rahman sewaktu pembentukan Malaysia, bila mana dia berkata:

“Sabah dan Sarawak tidak akan menjadi negeri yang ke-13 atau ke-14 negeri-negeri Malaya kerana mereka akan masuk sebagai rakan yang sama taraf (dengan Malaya) dan mendapat kuasa dan status yang sama…”

Apabila Malaysia ditubuhkan pada September 1963, satu perjanjian yang dipanggil Perjanjian Malaysia telah ditandatangani, di antara Malaya, Singapura, Sabah dan Sarawak – terikat dengan syarat-syarat perjanjian tersebut. Syarat-syarat itu adalah seperti perikatan di antara mereka, jadi jika salah satu rakan akan “renege” atau undur diri ia akan memberi kesan kepada syarat-syarat untuk rakan-rakan yang lain dan memerlukan penilaian semula, dan perjanjian baru harus ditandatangani oleh rakan-rakan yang tinggal. Singapura keluar dari Persekutuan pada 1965 dan ini telah membatalkan Perjanjian Malaysia yang mana menjadi asas kepada Persekutuan Malaysia.

Bagi saya, kecuali Malaya, Sabah dan Sarawak berbincang bersama dan mengkaji semula untuk sahkan atau ubah Perjanjian Malaysia yang telah tidak sah, asas perundangan penubuhan Malaysia tidak lagi sah. Mengapa kita tidak melakukannya? Kenapa mereka takut untuk membincangkannya? Sebaliknya, pemimpin-pemimpin Persekutuan, terutama Mahathir, menggunakan ancaman dan tangkapan untuk menghapuskan kita. Inilah masalah yang kita hadapi sekarang.

Maka itu saya sangat-sangat tertekan dan terkejut dengan tindakan yang tidak adil, di mana Perdana Menteri negara kita membuat tuduhan-tuduhan yang liar dan tuduhan tidak benar terhadap saya, IDS dan kerajaan negeri PBS yang telah dipilih secara demokratik.

Berdasarkan dari kenyataan-kenyataan akhbar yang dibuat oleh Mahathir dan pemimpin-pemimpin UMNO yang lain semasa lawatan mereka ke Kota Kinabalu minggu lepas, rakyat Sabah dan dunia keseluruhannya melihat bahawa “kuasa adalah benar”.

Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin kebangsaan yang lain datang ke Sabah untuk memperlihatkan kuasa dan kekuatan mereka. Mereka datang untuk menunjukkan bahawa selagi mereka mempunyai kuasa persekutuan, polis dan tentera serta orang-orang di Sabah yang sanggup mengutamakan cita-cita mereka untuk melaksanakan kehendak UMNO di negeri ini dan rakyatnya. Pemimpin-pemimpin tersebut bersedia untuk menutup mata mereka terhadap hak-hak sah kerajaan negeri PBS untuk memerintah dengan aman tanpa penindasan.

Ini merupakan hari yang sedih untuk rakyat Sabah, Malaysia dan generasi akan datang. Sekarang saya dapat memahami sepenuhnya dan bersimpati dengan mereka yang berada di dalam perhimpunan USNO yang mana secara terbuka tanpa malu-malu mengeluarkan airmata. Mereka ini bersetuju dengan kami yang cintakan negeri ini dan ingin mengekalkan hak-hak asasi kita, mereka betul-betul kecewa melihat pemimpin-pemimpin kita di Sabah yang bersedia untuk menyerahkan kuasa politik dan negeri kepada Mahathir.

Mahathir telah membuat tuduhan yang serius terhadap saya. Dia berkata bahawa saya terlibat dengan komplot mengeluarkan Sabah dari Malaysia dan kononnya saya bercita-cita menjadi Presiden kepada negeri Sabah yang merdeka. Tuduhan-tuduhan ini dibuat dengan tujuan untuk mendapatkan sorakan yang kuat dari wakil-wakil USNO dan para pemerhati. Apakah yang terjadi dengan hak-hak saya sebagai warganegara Malaysia? Siapa yang memberikan hak-hak kepada Perdana Menteri untuk menganiaya seseorang rakyat Malaysia di hadapan orang ramai dan TV serta melalui media massa ke seluruh dunia? Adakah Perdana Menteri kita berdiri di atas undang-undang? Adakah undang-undang Malayisa hanya untuk keluarga Kitingan sahaja? Pemimpin-pemimpin PBS dan para pegawai negeri dan kepada sesiapa sahaja yang tidak menurut perintah Barisan Nasional?

Bagi saya, kelelakuan seperti ini adalah yang paling keji dan tidak mempunyai tempat di Negara ini yang kononnya Negara yang berprinsipkan demokrasi. Saya telahpun berbincang dengan peguam saya, apakah tindakan undang-undang yang boleh diambil terhadap Perdana Menteri dan yang lain-lain yang telah menghina dan menuduh saya.

Sekiranya, saya terlibat dengan semua yang dikatakan tersebut, Perdana Menteri sepatutnya menggunakan kuasa-kuasanya untuk menahan saya dan membawa saya ke muka pengadilan di mahkamah. Kenapa dia membuat banyak kenyataan-kenyataan yang dramatic semasa berpolitik? Sekiranya ia adalah berkaitan dengan keselamatan Negara, maka ia seharusnya diselesaikan menurut apa yang sepatutnya.

Kenapa dibangkitkan hanya sewaktu kongres USNO berlangsung? Dan ia masih mengatakan bahawa semua tindakan ini tidak ada kena mengena dengan campur tangan politik. Ini adalah hipokrit. Kenapa Jeffrey Kitingan dihukum oleh Mahathir setiap kali adanya perhimpunan USNO? Bagi saya, ianya adalah satu penganiayaan politik yang teruk dan kejam sekali.

Kita di Malaysia tidaklah buta. Mereka dapat melihat sekarang bahawa kerajaan negeri PBS adalah di bawah kuasa pusat melalui politik (UMNO), ancaman secara fizikal (penambahan tentera), penahanan ISA, BPR dan tindakan-tindakan JHDN sehinggalah adanya orang-orang yang dapat menerima kehendak mereka tanpa mempertikaikan mereka.

Adakah ini yang kita telah runding semasa kita bersetuju membentuk Malaysia pada tahun 1963? Tidak. Semestinya tidak. Kita tidak setuju untuk diperkecilkan seperti ini dan tidak bersetuju untuk dijajah oleh KL atau sesiapa pun.

Saya menyeru kepada kerajaan negeri PBS yang bertanggungjawab untuk mempertahankan hak-hak rakyat Sabah secara serius, untuk mempersoalkan tentang kedudukan Sabah di Malaysia bersama-sama dengan kerajaan persekutuan melalui saluran perundangan yang sah.

Apa gunanya menjadi kerajaan negeri apabila Ketua Menterinya dan pemimpin-pemimpinnya diketepikan dan tidak dipelawa untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri yang dating ke tanah Sabah? Siapakah sebenarnya yang memperkenalkan sentiment anti-Malaysia dan terlibat dengan tindakan-tindakan anti-Malaysia? Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin UMNO lah yang terlibat.

Saya tidak akan tunduk kepada komplot ancaman persekutuan terhadap saya dan kepentingan negeri Sabah. Saya akan berdiri dengan apa yang saya telah katakan di dalam 20 Perkara, hak-hak negeri, keperluan keadilan dan kesaksamaan layanan oleh kuasa persekutuan kepada Sabah sepertimana yang terkandung di dalam kenyataan-kenyataan saya dahulu.

UNTUK SEMUA RAKYAT SABAH: JANGAN PUTUS ASA, JANGANLAH SEKALI-KALI PUTUS HARAPAN, KERANA TUHAN AKAN MENOLONG KEPADA SESIAPA SAHAJA YANG BERJUANG UNTUK KEBEBASAN DAN KEADILAN.

Kepada kakitangan kerajaan, kepada kakitangan saya di YS, IDS dan ICSB – teruskan dan buatlah kerja anda semua dengan tenang, cekap dan dedikasi. Buatlah kerja kamu dengan sepenuh hati dan bertanggungjawab. Misi saya adalah untuk melihat supaya kita hidup di dalam keamanan dan bebas dari penindasan, tekanan dan ketidakadilan. Misi anda adalah untuk membebaskan rakyat dari cengkaman kemiskinan dan kesakitan. Marilah bersama-sama membina satu negara yang progresif dari segi ekonomi, supaya kita semua boleh menjadi alat-alat TUHAN yang berkesan untuk melayani dan mencintai yang lain.

Kepada pelajar-pelajar, saya berseru kepada kamu untuk memberikan sepenuh perhatian kepada pelajaran kamu kerana kamulah pemimpin generasi akan dating. Gunakanlah masa dan fikiran kamu untuk memahami dan mencari kebenaran sejarah dan pembangunan kita. Janganlah bataskan diri kamu dengan apa yang diajar di sekolah atau di kolej, kerana mereka hanya memberikan satu pandangan sahaja kepada cerita tersebut. Teruskan dan carilah kebenaran. Fahami tentang apa dia kehidupan, dan apa dia kebebasan dan keadilan.

Baca 20 Perkara dan buku “Sabah Commemorative Book – Sabah 25 Years Later” dan lain-lain. Janganlah kamu mengambil keputusan selagi kamu belum tahu kebenarannya. Apabila kamu mengetahui kebenaran, kamu akan tahu apa yang hendak dibuat.

Kepada semua ibubapa, kamu adalah juru kemudi di lautan yang bergelora. Bimbinglah anak-anak kamu menuju kebenaran dan kedestinasi hidup yang betul. Beri tahu mereka apa yang berlaku kepada negara kita supaya mereka boleh mencorakkan satu masa depan yang cerah. Displin adalah perlu dipupuk tetapi selain daripada itu, kita juga perlu menanamkan sikap yang betul kepada anak-anak kita yang sentiasa belajar daripada ibubapa.

Kepada suami-suami, hormati dan jagalah isteri-isteri anda semua. Isteri adalah sebahagian daripada diri kamu. Dia adalah rakan dan pasangan. Dia mengetahui banyak perkara dan dia boleh membantu kamu untuk mengetahui perbezaan apa yang benar dan palsu – antara keputusan yang baik dan tidak baik. Jangan abaikan isteri kamu.

Kepada isteri-isteri, cintailah suami-suami kamu dan jagalah mereka dengan baik. Dia adalah pasangan kamu, rakan dan penasihat. Dia juga adalah penegur bilamana kamu membuat kesilapan. Tetapi suami-suami kamu juga memerlukan bimbingan kamu untuk mencari kebenaran dan memahami situasi kita di Sabah.

Kepada rakyat di Semenanjung Malaysia, kamu adalah saudara-saudara kami. Kami memerlukan kamu untuk memahami keadaan kami di Sabah. Kami tidak membenci kamu sepertimana yang diberitahu oleh pemimpin-pemimpin kamu. Pemimpin-pemimpin kamu hanya menanamkan bibit-bibit kebencian di antara kita semata-mata untuk kepentingan politik peribadi mereka. Kami ini adalah ditindas, diganggu, dan dilayan dengan tidak adil. Kami ini dijajah dan dikawal, sehinggakan kami kehilangan kebebasan demokrasi dan juga maruah.

Kami telah diberitahu bahawa kami telah mencapai kemerdekaan pada tahun 1963 tetapi kami kini tidak lagi mengundi masa depan politik kami sendiri. Pemimpin-pemimpin dari Semenanjung Malaysia lah yang melakukannya. Tidak perlu bersimpati kepada perjuangan kami tetapi cubalah untuk memahami diri kami dan situasi yang kami hadapi. Hanya melalui ini, kamu dapat member sumbangan kepada kami. Dan hanya dngan begini sahajalah maka kamu akan mengetahui bagaimana pemimpin-pemimpin Kuala Lumpur membohongi rakyat di Semananjung Malaysia.

Kepada peniaga-peniaga, pelabur-pelabur kamu yang sentiasa menggerakkan ekonomi, yang mana seterusnya membantu member nafkah kepada keluarga kami semua. Jangan hentikan pelaburan kamu. Bantulah supaya ekonomi berkembang, supaya tanah air ini menjadi makmur dan sesuai kepada perkembangan pelaburan-pelaburan. Bantulah supaya perjuangan rakyat Sabah Berjaya supaya kamu pun akan turut Berjaya.

Kepada pemimpin-pemimpin politik di Sabah, kamulah pemimpin-pemimpin jati. Pimpinlah rakyat menuju destinasi mereka. Berjuanglah untuk kebebasan dan keadilan mereka. Bebaskan tanahair ini dari ketidakadilan. Berpegang teguhlah kepada prinsip-prinsipmu. Jangan mudah tergoda untuk meninggalkan perjuangan mu semata-mata untuk beberapa ringgit sahaja. Jangan menganiayai rakyat kerana kepentingan peribadi, kekayaan dan kedudukan supaya tidak diganggu oleh musuh-musuh. Bezakanlah antara kepentingan-kepentingan peribadi dan kepentingan-kepentingan rakyat.

Kita semua akan mati pada suatu hari nanti dan semua tindakan kita akan tercacat dalam sejarah. Berapa banyakkah kekayaan dan pangkat yang kamu boleh bawa mati? Adakah anak-anak kamu nanti akan bangga dengan kamu? Tanyalah diri sendiri – “Apa misi saya? Apakah yang saya perjuangkan? Adakah untuk mendapatkan pangkat dan kedudukan-kedudukan lain, ataupun adakah untuk membebaskan tanahair ini dari penindasan penjajah dan ketidakadilan supaya kita semua boleh hidup dengan aman dan dapat menentukan masa depan sendiri? Adakah saya berjuang untuk diri sendiri ataupun rakyat saya?”

Kamu dalah pemimpin. Jangan gadaikan tanahair dan rakyat kamu. Jika kamu keliru, cubalah bertenang, berfikir dan buat renungan. Tuhan akan membimbing kamu ke jalan yang benar. Jangan malu untuk memperbaiki kesilapan-kesilapan. Mas belum terlewat. Ingatlah bahawa kita semua adalah manusia biasa sahaja.

Sebagai pemimpin, pengikut-pengikut mahukan panduan, maklumat dan nasihat. Mereka menaruh harapan kepada kamu, dan mereka menjangkakan kamu kuat. Apabila saja kamu tahu apa yang hendak dibuat, jangan menoleh ke belakang lagi. Kerana jika kamu begitu, kamu bukan lagi pemimpin. Jika Kuala Lumpur sudah mengawal kehidupan, dasar-dasar, sumber-sumber kita, kehidupan kita di Sabah bukan lagi seperti sediakala. Jadi, pesanan saya kepada kamu ialah BERSATUPADULAH , berganding bahu dan MEMIMPINLAH sebagaimana kamu diundi. Inilah tanahair mu dan politik adalah darah daging mu.

Kepada pemimpin-pemimpin lain di Kuala Lumpur, ada di antara kamu yang memahami kami. Kamu tahu bahawa beberapa rakan politik kamu bertindak keterlaluan, tidak adil dan bersikap kepenjajahan dalam tindakan dan semasa membuat keputusan-keputusan. Kenapa kamu hanya berdiam diri dan membiarkan ketidakadilan dilakukan? Kamu mempunyai fikiran yang waras, kenapa kamu tidak berusaha menyedarkan yang lain?

Apa yang dibuat oleh Mahathir, Ghafar Baba, Mohammad Rahmat, Najib Razak dan Megat Junid tidak lagi boleh diterima. Mereka mengancam, memenjara, menipu dan membohongi semua rakyat Malaysia. Adakah mereka sudah mabuk kuasa? Adakah mereka sudah gila? Kamu adalah berada pada kedudukan yang baik untuk mempengaruhi mereka untuk mengembalikan mereka kepada cara pemikiran yang betul. Bagi kami di Sabah, kami terpaksa bertindak dan membalas. Kami telah terpaksa. Kami berharap kamu semua akan faham.
Kepada pegawai-pegawai dan kakitangan-kakitangan agensi-agensi penguatkuasa undang-undang, polis, askar, SPR dan sebagainya, kamu adalah penjaga rakyat. Saya menyeru supaya kamu melindungi rakyat yang tidak berdosa dan mereka yang memperjuangkan kebebasan. Jangan mematuhi arahan-arahan secara membabi buta.

Saya bukan satu ancaman kepada rakyat tetapi saya mungkin merupakan ancaman kepada Mahathir. Saya adalah suara rakyat. Dan saya juga adalah suara kamu. Jadikanlah diri kamu alat untuk mencapai keamanan dan menjadi pelindung rakyat, bukannya penindas. Pergi dan ambil tindakan ke atas penindas-penindas yang sebenar dan serahkan mereka kepada pengadilan rakyat.

Kepada kawan-kawan saya dan semua orang yang waras, kamu adalah harapan rakyat dan generasi kita. Ini bukanlah perjuangan saya seorang. Ini adalah perjuangan semua manusia yang berperikemanusiaan. Perjuangan untuk kebebasan daripada penindasan, ketidakstabilan dan penjajahan adalah perjuangan hak asasi. Adalah menjadi tugas saya untuk memikul beban ini kea rah destinasi bersama. Jika saya gagal, kamu mesti bersedia untuk meneruskan perjuangan ini. Apabila kita berjaya sampai ke destinasi kita, semua faedah adalah milik kamu.

"Saya bukanlah mahu mencari kedudukan tetapi hanya mahu melihat kamu bebas, aman, gembira dan maju. Masa telah sampai bagi rakyat untuk menentukan sendiri masa depan tanahair ini, supaya hasil kesemua sumbangan, kerja, persaingan dan kerjasama dinikmati bersama, tanpa mengira tempat asal dan kepercayaan masing-masing. Inilah destinasi kita. Marilah kita bergerak bersama kearah itu."

Task force to probe secession talk

Kota Kinabalu: Sabah police have set up a task force, which also involves the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC), to address sedition activities on bringing Sabah and Sarawak out of Malaysia.

State Police Commissioner Datuk Jalaluddin Abdul Rahman said the task force would monitor social media in the Internet, including activities of non-governmental organisations (NGOs) or unregistered associations that have plans to conduct gatherings that do not comply with the Peaceful Assembly Act.

"I have also instructed all district police chiefs in the State to establish a guideline and observe Standard Operating Procedures (SOP) to ensure peace and harmony continue to exist in Sabah.

"In addition, the task force through MCMC will also identify owners of social media groups, especially like in Facebook that have postings containing inciting and instigation elements, as well as provocations that pose threats to peace and security," he told a press conference, Wednesday.

On a recent statement by Deputy Inspector General of Police Tan Sri Mohd Bakri Mohd Zinin that police have identified individuals who have issued statements on seceding Sabah from the country, Jalaluddin said the individuals could be from Sabah or residing elsewhere.

"We will get information from MCMC in regards to the secession statements made by some people in Sabah while others are still under investigation.

"The most important thing is that we get the witnesses and the owner of the account in Facebook," he said.

In a related development, Jalaluddin said they received a report on Tuesday against an active NGO that is determined to bring Sabah out of Malaysia, including one group known as Sabah, Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) promoting the secession idea in Facebook, Twitter, blogs and YouTube.

He said an investigation paper has been opened under Section 4(1) of Sedition Act following the report pertaining to the action of a group and the concerned NGO allegedly carrying campaigns and distributing pamphlets containing seditious elements in interior areas.

"We have recorded statements from the complainant who lodged the police report as well as witnesses to facilitate the investigation.

"I will look for those who carry out the (secession) campaigns and printing sources from Internet and blogs to be spread to villagers and youths in the rural areas who may not know much on the issue.

"What these groups and concerned NGOs are doing is not good and seem to be poisoning the minds of the people, especially the youths, which could affect the State's stability in the aspect of economy, politics and harmony," he said.

Jalaluddin called on the public in Sabah to not be easily influenced by rumours related to secession which could pose a threat to national security and cause racial clashes in the country. He said police would gather evidence so that those responsible could be brought to court.

Group says ready to defend itself in court

Kota Kinabalu: The administrator of the Facebook group page, Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM), Doris Jones, denied the group was created to instigate the people of Sabah and Sarawak to call for secession from Malaysia but is ready to defend their stand in court.
Unconfirmed but believed to be a lawyer based in UK, she contends it was formed to educate, particularly young Sabahans and Sarawakians, on the truth about the formation of Malaysia and other historical facts "that had been hidden from them".

"The group was purposely named SSKM to show that many people in Sabah and Sarawak have such sentiment. It seems that a big majority of them share similar a very strong sentiment about it," she said in the group's official statement.

According to her, SSKM never forced any individual to join in the struggle but did so on their own accord upon knowing the truth had been kept away from them by Malayan leaders through twisting historical facts.

She said the words by leaders from Sabah such as Datuk Dr Jeffrey Kitingan were also twisted and he had been labelled as a selfish person with vested interest aiming to take Sabah out from the Malaysian Federation.

"SSKM would like to stress that the accusation of instigation by the Federal Government is meant to put us in a bad light and at the same time continue to portray them as the good leaders," she said.

Stating that SSKM would not waver in its struggle that is based on facts supported by valid documents and law, Doris said SSKM believed the threats against them would only strengthen the spirit of the people in Sabah and Sarawak to face the accuser in court.

"The fact is the world is currently watching the Malaysian Government for the injustice committed on the people of Sabah and Sarawak.

"We believe that the threats in the media from the government is actually strengthening our resolve in Sabah and Sarawak to face them in court and argue our case according to valid facts, so that our voices may be heard officially, whether it is in Malaysia or in the international arena," Doris said.

Jones said she received many threats because of the group's aim but added that its arguments are based on facts and backed up by valid documents.

"If these actions are considered wrong in the eyes of the Federal Government then that is their problems not ours," she said.

SSKM has one public Facebook page with over 1,000 "Likes" and another "closed" group with a following of 16,000 people.

The group also has a blog with over 93,000 page views and several videos of historical facts and local people voicing their issues, one which has over 108,000 views since it was posted two years ago.

Jones said she had not received any contact from Home Ministry or the police.

"They can shut it (the blog or Facebook page) if they wish, but I can create another or many more to serve the same purpose. We are ready to deal with them," she said adding that she has received many queries and interview requests from international media.

"To end let me just say Pergo Et Perago and Dum Spiro Spero," she said.

Pergo Et Perago, which is Latin for "I undertake and I achieve" was the motto of the North Borneo Chartered Company and Dum spiro spero which means "While I breathe, I hope" was the motto of the Sarawak Kingdom during the James Brooke administration.

A NGO, Pertubuhan Solidariti Masyarakat Sabah (SMS) and several other NGOs had lodged a joint-police report against SSKM for secession instigation.

SMS protem president Musli Oli claimed that in struggling for their cause SSKM also planted the seeds of hatred among the people in Sabah and Sarawak against the national and Sabah leaders.

He said they were worried that if the group is allowed to continue with its activities it could destroy the existing strong unity and harmony among the people in the country in Sabah and Sarawak.

Wan Junaidi, I am not a politician and I am "disgruntled"

" Wan Junaidi, I am not a politician and I am "disgruntled" at what the Malayan Elites have done to us for the past 51 years.

I think as far as Sabah and Sarawak politicians across the political divide is concern there is no problem in working together towards this issue. The problem is that for the past 51 years our grouses has fallen on deaf ears and the Elites especially in Putrajaya could not care less about our plights.

Even IF I have the most logical mind in the World I would not influence Jeffrey, what he has been doing stands to reason. Do the Elites in Putrajaya have the same cognitive faculties? or because they are so intellectually challenge that they can only response with brute force?

Please don't try to reason that we should all look at it from the positive and not the negative sides. The crux of the problem is that for the past 51 years Kuala Lumpur did not keep to their promises and assurances as enshrined in the Malaysia Agreement 1963 and elaborated in the Inter-Governmental Committee Report.

The real reason we have sub-standard and backward facilities is because since 1969 Kuala Lumpur has rob us of our Wealth using the State of Emergency. The Kuala Lumpur Elites prefer to develop Klang Valley and scraps given to Kuching and Kota Kinabalu.

Now we know for certain that the laws used to rob us of our wealth was lifted by "accident". We shall do everything within our power to protect this wealth from another attempt to take it forcefully from us.

There shall be no more promises and assurances, we want everything to be up front - otherwise what is the point talking to a mere messenger?

Therefore let’s begin the dialog with answers to this little gem

“It is a necessary condition that from the outset Malaysia should be regarded by all concerned as an association of partners, combining in the common interest to create a new nation by retaining their own individualities. If any idea were to take root that Malaysia would involve a “take-over” of the Borneo territories by the Federation of Malaya and the submersion of the individualities of North Borneo and Sarawak, Malaysia would not in my judgment, be generally acceptable or successful.”

Lord Cobbold 1962

A.M Azahari: Ini Sudah Dirty Game In Politic...

A.M Azahari merupakan salah seorang Pejuang Kebangsaan Negara Brunei semasa era penjajahan British di Brunei. Beliau menjadi terkenal ketika era 1960 yang mana British telah mengemukakan cadangan untuk mengabungkan Negara Brunei, Negara Sarawak dan Negara Borneo Utara (North Borneo @ Sabah) dalam satu persekutuan yang dikenali sebagai Persekutuan Malaysia (BUKAN Malaysia tetapi "PERSEKUTUAN").

Walau bagaimanapun, beliau tidak bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan oleh pihak British. Dengan itu, beliau telah mencadangkan agar satu Persekutuan daripada Borneo yang dinamakan Federation of North Borneo (Persekutuan Borneo Utara) diwujudkan terlebih dahulu sebelum Persekutuan Malaysia ini direalisasikan. Ini kerana beliau berpendapat bahawa dengan mengabungkan Negara-Negara di Borneo dibawah satu persekutuan dengan Malaya yang sudah merdeka terlebih dahulu, beliau khuatir bahawa ia bukanlah seperti yang dihura-hurakan tetapi takut bahawa ia adalah satu "Penipuan" untuk memerangkap Negara-negara di Borneo sebagai sebahagian daripada negeri-negeri di Malaya.

Pandangan jauhnya itu tidak disenangi oleh pihak British dan pemimpin malaya yang ketika itu dipimpin oleh Perdana Menteri Malaya yang Pertama iaitu Tunku Abdul Rahman. Lantas dengan itu, Tunku Abdul Rahman telah menghantar rombongan daripada malaya yang diketuai oleh Tun Razak (bapa najib, perdana menteri malaysia sekarang) untuk memujuk bersetuju dengan gabungan untuk membentuk persekutuan malaysia.

Dalam pertemuan tersebut seperti yang dikongsikan oleh beliau, AM Azahari, Tun Razak telah cuba untuk mengumpan beliau dengan jawatan yang tinggi akan diberikan kepada beliau sekiranya beliau bersetuju terhadap penggabungan Negara Brunei dalam persekutuan malaysia. 

"Tunku Abdul Rahman katakan begini, En.Azahari... Kalau umat melayu dipimpin oleh tiga orang melayu ini, akan selamat bangsa melayu iaitu Tunku Abdul Rahman, saya (Tunku Abdul Razak) dan En.Azahari. Jadi, Tunku Abdul Rahman minta En.Azahari, sudah setuju sahaja sama malaysia ... Dan En.Azahari, Tunku Abdul Rahman akan menjadi Perdana Menteri, saya (katanya dia---Tunku Abdul Razak) akan menjadi Wakil Perdana Menteri 1 dan En.Azahari akan menjadi Wakil Perdana Menteri 2. Jadi sekarang, mintalah En.Azahari dapat merubah fikiran"

Tunku Abdul Razak, 1962

Sebaik sahaja beliau mendengar tawaran tersebut, beliau terus memahami maksud keseluruhan niat pemimpin malaya terhadap negara-negara di Borneo yang pada ketika itu masih lagi dibawah penguasaan British.

Dengan tegas dan sinisnya beliau membalas kata-kata Tun Razak... 

"Wah... Ini sudah Dirty Game in Politic... Tun... Saya menunggu khabar daripada Tunku soal 17 Pasal... BUKAN saya mahu dengar soal ini... Soal bribe, Political Bribe ini...!"

AM Azahari, 1962

Ketika beliau melafazkan kata-kata ini, beliau dalam keadaan marah, tersinggung dan disaksikan serta didengari oleh ramai pengikut-pengikut beliau (AM Azahari). Sila tonton video ini untuk sendiri mendengar kata-kata beliau...


Melalui testimoni, perkongsian beliau ini, jelas menunjukkan komplot daripada pemimpin malaya menggunakan teknik "Rasuah" sudah dipraktiskan daripada sebelum persekutuan malaysia itu direalisasikan. Dan kini ia telah menjadi budaya yang tidak mungkin dapat ditanggalkan seperti mana yang anda semua lihat ditempat masing-masing. 

Dengan itu, pihak UVSB ingin menggalakkan anda semua untuk menonton video temu ramah bersama dengan beliau yang mempunyai 8 episode dengan cerita yang terbahagi kepada beberapa tajuk. Sila sebarkan info ini kepada semua Generasi Muda Negara Sabah dan Negara Sarawak jikalau anda seorang yang "Bertanggungjawab, Cintakan Bangsa dan Negara Sabah & Negara Sarawak"

  1. MEETING WITH TENGKU ABDUL RAHMAN PUTERA_Part 1
  2. MEETING WITH SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN III AT SULTAN PALACE_Part 2
  3. MEETING WITH TUN ABDUL RAZAK_Part 3
  4. REBELLION AGAINST BRITISH INFORMED BY A.M. AZAHARI'S BROTHER, OTHMAN BIN SHEIKH MACHMUD IN JOHOR BARU_Part 4
  5. COMMENT ON THE REBELLION IN NORTH BORNEO_Part 5
  6. MEETING WITH PRESIDENT SUKARNO , A.H.NASUTION , ACHMAD YANI AND SUBANDRIO AT MERDEKA PALACE IN JAKARTA_Part 6
  7. THE ORGANIZATION STRUCTURE OF BRUNEI PEOPLE'S PARTY_Part 7
  8. COMMENT ON HIS OLD AGE LIFE AND THE FUTURE_Part 8

10 Sebab Mengapa Borneo Bangkit?

1. Kesedaran tentang pentingnya Perjanjian Malaysia sebagai satu institusi yang boleh menjaga maruah dan kebajikan tanah sabah sarawak.

2. Rakyat borneo sudah faham dan mengetahui sejarah lampau pembentukan malaysia terpalit beberapa perkara yang boleh menimbulkan keraguan.

3. Orang sabah sarawak mula rasa terjajah dan tertipu sebab malaya terus terusan meminggirkan sabah sarawak dari arus pembangunan yang seimbang.

4. Sabah sarawak mahu memerintah tanah sendiri sekiranya itu lagi afdal dan baik bagi kehidupan penduduk sabah sarawak dan itu boleh berlaku selaras dengan perkara 7 dalam perjanjian malaysia (Hak menarik diri).

5. Sebab pemimpin sabah sarawak semakin ramai yang terjerat dengan ideologi parti dari malaya yang boleh menggadaikan kedaulatan tanah sabah sarawak di masa hadapan.

6. Orang borneo mahu menentang ideologi perkauman dan keagamaan melampau yang dibawa masuk ke tanah borneo oleh Perkasa dan organisasi yang sewaktu dengannya.

7. Penduduk borneo merasakan malaya telah banyak melanggar perjanjian pembentukan malaysia dan tidak pernah mahu menjelaskannya biarpun diusulkan di parlimen malaysia.

8. Sabah sarawak faham bahawa tanah bertuah mereka sebenarnya berstatus sebuah negara dan bukan setaraf dengan negeri di malaya.

9. Penduduk borneo semakin tertekan dengan kos sara hidup yang semakin tinggi dan kerajaan tidak pernah ikhlas untuk membantu mengurangkan beban mereka.

10. Orang islam malaya (bukan semua) selama ini terang terangan menolak anutan masyarakat kristian, dimana sabah sarawak mempunyai penganut agama kristian terbesar di malaysia.


***Note: Sila lapangkan diri untuk sign petition SSKM: http://www.gopetition.com/petitions/sabah-sarawak-rights/sign.html***

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...