Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Thursday, 11 September 2014

Minyak & Gas Negara Sabah dan Negara Sarawak

Salam sejahtera kepada semua Sabahan dan Sarawakian... Disini saya ingin kongsikan mengenai apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan minyak & gas Negara Sabah dan Sarawak. Dapatkah anda melihat kawasan hitam dekat dengan Negara kita (Sabahan dan Sarawakian)? Itulah sebenarnya minyak dan gas Sabah Sarawak. Lihatlah betapa besarnya telaga minyak kita yang mana ia adalah 100% hak milik bangsa Sabah dan Sarawak. Tapi mari kita mengambil sedikit waktu dan jujur dengan hati jiwa kita... Adakah kita menikmati hasil daripada minyak dan gas Negara kita yang tercinta ini? Adakah hasil yang kita terima ini berpatutan selama kita bersama malaya dalam Persekutuan Malaysia selama 49 tahun ini yang mana ia sepatutnya perkongsian EMPAT KUASA & EMPAT NEGARA?

Tapi kini, ia digambarkan oleh perkongsian 14 buah 'negeri' yang mana Negara Sabah dan Sarawak diturunkan status kepada 'negeri' dan antara 'negeri ke-12 dan 13'... Mungkin ada sesetengah daripada anda yang tidak mengambil kisah akan hal ini, tapi tolong jangan sesekali merungut apabila masanya tiba yang mana generasi keturunan anda menghadapi masalah seperti dalam meneruskan kehidupan kerana ketiadaan pekerjaan di Negara sendiri, negara dijajahi oleh PTI dan juga orang malaya, etc... Saya bukan bersikap rasict @ perkauman tetapi inilah sebenarnya ketakutan para pemimpin kita dahulu sebelum Malaysia dibentuk.. Tetapi lihatlah sekarang dengan hati yang jujur, ketakutan dan mimpi ngeri telah menjadi kenyataan dan ia semakin hari semakin teruk... Apakah anda kini masih ingin mengatakan syukur? Kesyukuran itu tidak setimpalnya dengan apa yang sepatutnya menjadi hak milik mutlak kita...

Disini, mari kita cuba mengenali erti 'kesyukuran' yang anda maksudkan...

Apakah mereka selama ini bersyukur kepada Malaya kerana menjajah negara mereka yang berdaulat dan merdeka?

Adakah mereka bersyukur kepada status kemiskinan negara mereka?

Adakah mereka bersyukur kepada tahap fasiliti awam seperti air, elektrik, jalan raya, etc?

Adakah mereka bersyukur kepada kebanjiran PTI?

Adakah mereka bersyukur adat dan hak amalan beragama dinafikan?

Adakah mereka bersyukur sumber alam seperti minyak & gas, kayu balak, etc dirompak siang hari?

Adakah mereka bersyukur kepada korupsi yang sedang berlaku dalam kerajaan negara Sabah dan Sarawak?

Adakah mereka sebenarnya bersyukur kepada status 'Negara' Sabah dan Sarawak diturunkan kepada status 'negeri'?

Adakah mereka bersyukur status Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi dalam pembentukkan Malaysia (equal partner) dinafikan dan dijadikan sama taraf dengan negeri2 di Malaya? 

Apakah mereka bersyukur tentang apa yang sedang berlaku dalam Negara Sabah dan Sarawak secara keseluruhan?

Apakah ini yang dimaksudkan erti "KESYUKURAN" bagi mereka yang cuba dan berusaha untuk menafikan kebenaran yang selama ini disembunyikan daripada pengetahuan rakyat MERDEKA DAN BERDAULAT, SABAHAN DAN SARAWAKIAN??? Maka kalau inilah yang diertikan "KESYUKURAN", JAHANAMLAH BANGSA SABAH DAN SARAWAK SELAMA-LAMANYA...

***JAHANAM membawa maksud MALANGLAH DAN MUSNAHLAH dalam konteks penerangan ini***

Sila tandatangan petisyen ini sebagaimana saya TELAH pun menandatanganinya... Selamatkan NEGARA KITA yang MERDEKA DAN BERDAULAT... NEGARA SABAH DAN SARAWAK!

Tunjukkan sokongan anda dengan mengisi petisyen online melalui link ini. Sila klik dan sebarkan agar semua Sabahan dan Sarawakian dapat mengisinya juga... http://www.gopetition.com/petitions/sabah-sarawak-rights.html

Perjanjian Malaysia 1963 tidak sah

KOTA KINABALU: Perjanjian Malaysia 1963, satu perjanjian antarabangsa antara lima negara untuk menubuhkan Perjanjian Malaysia, bukan satu peijanjian antarabangsa pelbagai pihak yang dibuat dengan sah dan mengikat yang mengikut undang-undang antarabangsa.

Seorang peguam kelahiran Sarawak yang kini menjalankan praktik di Australia, Robert Pei berkata perjanjian itu melanggar Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat 1946 dan Perisytiharan tentang Penganugerahan Kemerdekaan kepada Negara dan Penduduk Kolonial (UNDD) serta Resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 1514.

Menyampaikan kertas kajiannya pada forum Malaysia at Crossroads pada Khamis lepas, Pei berkata, berdasarkan dokumen kolonial British yang diubah status, beliau mendapati konsep dan penubuhan Malaysia merupakan satu rancangan yang ditentukan terlebih dahulu dan penipuan yang dilakukan oleh Britain yang berpakat sulit dengan Tanah Melayu.

"Tujuannya adalah untuk mewujud-kan Malayan Union dengan menafikan penduduk Sabah dan Sarawak (dan juga Brunei dalam rancangan asal) hak mereka kepada penentuan nasib sendiri, dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) diperalatkan untuk menyokong penubuhan Malaysia, bertentangan dengan prinsip penentuan nasib sendiri negara yang diisytiharkannya," kata beliau.

Pei membuat tiga saranan berhubung kesahihan Perjanjian Malaysia 1963.

Pertama, perjanjian tersebut sebagai satu perjanjian antarabangsa, tidak dibuat dengan sah mengikut prinsip dan peraturan Undang-Undang Antarabangsa serta Perisytiharan Dekolonisasi PBB 1960.

Kedua, perjanjian itu tidak sah dan dimansuhkan dengan pemisahan dan kemerdekaan Singapura dari Malaysia pada 1965.

Ketiga, andai kata perjanjian itu tetap sah walaupun dengan dua saranan terdahulu, Tanah Melayu berulang kali melakukan pelanggaran dasar perjanjian itu dan mengingkarinya sela-ma lebih 50 tahun ia tidak mematuhinya serta gagal melaksanakannya sebagai satu perjanjian antarabangsa dan eksperimen Malaysia sendiri.

Menyenaraikan sekurang-kurangnya tujuh sebab di bawah saranan pertama, Pei menyatakan perjanjian itu membuktikan campur tangan luaran Britain dan Tanah Melayu, serta pencabulan hak penentuan nasib sendiri rakyat Sabah dan Sarawak.

"Ia dilakukan dengan pakatan sulit Britain dengan Tanah Melayu sebelum pun 1960-an, dan kemudian dengan sokongan PBB, untuk menafikan hak rakyat dengan tidak mengendahkan bantahan tempatan serta antarabangsa, dan melanggar undang-undang antarabangsa sedia ada, justeru menjadikannya terbatal dan tidak sah," katanya.

Sebab pertama dan utama ketidak-sahan perjanjian itu adalah hakikat ia melanggar undang-undang antarabangsa lazim bahawa hanya negara-negara berdaulat boleh membuat perjanjian antarabangsa sah.

"Sabah dan Sarawak berdua merupakan jajahan pada waktu itu, sementara Singapura adalah separa jajahan British. Kita bukan negara berdaulat pada waktu perjanjian itu ditandatan-gani," katanya.

British juga, tambahnya, tidak boleh memindahkan wilayah serta kedaulatan Sabah yang dipertikaikan dan dituntut oleh Filipina pada masa itu.

Sebab lain termasuk pelanggaraan Perjanjian Brooke 1946 untuk memulihkan kemerdekaan Sarawak oleh Britain, fakta kedua-dua Britain dan Britain berpakat sulit unutk menubuhkan Malaysia sebagai ganti kemerdekaan Borneo, fakta Peijanjian Malaysia dibuat secara paksaan untuk menyerah serta mengambil dua wilayah itu bagi pemerintahan Tanah Melayu.

Pei juga berkata perjanjian itu serta konsep Malaysia dibuat secara tidak jujur, dan diubah tiga kali tanpa pungutan suara atau persetujuan rakyat.

Tentang saranan kedua, beliau menegaskan, oleh sebab perjanjian pemisahan Singapura dibuat secara dua hala antara Singapura dan Tanah Melayu pada 1964 tanpa pembabitan aktif tiga lagi pihak penandatangan perjanjian itu, perjanjian pemisahan tersebut mengubah konsep Malaysia yang sepatutnya dirunding semula.

"Ia menjadikannya tidak sah dan memansuhkannya. Konsep Malaysia pada hakikatnya tidak wujud lagi pada 1965," katanya.

Saranan ketiga mengandaikan bahawa perjanjian itu sah, tetapi Pei berkata, oleh sebab pelanggaran berulang kali yang dilakukan oleh Tanah Melayu, mengikut undang-undang antarabangsa, perbuatan sengaja melanggar atau mengecualikan satu pihak kepada perjanjian itu bermakna menolak seluruh perjanjian tersebut.

"50 tahun terakhir menyaksikan Tanah Melayu memungkiri sepenuhnya terma dan syarat perjanjian itu yang mana jajahan Sabah dan Sarawak dahulu kini menjadi jajahan semula," tegasnya.

Pei menyimpulkan, sekiranya Perjanjian Malaysia batal dan tidak sah, rakyat Sabah dan Sarawak tidak terikat untuk kekal dalam hubungan tidak sama rata dan tidak adil dengan Tanah Melayu.

"Ramai melihatnya hanya sebagai hubungan penjajah dan jajahan, yang mana negara mereka dijarah dan rakyatnya dipinggirkan sehingga menjadi lebih miskin daripada sebelum 1963.

"Negara seperti Timor Timur, Sudan Selatan dan Crimea memilih kemerdekaan daripada apa yang dilihat sebagai hubungan penjajahan yang tidak sama rata dan submisif. Scotland, atas sebab-sebab serupa, akan mengundi dalam pungutan suara kemerdekaannya pada September tahun ini.

"Jadi tidak hairanlah sejak setahun lalu, kita melihat pergerakan yang semakin berkembang melibatkan kebanyakannya golongan muda. yang tampil menuntut hak mereka dengan cogan kata 'Sarawak untuk orang Sarawak!' dan 'Sabah untuk orang Sabah!" katanya.

Source: 30/08/2014 Harian Ekspres (Tracy Patrick)

Threats on secessionist backfiring

Kota Kinabalu: “The threats issued by Ministers towards secessionist in Sabah and Sarawak is back firing, it is the government of the day which taking the brunt of the people’s displeasure” says Zainnal Ajamain a freelance researcher in Sabah who has been vocal about the breaches in the Malaysia Agreement 1963.

According to him is Sabah and Sarawak part of Malaysia or is Sabah and Sarawak is already outside of Malaysia. Perhaps Sabah and Sarawak is outside Malaysia therefore these Ministers wants to exert themselves upon the people of Sabah and Sarawak to say otherwise. Are they even qualified to say it in the first place?

Let’s take a good look at the Malaysia Constitution for which is supreme in Malaysia. In Article 1 it says:

(1) The Federation shall be known, in Malay and in English, by the name Malaysia.

(2) The States of the Federation shall be Johore, Kedah, Kelantan, Malacca, Negeri Sembilan, Pahang, Penang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor and Trengganu.

So far so good, but Sub-Clause (2) was amended by Act A354 Section 2 date of enforcement 17 August 1976. This amendment was made 82 days after the “Double Six” incident in Kota Kinabalu and 72 days after PETRONAS Agreement was signed by the State Government. Before this amendment the Malaysia Constitution on 16 September 1963 looks like this:

(2) The States of the Federation shall be—

(a) the States of Malaya, namely, Johore, Kedah, Kelantan, Malacca, Negri Sembilan, Pahang, Penang, Perak, Perlis, Selangor and Trengganu ; and

(b) the Borneo States, namely, Sabah and Sarawak ; and

(c) the State of Singapore.

Obviously these amendments were made without understanding the whole Malaysia Constitution. This is because in Article 160 the Interpretation, the Malaysia Constitution, it says:

“The Federation” means the Federation established under the Federation of Malaya Agreement 1957.

Well the problem here is that “the Federation” means it was established in 1957 which means Malaysia is not born yet, that only happens on the 16 September 1963. As the result, how is it possible to insert Sabah and Sarawak into the Federation of Malaya because the Malaysia Agreement 1963 in no uncertain terms says Federation of Malaysia NOT Federation of Malaya.

Is this a breach of the Malaysia Agreement 1963? Or may be an oversight on the part of Putrajaya for the last 51 years. Perhaps some people in Putrajaya have some problem interpreting the Constitution, apologies accepted because most of them are intellectually challenge. Then we need to go to the second issue – “Hari Merdeka”.

Also in Article 160 of the Malaysia Constitution “Merdeka Day” means the thirty-first day of August, nineteen hundred and fifty-seven. Oops it cannot be coincidence to have two oversights – this must be done purposely. Why then the leaders in Putrajaya made this mistake when obviously Tun Razak himself acknowledge that “Hari Merdeka” or “Hari Malaysia” is amended from 31 August to 16 September. This Tun Razak signs the amendments in Singapore on the 28 August 1963 (see attachment).

Perhaps Wan Junaidi should first table this paper in the Cabinet or the Attorney General Office to get clearance from them before attempting to meet the so called “Separatists”. It is obviously Putrajaya need to do a lot of research into the Malaysia Agreement 1963 and what really took place then. Otherwise not only the meeting will be utter failure, those representing the government may as well declare from the onset that they are intellectually challenged.

Zainnal Ajamain (zajamain56@gmail.com)

Zainnal Ajamain is an economist by profession, graduating with a Masters degree from the University of East Anglia. He has held several high ranking civil service positions in government and government think tanks and has worked as a university lecturer, senior researcher, stockbroker, and economist and published several papers in international media journals. He was the co-author behind the Sabah Government’s vision for development and progress the HALATUJU which later became the Sabah Development Corridor and created the first Offshore Islamic Fund in Labuan. He also held the position of Senior Research Fellow in the Centre for Remote Sensing and Geographic Information Systems at the University Malaysia Sabah. He was the Co-Founder of the United Borneo Front (UBF) and a passionate activist to abolish the Cabotage Policy and the development of Brunei, Indonesia, Malaysia and Philippine East Asia Growth Area or in short BIMP-EAGA. He is also the Secretary General of a newly formed political party in Sabah.

Sabah deputy speaker clarifies ISA stand

Johnny Mositun says he issued his earlier statement on the ISA because the law enforcement authorities were not acting quickly on those who threaten national security.

KOTA KINABALU: Sabah Deputy Speaker Johnny Mositun has clarified his earlier controversial stand on the Internal Security Act (ISA) with a caveat: of course he would not want the ISA back if current provisions can be amended and strengthened to enable the police to act fast.

“The alternative is to reinstate the ISA with suitable elements that will satisfy the people and at the same time not hinder the authorities in battling the threats to national security,” said Mositun in a statement adding that these were his personal views and not that of Parti Bersatu Sabah (PBS) where he’s the Secretary-General.

Mositun was commenting on a statement by DAP Sabah Secretary Dr. Edwin Bosi that he should resign as Sabah Deputy Speaker on the grounds that he was not a fit and proper person to hold the post.

The PBS Secretary-General said that he only issued his earlier statement on the ISA because the law enforcement authorities were finding it difficult to act quickly against those who threaten national security.

“Existing laws severely restricted their ability to nip potential threats in the bud,” claimed Mositun. “Many anti-national elements in our country are getting bolder. Some are even calling for the secession of Sabah from Malaysia.”

PBS, he stressed, could not call for a return of the ISA because the party had fought long and hard for it to be repealed.

“I am not alone in calling for the return of the ISA,” he pointed out.

Black 16 September!

Kepada semua Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak, 16 September merupakan satu tarikh yang penting dalam sejarah Persekutuan Malaysia kerana melalui tarikh inilah terbentuknya sebuah Kerajaan yang dianggotai oleh Empat Buah Negara yang Merdeka dan Berdaulat iaitu Negara North Borneo (Kini Negara Sabah), Negara Sarawak, Negara Singapura (telah dikeluarkan daripada persekutuan) dan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya).

Persekutuan ini telah menjanjikan kelimpahan kekayaan dalam aspek ekonomi kemakmuran melalaui keselamatan kepada negara-negara anggota. Persekutuan ini juga menjanjikan kedudukan yang setaraf dan tiada istilah "kamu rendah dan kami tinggi @ kamu adalah jajahan kami". Dan yang lebih penting lagi, mereka iaitu kerajaan malaya berjanji untuk menghormati dan mematuhi 18 & 20 Perkara, melaksanakan segala janji yang tercatat dalam Perjanjian Malaysia yang telah ditandatangani di Kota London pada 9 Julai 1963

Tetapi lihatlah sekarang... Dimanakah kedudukan kita sebagai sebuah rakan kongsi yang sama taraf dalam Persekutan Malaysia ini. Nama "malaysia" itu sendiri telah dirampas daripada kita yang mana malaya telah menukar identiti dirinya daripada malaya kepada malaysia. Taraf sebagai rakan kongsi kini telah menjadi taraf hamba/tanah jajahan kepada malaya/malaysia. Kini kita dikenali sebagai "negeri ke-12 & ke-13". Perkara yang lebih teruk lagi apabila pemimpin-pemimpin tempatan dengan arahan daripada pemimpin malaya berusaha untuk mengabaikan, menafikan serta mempersendakan 18 & 20 Perkara, Perjanjian Malaysia 1963, Laporan IGC dan Pesuruhjaya Cobbold (Cobbold Commission).

Dengan itu, adakah 16 September ini merupakan tarikh yang boleh dibanggakan kepada kita? Kuasa Kemerdekaan dan Kuasa Kedaulatan serta Kuasa Politik untuk mentadbir Negara kita telah dipegang oleh malaya. Tiada sebarang keputusan dapat dibuat tanpa kebenaran daripada malaya. Kuasa ekonomi Negara kita tidak dapat dinikmati kerana ia dikawal dan hasilnya dikaut ke malaya untuk tujuan pembangunan bangsa malaya. 

Hasilnya, kini malaya telah pesat pembangunannya manakala Negara Sabah dan Negara Sarawak terkapai-kapai untuk membangun bangsa dan negaranya... Lebih menyedihkan lagi negara kita telah mendapat pengiktirafan dunia sebagai "negeri termiskin" di malaysia dengan pembangunan dalam semua aspek tidak setimpal dengan tahun lamanya bersama dalam persekutuan malaysia ini yang sudah berumur 51 tahun.

Maka dengan itu, bagi pihak SSKM, 16 September itu bukanlah satu tarikh yang boleh dibanggakan sebaliknya adalah tarikh yang seharusnya direnungkan dan hari untuk berkabung kerana ia merupakan tarikh hitam dimana Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak telah terpedaya untuk membentuk persekutuan malaysia yang sebenarnya hanya untuk menguntungkan malaya.

Dengan itu, tarikh ini digelar sebagai "Black 16 September". Sebagai tanda sokongan, sila pakai baju berwarna hitam untuk menunjukkan anda faham sebenar maksud dalam tarikh ini.

Sebarkan mesej ini...

Emphasis should be on Sept 16 not Aug 31

Political, community leaders unanimous in celebrating nation’s Independence Day on Sept 16

KUCHING: Leaders in the state transcended the political divide in agreeing that Malaysia Day on Sept 16 should be the main focus of the nation’s independence celebration and not Aug 31.

Sept 16 is the day Malaya, which gained its independence from the British on Aug 31, 1957; Sarawak on July 22, 1963 and North Borneo on Aug 31, 1963 – formed Malaysia in 1963.

Minister of Land Development Tan Sri Datuk Amar Dr James Masing pointed out that since Sept 16 had been declared as Malaysia Day, it should be the rallying point for the nation’s unity.

“Everyone now knows that Aug 31 is Malaya’s and Sabah’s Independence Day… it’s not our independence day.

“They can celebrate it both in Malaya and in Sabah as they have the same Independence Day date, and we can join them there if they invite us. We must right the wrong,” Masing told The Borneo Post here yesterday.

Masing was commenting on Minister of Communication and Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek’s recent proposal that Malaysia should continue to commemorate Aug 31 as its Independence Day, without mentioning the anniversary year.

“Before Sept 16, there was no Malaysia. Let everyone remember that. It’s on Sept 16 that the four independent countries namely Malaya, Singapore, Sarawak and North Borneo agreed to form Malaysia. And as everyone also knows, Singapore pulled out in 1965,” he reiterated.

Even State PKR chairman Baru Bian agreed that only Malaysia Day should be celebrated by all Malaysians.
“We can join them to celebrate Aug 31 but it’s not ours,” said the Ba Kelalan assemblyman.

He said this would be the third year in a row his constituency celebrate Malaysia Day in a big scale.

“For this year, we are going to celebrate Malaysia Day in a big scale for three consecutive days from Sept 15-17 at Long Sukang. We are expecting a big crowd there,” he disclosed, adding that the inaugural celebration was held in Long Semadoh, followed by Ba Kelalan last year.

Social activist Dato Peter Minos said he could still remember vividly the proclamation of Malaysia at the Central Padang as he was already a teenager then.

“I was in Form Three then and I was among the thousands who heard and witnessed the formal proclamation of Malaysia at the Central Padang (now Padang Merdeka) so keep Sept 16 for Malaysia Day. As for Aug 31, Sarawak shared no part in that date. But it’s alright if we have both dates each year, Independence Day and Malaysia Day, to recognise historical facts,” he said.

Minos disagreed with Ahmad Shabery that Malaysia should use the United States (US) as an example, as it was already a country with the initial formation by 14 states on July 4, 1776. The rest of the 36 states then joined later on different dates with Hawaii the last to join on Aug 21, 1959.

Deputy Speaker of the State Legislative Assembly Datuk Roland Sagah also concurred, saying that Malaysia as a country should just celebrate Malaysia Day on Sept 16.

“Aug 31 is just for Malaya and Sabah. But it’s okay if they still want to celebrate it. But Malaysia Day which falls in Sept 16 is for all Malaysians, and that’s very important because we have only one country,” stressed the Tarat assemblyman.

Welfare, Women and Family Development Minister Datuk Fatimah Abdullah emphasised that it was important to put forward actual and accurate historical facts.

“History contained a series of significant events which have led to the formation of Malaysia. These facts must be made known publicly so that we know and can learn from our past,” she said.

“More importantly, we have to teach our children, the young generation and future generation actual history so that they can clearly understand the differences between Malaya’s independence on Aug 31 and Malaysia Day on Sept 16,” she added.

Chinese community leader Temenggong Lu Kim Yong, who is also the Federation Chinese Association president, agreed that it was important to recognise Sept 16 as the day Malaysia was formed.

“It should be made known so as not to confuse the people especially the younger generation ,” he explained.
On the Federal Government’s proposal to change the National Day and called it Independence Day Aug 31, Lu felt that recognising both dates (Aug 31 as National Day and Sept 16 as Malaysia Day) were equally important.

“I personally think that we could continue with all the celebrations. As fellow Malaysian, we need to respect and compromise with each other as well as take care of each other’s sensitivity,” he said.

Meanwhile, Management of Kuching Chung Hua Primary Schools No. 1-6 Committee chairman Dr Chou Chii Ming echoed Temenggong Lu’s view.

“Both dates are important in the history of Malaysia. It is a historical fact that Sept 16 is the day Malaysia was formed together with Sarawak and Sabah while Aug 31 is the date Malaya and Sabah gained independence,” he stressed.

“This is especially important for the younger generation to clearly understand these historical facts,” he said.

Waris kecewa drama Rosli Dhoby salah fakta

Waris Rosli Dhoby yang dihukum gantung pada 1950 kerana menikam Gabenor kedua Sarawak Duncan Stewart, mendakwa drama siaran Astro mengenai nasionalis Sarawak itu mengandungi beberapa kesilapan fakta.

Lucas Johnny berkata, kesilapan fakta paling jelas ialah adegan yang menunjukkan Rosli melarikan diri selepas menikam perut gabenor itu sebelum ditahan oleh polis.

"Saya bersama abang saya pada ketika itu menyaksikan kejadian tersebut dia (Rosli Dhoby) tidak lari selepas menikam dengan badik, malah cuba untuk menikam kali kedua tetapi dihalang oleh polis berbangsa Sikh.

"Tindakan Rosli pada ketika itu menunjukkan sikapnya yang berani dan bersedia menghadapi segala kemungkinan," katanya.

"Dalam drama itu, "Warkah Terakhir", Rosli Dhoby lari dan ini amat mengaibkan kerana menggambarkan Rosli sebagai pengecut. Itu bukan sifatnya.

"Kalau sesiapa tak percaya sila datang jumpa saya serta abang saya dan saya akan tunjuk semua bukti," katanya.

Beliau berkata sebelum penggambaran drama itu produser tidak berusaha untuk menghubungi beliau dua beradik untuk mendapatkan cerita sebenar nasionalis Sarawak itu.

Beliau berkata, kesilapan fakta tersebut perlu diketahui generasi masa sekarang kerana jika dibiarkan akan mengubah fakta sejarah secara keseluruhan.

"Saya masih ingat kejadian tersebut ibarat berlaku semalam sahaja kerana setelah Rosli Dhoby ditangkap saya terus balik ke rumah takut ditangkap oleh polis dan sehingga ramai yang tidak tahu pasal itu," katanya.

Johnny, 70, yang menghadiri satu forum khas Rosli Dhoby Rabu lepas bersama abangnya, Tahar, berkata sehingga kini segala dokumen berkaitan dengan Rosli termasuk surat terakhir sebelum dihukum gantung masih dalam simpanannya.

"Apa yang dipaparkan hanya 60 peratus tepat...sebagai sepupu yang rapat dengan Allahyarham dan saksi masa kejadian bersama dengan abang saya Tahar, kebanyakan yang dipaparkan dalam drama tersebut silap dan satu adegan menggambarkan dia (Rosli) pengecut," kata Johnny kepada Bernama.

Tahar, 74, turut mengakui drama tersebut mempunyai kesilapan fakta dan enggan menonton episod seterusnya selepas menonton beberapa episod awal.

Drama lapan episod itu kali pertama disiarkan di Astro Citra pada 2009, dan berikutan permintaan ramai, diulang siar beberapa kali.

Selepas ditikam, Stewart telah dikejarkan ke Singapura untuk mendapat rawatan namun gagal diselamatkan.

Rosli telah dihukum gantung sampai mati pada 2 Mac 1950 setelah didapati bersalah kerana menikam Stewart dengan badik pada pagi 3 Disember 1949 di Sibu. 

Sumber: Bernama

Upko: We’ll oppose any bid to revive ISA

Any attempt to bring back the ISA will be a step back for the nation, says Upko.

KOTA KINABALU: The United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (Upko) said any move to revive the Internal Security Act (ISA) will discredit the current administration.

Upko secretary-general Donald Peter Mojuntin said any attempt to revive the ISA will show a lack of conviction and commitment to a wise decision.

“Upko will oppose any suggestions or proposals to bring back the ISA,” he said.

He added that bringing back the ISA would be a step back when the country was heading to become a developed nation.

“Malaysia is a recognised parliamentary democracy and its citizens are mature and knowledgeable.

“There’s no place for excessively harsh and unpopular laws like the ISA,” said Peter.

He said the existing laws were more than sufficient to secure the internal security of the country.

“It’s a question of how efficiently and effectively we enforce those laws,” he added.

Tiga "Pemisah" Sabah ditahan.

PERHATIAN! Penangkapan ini TIADA KAITAN DENGAN SSKM. Kami BUKAN PEMISAH tetapi Kami adalah NASIONALIS KEBANGSAAN NEGARA SABAH DAN NEGARA SARAWAK. Mereka (orang "sultan sulu") adalah orang yang berada didalam dunia fantasi dengan memikirkan bahawa Negara Sabah adalah kepunyaan "sultan sulu".

Perkara yang kerajaan malaysia tidak mahu rakyat Negara Sabah tahu ialah Sultan Brunei sudah membuat kenyataan Rasmi bahawanya tiada seinci tanah pun di bumi Sabah ini yang pernah diberikan kepada sultan sulu.


Walaupun Sultan Brunei suatu ketika dahulu pernah berjanji untuk memberikan sebahagian kawasan Sabah kepada sultan sulu (sudah tidak wujud lagi) sepertimana yang dituntut oleh mereka, adalah dengan syarat bahawa sultan sulu perlu dan mesti membantu Sultan Brunei menangani pemberontakan di Pantai Timur Sabah.

Tetapi apa yang berlaku, sehingga kedatangan Sultan Brunei di Pantai Timur Sabah dan terhapusnya pemberontakkan di Pantai Timur Sabah oleh Sultan Brunei, sultan sulu masih tidak muncul-muncul... 


Maka dengan itu, Sultan Brunei telah menarik balik kata-katanya mengenai pemberian sebahagian kawasan di Pantai Timur itu kepada sultan sulu. 


Sebaik sahaja Sultan Sulu berangkat pulang ke Negaranya, barulah sultan sulu muncul dan dengan muka tidak malu menuntut dan menganggap bahawa Sultan Brunei telah memberikan sebahagian kawasan di Pantai Timur Sabah kepadanya.


Pedagang British membuat perjanjian dengan sultan sulu adalah sekadar untuk mengelak gangguan mereka namun perjanjian sebenar dibuat dengan Sultan Brunei.


Kerajaan malaya yang menyamar menjadi malaysia sehingga kini menggunakan isu tuntutan sulu keatas Sabah dengan tujuan mengugut rakyat Bangsa Negara Sabah bahawanya jikalau berpisah, sulu dan filipin akan menakluk Negara Sabah.


Inilah permainan politik kerajaan malaya/malaysia melalui parti umno-bn selama ini...Adakah anda masih mahu terus diperbodohkan? Jikalau tidak, sebarkan mesej ini...

Perintah tahanan untuk Abu Bakar Jayari, Zainuddin Mislani dan Kassim Ibrahim telah dikeluarkan pada 9 September 2014 tetapi ketiga-tiga mereka telah berada dalam tahanan sejak 22 Julai 2014.

KOTA KINABALU: Polis telah menahan tiga lelaki selama dua tahun di bawah Seksyen 19A Akta Pencegahan Jenayah kerana didakwa menyertai kumpulan yang setia dengan Kesultanan Sulu, sebuah entiti haram yang bermatlamat memisahkan Sabah dari Malaysia.

Perintah tahanan untuk Abu Bakar Jayari, Zainuddin Mislani dan Kassim Ibrahim telah dikeluarkan pada 9 September 2014 tetapi ketiga-tiga mereka telah berada dalam tahanan sejak 22 Julai 2014.

Abu Bakar dan Zainuddin adalah warganegara Malaysia manakala Kassim adalah warganegara Filipina yang memasuki Malaysia secara haram, kata Ketua Polis Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan.

“Mereka juga dipercayai telah berjaya merekrut ahli baru sebagai langkah awal untuk menuntut Sabah bagi pihak Kesultanan Sulu.”

Sekumpulan individu yang mengaku daripada Kesultanan Sulu terlibat dalam pergelutan dengan anggota keselamatan Malaysia di Lahad Datu pada tahun lepas.

Enam puluh lapan orang daripada pihak Sulu dan 12 orang lain dengan MyKad, termasuk dua orang awam terbunuh dalam serangan  yang berlarutan selama lebih sebulan.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...