Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Sunday, 14 September 2014

Mengapa UK tidak penjarakan pemisah Scotland?

Dua hari selepas Malaysia menyambut harijadi yang ke-51, bekas kuasa penjajah kita, United Kingdom (UK) akan menghadapi saat genting hidup-matinya: pungutan suara Scotland untuk menuntut kemerdekaan.

Soalan yang cukup menghairankan kita ialah mengapa UK tidak menggunakan Akta Hasutannya untuk menahan, menyiasat, mendakwa dan mempenjarakan golongan pemisah Scotland ini?

Akibatnya kepada UK jika Scotland merdeka

Kehilangan Scotland amat besar bagi UK. Bukan sahaja UK akan hilang 1/3 wilayah dan 1/10 penduduknya, tetapi lebih lagi ia akan hilang prestijnya sebagai kuasa dunia. Dalam Kesatuan Eropah (EU), UK yang menjadi lemah akan semakin terpinggir.
Bukan sahaja tiada lagi Kingdom of Scotland untuk disatukan (United) dengan Kingdom of England, malah Great Britain tidak sesuai lagi dipakai sebagai namanya kerana itu merujuk kepada seluruh pulau yang merangkumi England, Scotland dan Wales.

Paling penting sekali, kedudukan UK sebagai ahli tetap berkuasa veto dalam Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UN) – legasi kemenangan Pihak Berikat atas Pihak Axis bersama-sama Amerika, Cina, Rusia dan Perancis itu mungkin hilang.

Jika Scotland mengisytiharkan selepas kemerdekaannya UK menjadi dua buah negara baru, England (dengan Wales dan Ireland Utara) mungkin tidak dapat menjadi mewarisi kerusi itu.

Malah kapal selam berkuasa nuklear di markas Trident mungkin terpaksa dipindah.  

Perbandingan dengan negara lain

Kemerdekaan Scotland bukan sahaja membawa padah kepada UK, malah juga kepada parti-parti politiknya dan beberapa negara Eropah yang lain.

Untuk kehilangan ini, Perdana Menteri David Cameron mungkin akan dijatuhkan oleh parti Konservatifnya.

Malah Ketua Pembangkang Parlimen Ed Miliband mungkin juga akan disalahkan dan digulingkan terlebih dahulu oleh Parti Buruh kerana selama ini Scotland hampir adalah “deposit tetap” Parti Buruh.

Parti Buruh memenangi 41 daripada 59 kerusi (69%) yang mewakili Scotland di Parlimen Westminster (kebangsaan). Ini tidak terlalu jauh kalau dibandingkan dengan kemenangan BN dalam 48 daripada 57 kerusi (84%) yang mewakili Malaysia Timur di Parlimen Persekutuan kita.

Tanpa Scotland, peluang Parti Buruh untuk memerintah negara serpihan UK itu akan menjadi agak tipis.

Maka kemerdekaan Scotland daripada UK lain sekali daripada penceraian Singapura daripada Malaysia pada 1965 atau penceraian Slovakia daripada Republik Czech pada tahun 1992.

Dalam kes Malaysia dan Czechoslovakia, perpisahan itu sebenarnya menguatkan kedudukan parti pemerintah di kedua-dua negara yang “tinggal” dan yang “keluar”.

Sebenarnya, dalam kedua-dua kes ini, perundingan penceraian dimulakan oleh pihak yang “tinggal” dan tidak mendapat sokongan media massa.

Sebaliknya, kemerdekaan Scotland akan ditentukan oleh rakyat Scotland, bukan elit atasan.

Seramai 97% warga Scotland yang layak mengundi berdaftar untuk mengundi dan undi “ya” dan undi “tidak” dijangka akan menjadi sangat dekat. 

Semasa orang Scotland berasa bangga kerana mereka dapat membincangkan dan menentukan penceraian negara mereka dengan begitu demokratik, rasional dan bertamadun, negara-negara Eropah lain seperti Sepanyol, Belgium, Itali, dan Perancis merasa sangat risau dengan perkembangan ini.

Dalam kata lain, orang Scotland berbahagi tentang sama ada negara mereka harus berpecah daripada UK. Tidak kira apa keputusan itu, tidak kira betapa kecilnya undi lebihannya, keputusan itu akan dihormati oleh semua pihak dalam masa beberapa tahun.

Sekiranya Scotland berjaya merdeka, Catalan yang kini sebahagian daripada Sepanyol dan Flanders (berbahasa Belanda) yang kini sebahagian daripada Belgium mungkin akan menjadi negara baru.  

Dan EU yang kini mempunyai 28 negara ahli mungkin akan melihat bilangan ahlinya berganda. Sempadan antarabangsa Eropah banyak berubah selepas peperangan.
Kali terakhir ini berlaku tanpa pertumpahan darah yang serius – kecuali Bosnia, Croatia dan Serbia – ialah apabila Soviet Union dan Yugoslavia tumbang dengan berakhirnya Perang Dingin. Percubaan Rusia untuk mengubah sempadan Ukraine dan sebelumnya di Georgia amat ditentangi oleh masyarakat antarabangsa.

Tetapi sekalipun penceraian itu berlaku dengan cara yang aman dan bertamadun, ia masih merugikan pihak yang ditinggalkan. Maka Sepanyol dan Belgium menyatakan azam mereka menolak kemasukan Scotland yang merdeka ke dalam EU, supaya Scotland yang kesendirian akan mencegah gerakan pemisahan yang lain. 

Mengapa tidak gunakan penjara dan senapang?

Kita yang kononnya mempunyai nilai-nilai Asia mungkin tidak dapat faham – mengapa orang Eropah bodoh sangat, tidak menggunakan kekerasan untuk memecahkan gerakan pemisahan sahaja?

Di China, semua pengerak pemisahan – tidak kira pengebom Uyghur yang membunuh orang lain atau sami Tibet yang membakar diri dalam protes – dipatahkan dengan keras dan kejam.

Dari Filipina, Indonesia, Thailand, Burma, Sri Lanka, India ke Pakistan, golongan pemisah yang berjuang dengan pena dijawab dengan penjara dan mereka yang berjuang dengan senjata dijawab dengan senapang.

Kecuali Timor Timur yang berjaya membebaskan diri daripada penjajahan Indonesia selama 25 tahun, Aceh yang berjaya mendapat kedudukan wilayah istimewa dan Filipina Selatan yang cuba, gagal dan cuba lagi pelan autonomi, tidak ada contoh kejayaan yang lain.

Negara-negara bangsa berjaya mengekalkan sempadan mereka sekalipun itu kejayaan itu mungkin diangkat oleh pengaliran darah.

Jika cara penyelesaian secara keganasan itu dikatakan nilai Asia, maka tidak lama kemudian orang Eropah/Barat masih lagi orang Asia. Dalam abad ke-20, mereka masih berfikir seperti orang Asia hari ini.

Kemerdekaan Ireland daripada UK pada 1922 dicapai hanya setelah peperangan yang berlangsung selama dua tahun dan melibatkan hampir 50,000 askar daripada kedua-dua pihak.

Di bawah pemerintahan diktator General Francisco Franco yang berakhir hanya pada 1975, komuniti minoriti Sepanyol terutamanya Basques, Catalan dan Gracia banyak ditekan. Dan rakyat Basques menjawab keganasan dengan keganasan. Keganasan hanya berkurangan secara perlahan-lahan selepas Sepanyol menjadi demokrasi.

Di Amerika Syarikat, Perang Saudara dalam abad ke-19 berlaku tidak secara langsung kerana negeri-negeri Selatan ingin mengekalkan sistem pengabdian tetapi tercetus apabila negeri-negeri Selatan berpecah untuk membentuk negara baru, Confederated States of America.

Cinta tidak dapat dipaksa

Sememangnya UK memansuhkan Akta Hasutannya pada tahun 1967, 19 tahun selepas akta seumpamanya diperkenalkan ke Malaya, tetapi itu bukan sebabnya golongan pemisah Scotland tidak dipenjara, Parti Kebangsaan Scotland (SNP) dapat menerajui Kerajaan Wilayah Scotland dan akhirnya Scotland dapat mengundi untuk menentukan masa depan mereka pada Khamis depan.

Apa yang berlaku ialah seperti negara Eropah/Barat lain, UK kini melihat negara sebagai milik rakyat dan bukan rakyat milik negara.

Kalau negara itu milik rakyat, maka pengekalan atau pemansuhannya, atau perubahan sempadannya seharusnya bergantung kepada kebergunaan negara itu kepada rakyatnya.

Negara wujud hanya untuk memajukan kebajikan rakyat, bukan menjahanamkannya.

Hubungan negara dan rakyat ini boleh diibaratkan seperti perkahwinan dan individu-individu yang berkahwin. Apakah perkahwinan itu wujud untuk membahagiakan si suami dan si isteri, ataupun perkahwinan itu harus dikekalkan walaupun suami dan isteri sengsara?

Sementara cinta itu tidak dapat dipaksa, ia boleh dipelihara, dipupuk dan dikembangkan.

Jika perkahwinan itu menemui kebuntuan dan suatu pihak itu menuntut penceraian, pihak yang lain seharusnya duduk berunding untuk mencari pengaturan yang dapat membawa kebahagiaan kepada kedua-dua pihak, dan bukannya membelasah, mengurung malah mengancam untuk membunuh pihak yang ingin bercerai.

London kini cuba menawarkan syarat-syarat yang lebih baik untuk mengekalkan perkahwinan Scotland dengan bahagian UK yang lain. Saya berharap tawaran itu cukup baik untuk menawan kembali  hati Scotland.

Pada prinsipnya, saya berpegang kepada pandangan salah seorang pengasas Amerika Syarikat, James Madison, bahawa negara yang besar lebih selamat daripada kezaliman kerana populasi yang besar lebih cenderung bersifat majmuk untuk menjadi semakan dan imbangan.

Menjelang Hari Malaysia yang mulia, saya tidak dapat tidak teringatkan ejekan Presiden Sukarno 51 tahun dahulu bahawa satu-satunya perubahan yang akan dibawa oleh projek Malaysia ialah perpindahan Pejabat Tanah Jajahan (Colony Office) dari London ke Kuala Lumpur.

Jika kita benar-benar cintakan Malaysia, kita mesti membuktikan ramalan Sukarno yang berniat jahat itu salah sekali.

Sebaliknya, sesiapa yang menganggap Sabah dan Sarawak sebagai tanah jajahan Malaya adalah pengkhianat dan musuh dalam selimut. Jika Malaysia berpecah, mereka akan diingati dalam sejarah sebagai golongan pemisah Malaya.

Saya tidak percaya kepada penceraian tetapi saya percaya sepenuhnya hak untuk meminta cerai, itu adalah jaminan perkahwinan yang bahagia. Hanya apabila kita takutkan penceraian, kita akan hargai teman hidup kita.

Maka, saya berdoa Malaysia akan wujud selama-lamanya sebagai penggabungan kerana cinta, tidak sekali-kali sebagai percantuman kerana paksa. – 14 September, 2014.  

Tolak Parti-parti malaya di Bumi Borneo!

Pemimpin yang wujud sekarang ini adalah hasil daripada sokongan undi yang diberikan. Jikalau tiada undi yang diberikan, mereka itu hanyalah orang biasa.

Sebab itu apabila hendak membuang undi, fahami terlebih dahulu dasar (asas) perjuangannya. Bukan kita undi pemimpin tersebut kerana diberi duit, zink, tangki biru dan macam-macam. Hasil daripada tindakan nanti, inilah yang terjadi.

Tolak ideologi politik malaya kerana mereka hanya ingin mempergunakan kuasa undi Negara Sabah dan Negara Sarawak untuk terus kekal di Putrajaya. Sama ada umno-bn dan pr adalah sama. Pkr adalah pecahan umno yang tersisih tetapi memiliki mentaliti yang sama.

Di Borneo ini, hanya parti Politik Tempatan sahaja yang layak bertanding dan rakyat Negara Sabah dan Negara Sarawak WAJIB memfokuskan kepada parti tempatan sahaja. Sama ada pembangkang atau kerajaan. Yang penting parti tempatan. Ini kerana ideologi politik parti tempatan khasnya untuk rakyat Negara Sabah dan Negara Sarawak. Maka perjuangannya hanya memfokuskan kepada Bangsa Negara Sabah dan Negara Sarawak.

Demikian juga perjuangan politik parti-parti malaya iaitu untuk orang malaya. Apabila mereka mengatakan untuk rakyat malaysia, mereka sebenarnya bermaksudkan rakyat malaya. Kenapa? Kerana malaya kini sudah menganggap diri mereka adalah malaysia dan bukan lagi malaya.

Bangsa kita, Negara Sabah dan Negara Sarawak terperangkap dalam permainan politik ini.

Sekarang anda sudah faham?

Ramai Menolak TAPI Majoriti MENYOKONG

Pihak SSKM ingin mengulas komen dibawah ini... Sila baca dulu...

"Menuntut hak Sabah dan Sarawak tidak salah. Tapi yg ditolak adalah laungan `keluar` dari Malaysia. 

SSKM juga ditolak kerana menanam kebencian kepada rakyat Semenanjung/Malaya. Sedangkan ianya patut ditujukan pada pihak berkuasa. Ini dapat dilihat pada komentar pembaca yang menaruh prejudis dan kebencian melampau terhadap warga semenanjung.

Majoriti rakyat Sabah dan Sarawak menjadi contoh kepada penolakan sifat perkauman. Namun SSKM dan page berkaitan menabur prasangka negatif terhadap manusia lain(yang tidak perlu) atas dasar keturunan dan asal usul semata-mata(yakni Tanah Malaya). Ini dinamakan perkauman juga.

Disebabkan itu saya percaya sebahagian besar rakyat Sabah dan Sarawak menolak SSKM dan kumpulan berkaitan. Hak perlu dituntut tetapi kenapa sehingga tegar menghasut perpecahan dalam negara.

Jika anak Sabah dan Sarawak memilih untuk perjuangkan dengan cara yang betul, jangan terkejut jika rakyat dari Semenanjung yang menetap dan melihat sendiri kedaifan pembangunan di Sabah dan Sarawak akan turut menyokong anda.

Itulah beza antara pejuang atas dasar kebenaran dan pejuang atas dasar kebencian."


Pihak SSKM tidak menanam kebencian terhadap orang malaya. Apabila merujuk kepada konteks perjuangan ini, Admin kerap kali mengatakan "pemimpin malaya". Sekali lagi, "pemimpin malaya".

Dalam perjanjian malaysia yang dimetrai dengan tandatangan, setiap pemimpin negara telah menurunkan tandatangan masing-masing. Apabila kenyataan digunakan seperti "malaya", ia merujuk sepenuhnya kepada pemimpin-pemimpin malaya secara khusus dalam kerajaan malaya yang telah menyamar menjadi malaysia.

Perjuangan ini bukan soal kebencian semata-mata tetapi adalah kemarahan yang sudah sampai ke tahap limit nya dan kini inilah hasilnya... Bercakap mengikut kematangan dan professional, sudah ada banyak usaha dilakukan melalui saluran yang betul tetapi adakah kerajaan bersedia mendengar atau memberi peluang untuk perkara itu didengari? Tidak.

Adakah perjuangan SSKM berlandaskan kepada perkauman? Itu adalah satu dakwaan jahat dan tidak benar. Perjuangan SSKM melangkaui soal perkauman mahupun agama kerana apa yang diperjuangkan dalam SSKM adalah untuk semua kaum/etnik dan agama di Negara Sabah dan Negara Sarawak.

Ramai Menolak TAPI Majoriti MENYOKONG

Tidak dinafikan ramai yang menolak ideologi perjuangan ini kerana golongan ini sebenarnya mempunyai konteks pemikiran yang sempit serta negatif. Ditambah lagi dengan terpengaruh ideologi politik malaya yang berlandaskan kepada ketuanan melayu dan rasis telah meresap dalam pemikiran golongan ini. Atas sebab itulah, apa-apa perubahan yang sebenarnya membawa kebaikan untuk Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak telah dinilai, dihakimi dan didebatkan secara negatif dalam lingkungan konteks ideologi malaya yang jelas menanam perasaan takut dan hormat kepada bangsa malaya secara menyeluruh dan khususnya kepada pemimpin-pemimpin malaya.

Inilah yang sebenarnya maksud "Minda Terjajah" kerana tidak berkemampuan untuk berfikir jauh secara positif dalam pelbagai aspek sebagai sebuah Bangsa Yang Merdeka Dan Berdaulat!

Tentera Tempatan Negara Sabah


Sabah Border Scout merupakan Tentera Tempatan Sabah yang telah menjaga Persempadan Negara Sabah, Kalimantan dan Filipina... Sepanjang mereka berkhidmat, tiada istilah berlaku pencerobohan di Negara Sabah...

Dan pendatang daripada Filipina sangat kurang. Yang terlepas masuk itu sangat bernasib baik.

Tapi sebaik sahaja umno mencengkam Kerajaan Negara Sabah, pada tahun 1994, Sabah Border Scouts telah di mansuhkan... Sekarang, adakah anda memahami mengapa kita tidak boleh benarkan parti malaya memerintah di bumi Borneo ini?

bn dan pr umpama buah nangka. Mereka adalah daripada pohon yang sama. Bezanya, buah nangka yang berjenama umno-bn kini sudah terlalu masak dan mulai buruk manakala pr pula masih muda dan segar... Tetapi rasa mereka tetap sama... Rasa "Penjajah"

Putrajaya Takut akan Kerajaan Negara Sarawak

Sedar atau tidak, tekanan demi tekanan diberikan kepada Pejuang Kebangsaan Negara Sabah sahaja sedangkan di Negara Sarawak langsung tidak disentuh. Ini adalah disebabkan malaya amat takut dengan kerajaan Negara Sarawak kerana kelantangan untuk menyatakan pendirian... SSKM bergerak aktif di kedua-dua negara ini termasuklah diluar negara...

Tidak dinafikan malaya kini sedang merancang dan mengatur strategi untuk menjatuhkan kerajaan Negara Sarawak melalui tali barut mereka. Atas sebab itulah Generasi Bangsa Negara Sarawak mesti melindungi Kerajaan yang ada sekarang. Jikalau mahu sangat menukar kerajaan, pastikan hanya parti politik tempatan pembangkang sahaja yang mencabar. Tapi mesti yang akan terus mempertahankan slogan Sarawak for Sarawakian!

Generasi muda Negara Sabah perlu bertungkus lumus untuk menyingkir ideologi fahaman malaya iaitu umno. Sebab segala masalah yang timbul adalah disebabkan umno. 

Umno adalah cancer yang mesti dihapuskan sepenuhnya di negara Sabah.

Pihak SSKM selama ini membuat pemerhatian tentang perjalanan politik di Negara Sabah dan Negara Sarawak. Pihak kami tidak terlibat dengan politik atas sebab itu pandangan dan pemerhatian ini adalah bebas atas nama Sabah for Sabahan dan Sarawak for Sarawakian!

Sekarang anda faham mengapa kerajaan persekutuan cemas?

Untuk renungan dan kefahaman anda semua... Mana yang lebih berkesan dan memberikan impak yang besar? Bersuara di dalam negara atau bersuara di luar negara???

Doris Jones sekarag berada di Pusat Pentadbiran Negara-negara Komanwel. Itulah sebab malaysia takut sama Doris Jones atas sebab London memegang segala perjanjian Malaysia. Rumput tidak akan bergoyang jikalau tidak ditiup angin... 

Sememangnya pungutan suara ini sendiri dinasihatkan oleh pegawai Komanwel, Queen Councel Anthony Lester bahawanya Perjanjian Malaysia itu sudah terbatal atas sebab Negara Brunei tidak menandatangani dokuman perjanjian malaysia setelah 11 jam disediakan dan dikuatkan lagi dengan tindakan pemisahan Negara Singapura daripada Persekutuan.

Dengan itu, beliau menasihati untuk membuat punggutan suara sekurang-kurangnya 300,000 dan bawakannya kepada kerajaan persekutuan terlebih dahulu untuk membuat penyemakan perjanjian malaysia itu. Jikalau tiada tindakan, UN akan masuk campur kerana perjanjian malaysia itu sendiri dibawah tanggungjawab UN.

Apabila mengimbas kembali usaha untuk membuat penyemakan semula perjanjian malaysia itu, YB.Darell Leiking sudah bawakan usul tersebut ke Parlimen tetapi ditolak. YB.Datuk Dr.Jeffrey G.Kitingan juga sudah membawa usul tersebut ke DUN Sabah tapi ditolak (CM Sarawak, Adenan Satem telah memberitahu awal-awal akan menolak sebarang cadangan untuk menyemak perjanjian malaysia di DUN Sarawak yang ingin dibawakan oleh YB.Fong Pau Teck dan menyebabkan YB.Fong membatalkan niatnya). 

Pemimpin Negara Sarawak pula memerhati dan membuat persedian untuk bertindak bila-bila masa sebaik sahaja masanya tiba.

Maka, pungutan suara melalui Petition Online ini akan terus kepada United Nation (UN) untuk mengkaji semula perlaksanaan janji-janji yang telah dipersetujui pada 9 Julai 1963. Jikalau memang benar tidak dipenuhi, Referendum akan dilakukan untuk memutuskan sama ada rakyat Negara Sabah dan rakyat Negara Sarawak benar-benar tidak mahu lagi bersekutu dengan malaya ataupun terus kekal.

Negara Sarawak setakat ini tidak mempunyai masalah kerana lebih 80% mahu berpisah.

Cerita di Sabah pula berlainan kerana ada umno. Mereka kini sedang giat dan berusaha siang malam memberikan kad pengenalan kepada warga asing agar kekuatan politik mereka kukuh dengan sokongan projek ic ini. Tetapi itu hanya kuat di pantai timur. Pantai Barat Negara Sabah masih perlu banyak dilakukan.

Atas sebab itulah mengapa Generasi Muda Negara Sabah mesti bersatu untuk menyingkirkan parti-parti malaya. Ini kerana jikalau pr juga yang memerintah, mereka mahu tidak mahu terpaksa menyambung kerja umno demi kelangsungan politik mereka.

Berlainan pula dengan parti tempatan. Ini kerana sistem kerajaan akan dirombak dan kad pengenalan Negara Sabah akan dibuat semula untuk mengasingkan Rakyat Negara Sabah dan malaysia. Ini bermaksud, rakyat Negara Sabah boleh memiliki hak kerakyatan malaysia tetapi tidak semestinya orang malaysia boleh menjadi rakyat Negara Sabah.

Dengan itu, baru kita mampu membuat pilihan raya yang adil yang mana hanya rakyat Negara Sabah sahaja yang boleh mengundi untuk menentukan masa depan negara Sabah.

Sekarang anda faham mengapa kerajaan persekutuan cemas?

SSKM's official Statement of the Alleged Instigated From The Federal Government of Malaysia Sabah

Greetings to people of Sabah and Sarawak. I'm Doris Jones, and I want to make an official statement to represent a group in Facebook called Sabah Sarawak leaves Malaysia (SSKM).

Looking at the current situation in Malaysia, the Government of "Malaya" who had posed as "Malaysia" has now issued a threat to the Nationalists of the Borneo State. I, myself as the people of Sabah was very disappointed, but not surprised by the actions taken by the government of "Malaysia", which is led by a party that dominating Sabah, through the support of "Illegal Immigrants (PTI)" particularly on the East Coast of Sabah.

I would like to briefly explain some of the struggles of SSKM's Group.

The group name of "SSKM" being adopted, for a purpose, to see either the people of Sabah and Sarawak have this sentiments, seemingly the majority of people in Borneo has always had the same and stronger sentiments.

SSKM is a group consist of people of Sabah and Sarawak. The establishment of SSKM to educate and reveal the long hidden truth of this matter, especially to the young generation. 

Basically, all this are about to share knowledge as well as information of the Borneo's history. Such as, The First and Second World's War, The British Colonisation, The Kingdom of James Brooke, Malaysia before and after the formation.

The bias and misconduct of many leaders of Sabah and Sarawak, especially "Malaya" has been disclosed for the young generation of Borneo, for them to view, make an understanding and make some reflections to choose on whether to repeat the same history of one or rectify the situation, with no political motives.Thus, to make an overall of rise of nationalism. In another words, to rise the spirit, to fight and restore the absolute rights that has been betrayed, broken particularly by the leaders of Malaya in particular and the Federal Government of Malaya generally. 

It is also has been seen clearly, through the discovery of a book written by a British professor, entitled "Malaysia". For us to understand better about the formation of Malaysia. 

In addition, there is no obligation to any individual to participate, but it is on their own will after knowing this truth, that has been hidden by the leaders of Malaya to distort the history of Sabah and Sarawak over the years. One example of a victim of political games in silencing the voice is Datuk Dr.Jeffrey G. Kitingan.

Every words is manipulated by them. Other than that, Datuk Dr.Jeffrey G. Kitingan also labeled as a self-interested person, done falsely accusations corruption and accused him. Consistently with these words "To destroy the trees, poisoned the roots. To destroy a civilization of a nation, get their history twisted and scratch the image of their leader."

An individually sharing either through Facebook or meeting face-to-face is one of SSKM's efforts to raise awareness on the misconduct matters made by the Federal Government. 

The richness of natural resources and all kinds of taxes which under control by Sabah and Sarawak's state government, is been taken by the Federal Government on the basis of distribution of wealth to all states, particularly in Malaya. Indeed, it is very contrary with The Agreement Contained in 18/20 points, The Malaysia Agreement 1963, IGC report and The Cobbold Commission Report.

Emphatically, SSKM has been charged of, or with the word's of "Sedition" used by the Federal Government now rulling over us (SSKM), to show us (SSKM) are in the bad light, and indirectly the Federal Government wants to hide their treachery.

In SSKM, we reveal all the historical facts and recorded documents to all people especially to the members and committee.We also fight based on the law without causing any physical harm.

We also believe that the threat of intimidation by an increasingly played by the state media is actually reinforces the strength of the people of Sabah and Sarawak State to face them in court and argue based on the facts so that the voice of indigenous people will be heard either in Malaysia or at the international level. In facts, most of the countries in the world are eyeing the Malaysia Government about injustice done by them. Last but not least, "Pergo Et Pergo" & "Dum Spiro Spero".

Doris Jones

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...