Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Tuesday, 23 September 2014

We told you so #2


Stay tuned for more. They’re on the way.

(Here are some of the times we told you so.)

Nick Clegg Signs Another Pledge

Diluting the poisoned chalice

How Scotland will be robbed

Joining the dots

Source: http://wingsoverscotland.com/we-told-you-so-2/

Jeffery saman portal ‘tuntutan Sabah’

Persepsi dicipta oleh wawancara bahawa dia menyokong rakyat Sabah berkongsi negara mereka dengan pihak yang berkaitan dengan Kesultanan Sulu yang tidak lagi wujud.

KOTA KINABALU: Ahli Dewan Undangan Negeri Bingkor Jeffrey Kitingan telah mengesahkan bahawa beliau akan memfailkan saman malu terhadap sebuah portal berikutan kenyataan yang tersirat yang tidak dibuat olehnya semasa temu bual dengannya mengenai tuntutan ke atas Sabah. http://suarasabah.com/kita-boleh-kongsi-sabah-dengan-sultan-sulu-dr-jeffrey/

Beliau juga akan membuat laporan polis.

“Saya tidak pernah menggunakan perkataan ‘kongsi’ dalam temu bual pendek itu,” kata Jeffrey yang juga ketua Star Sabah. “Saya boleh menghasilkan seorang saksi yang berada di pejabat saya ketika temu bual itu telah dilakukan.”

“Ini adalah satu percubaan untuk menjatuhkan reputasi saya pada ketika isu penentuan sendiri sedang hangat.”

Beliau merujuk kepada persepsi yang dicipta oleh wawancara bahawa dia menyokong rakyat Sabah berkongsi negara mereka dengan pihak yang berkaitan dengan Kesultanan Sulu yang tidak lagi wujud. Dia mahu laporan itu ditarik balik.

“Lihatlah soalan di mana perkataan ‘kongsi’ telah digunakan dan baca jawapan saya dengan baik. Adakah saya menjawab soalan?” dia bertanya. “Adakah ianya berkaitan? Tidak! Persoalannya adalah tentang keselamatan dan pencerobohan dan tuntutan Sulu.”

Beliau berpendapat bahawa artikel berkenaan adalah percubaan untuk mengancam penyokongnya bahawa perjuangan untuk penentuan sendiri adalah berbahaya dan juga sia-sia. Jeffrey mencatatkan jawapan di sini.

Jeffrey mengulangi bahawa beliau telah ditanya semasa temu bual mengenai aspek keselamatan umum di Sabah, dan pencerobohan Kampung Tanduo tahun lepas.

“Soal berkongsi Sabah dengan Kesultanan Sulu tidak pernah dibangkitkan,” katanya. “Jika ia dibangkitkan, saya tidak akan bersetuju.”

Artikel ini sejak Ahad telah dikongsi oleh Group Facebook Sabah Sarawak Keluar Malaysia yang dikendalikan oleh Doris Jones, aktivis hak Borneo yang berpangkalan di UK.

Walau bagaimanapun, cubaan untuk mengakses laporan itu mendapat maklum balas “Not Found” kecuali untuk pautan dalam cache Google. Visual boleh dilihat di sini.

Dalam laporan dalam talian itu terdapat persoalan yang disengajakan mengenai tuntutan Sabah dan nampaknya mengemudi Jeffrey dalam satu arah tertentu.

Kita Boleh Kongsi Sabah Dengan Kesultanan Sulu

Isu ini saya tidak begitu ambil berat tetapi selepas pertemuan dengan pegawai kanan polis Bukit Aman yang mengesahkan hubungannya dengan salah seorang penuntut kesultanan Sulu, saya mengimbas kembali temu bual saya dengan Datuk Dr Jeffrey pada Februari lalu.

Pada tenghahari Khamis tanggal 27 Februari lalu, saya berpeluang sembang-sembang politik dengan  YB Datuk Dr Jeffrey Kitingan di pejabatnya di Damai, Kota Kinabalu.  

Tepat jam 12 tengah hari, Tony Minggir yang mengatur pertemuan itu memberi isyarat Dr Jeffrey sudah sedia menunggu di pejabatnya. Tony Minggir adalah seorang aktivis UBF yang aktif. Mengah juga memanjat tangga di tingkat 4. Namun rasa penat seketika hilang sebaik Dr Jeffrey dengan wajah yang ceria buka pintu, menghulur tangan bersalam dan mempersilakan kami duduk.

“Di sini tidak boleh merokok” Kata Tony secara bergurau. Saya ketawa. Di kedai Mamak tadi, saya dan Tony tak putus-putus merokok sambil berbincang soal depan negeri Sabah. Banyak ilmu yang saya perolehi dari Tony Minggir yang aktif menulis dalam web dusunbukit.wordpress.com dan  banyak buat penyelidikan tentang Malaysia Agreement 1963 dan isu-isu berkaitan hak Sabah.

Dr Jeffrey tersenyum dengan gurauan Tony. Dalam raut wajah yang tenang telah mula kelihatan garis-garis usia. Dr Jeffrey sudah menjangkaui usia 60an. Tapi semangatnya bercakap soal hak Sabah tidak pernah luntur.

Hati saya berbisik, selepas Jeffrey, siapa lagi pemimpin Sabah yang berani bercakap soal hak Sabah dan sanggup dipenjarakan? Barangkali ramai anak-anak muda di luar sana, setakat berani di laman maya berselindung disebalik nama-nama samaran bercakap soal hak Sabah tapi tidak cukup pengetahuan dan fakta jauh sekali keberanian dan kecekalan sepert Dr J.

Jeffrey sentiasa tenang menjawab persoalan saya. Ada kalanya soalan saya bersifat provokasi. Namun jawapannya tidak sedikitpun disaluti emosi . Beliau berhujah berasaskan fakta dan kerap merujuk kepada persetujuan yang telah dicapai dalam Perjanjian Malaysia 1963.

“Bagi pandangan saya idea Malaysia hanya satu transisi untuk mencapai kemerdekaan. Gagasan Malaysia ini saya anggap bukan sesuatu projek yang akan berkekalan tapi satu transisi untuk memberi bimbingan atau guidance kepada Sabah dan Sarawak menjadi dewasa dalam politik  untuk bertanggungjawab dan memerintah sendiri.” Jeffrey memulakan hujah. Hujahnya  menunjukkan keyakinan tinggi  Sabah boleh memerintah sendiri.

Adakah Datuk optimis ia boleh dicapai? ” I am always optimis matlamat itu boleh dicapai. Singapura boleh memerintah sendiri. Sebenarnya projek Malaysia juga untuk mencari penyelesaian Singapura. Terpulang kepada kita untuk mencari jalan yang terbaik. Contohnya, masalah PTI (pendatang tanpa izin) bukan masalah yang tidak boleh selesai. Mereka ini adalah orang kita juga”.

musli oli yang menggunakan perkataan "berkongsi" keluar daripada mulutnya sendiri
Maksud Datuk kita boleh berkongsi negeri Sabah dengan  puak-puak ini andaikata cita-cita self determination itu berjaya? Maksud saya menyerahkan sebahagian Sabah kepada puak Sultan Sulu yang menuntut Sabah?

“Kenapa tidak? Sabah negeri yang kaya. Kita mempunyai cukup sumber untuk menyelesaikan apa juga masalah di negeri ini. Kita boleh berunding dengan mereka secara baik tanpa perlu kekerasan. Jika boleh dirunding dengan baik dan dapat ditangani  dengan bijak tidak akan timbul insiden seperti di Lahad Datu”.

 Apakah perlu sebuah pembangkang kuat seperti Pakatan Rakyat untuk dapat mencapai matlamat tersebut. Maksud saya untuk mendapatkan “new deal” untuk Sabah?.

“Saya bersetuju sebuah parti pembangkang yang kuat boleh melakukan check and balance seperti kewujudan Pakatan Rakyat sekarang. Itu diperingkat Pusat, tetapi diperingkat negeri, kita tidak boleh diwakili sebuah parti nasional yang set up sama seperti Umno dan BN. 

PKR juga tidak menghormati hak otonomi negeri Sabah. Sama seperti Umno, Pengerusi Perhubungan dilantik Kuala Lumpur bukan rakyat Sabah yang pilih.

Jika PR memerintah tentu  caranya sama seperti Umno dan BN, kita juga akan terperangkap dalam permainan politik mereka, jika PKR berkuasa diperingkat Pusat. 

Cuba lihat kedudukan Sabah dan Sarawak sebagai perbandingan. Negeri Sarawak terbukti masih mampu mempertahankan hak-hak negeri kerana negeri itu diwakili parti tempatan. Manakala di Sabah, walaupun pemimpin-pemimpin tempatan berkuasa tetapi mereka harus menjaga ‘elit politik’ di Kuala Lumpur.

Di Sarawak, Ketua Menteri negeri itu hanya menjaga Sarawak, sedangkan Ketua Menteri Sabah perlu menjaga kepentingan Umno dan kedudukannya”.

Jeffrey to sue ‘Sabah claim’ portal

The perception created by the interview was that he favours the people of Sabah sharing their state with claimants linked to a defunct Sultanate in Sulu.

KOTA KINABALU: Bingkor Assemblyman Jeffrey Kitingan has confirmed that he will be filing a legal suit against an online portal over implicit statements which he did not make on the Sabah claim during an interview with it.

He will also be lodging a police report.

“I never used the word ‘kongsi’ (share) during the short interview,” said Jeffrey who is also the Star Sabah Chief. “I can produce a witness who was in my office when the interview was done.”

“This is an attempt to discredit my reputation at a time when the issue of self-determination is being hotly debated.”

Jeffrey was referring to the perception created by the interview that he favours the people of Sabah sharing their state with claimants linked to a defunct Sultanate in Sulu. He now wants the report retracted.

“Look at the supposed question where the word ‘kongsi’ was used and read my reply properly. Did I answer the question?” he asked. “Is there any connection? No! The question was about security and intrusion as well as the Sulu claim.”

He thinks the article may be an attempt to threaten his supporters that the struggle for self-determination would be dangerous and even futile.

In his response Jeffrey reiterated that he was asked during the interview among other things, about the general security aspects in Sabah, and the Kampung Tanduo intrusion last year.

“The question of sharing Sabah with the Sulu Sultanate was never raised,” he said. “If it had, I wouldn’t have agreed.”

The article has gone viral since Sunday and has even been shared by the Sabah Sarawak Keluar Malaysia FaceBook Group run by UK-based Borneo rights activist Doris Jones.

However, attempts to access the report drew a “Not Found” response except for cache links in Google. The visual can be seen at https://ms-my.facebook.com/cakapsabah

The online portal report, when last accessed, appeared to be carrying leading and loaded questions on the Sabah claim and apparently steering him in a certain direction.

PBB Menggesa Kerajaan Malaysia Memansuhkan Akta Hasutan

Bangsa-Bangsa Bersatu hak asasi manusia pejabat hari ini menggesa pihak berkuasa Malaysia untuk segera menghentikan penyiasatan dan pendakwaan di bawah undang-undang 1948 yang dibendung kebebasan bersuara dan kebebasan bersuara di Selatan -timur negara Asia.

"Kita bimbang tentang kenaikan baru-baru ini penggunaan Akta Hasutan 1948 untuk menangkap dan mendakwa orang untuk ungkapan aman mereka berpendapat di Malaysia," jurucakap Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia, Rupert Colville , berkata di Geneva.

Sejak awal Ogos , sekurang-kurangnya 19 orang, termasuk pemimpin agama , pelakon masyarakat sivil , ahli-ahli politik pembangkang dan aktivis , seorang profesor universiti dan seorang wartawan telah didakwa atau diletakkan disiasat kerana hasutan , menurut Pejabat High Commissioner.

Baru-baru ini , siasatan telah dibuka terhadap Edmund Bon, hak asasi manusia dan peguam perlembagaan, untuk komen dalam rencana mengenai penggunaan undang-undang dengan perkataan "Allah", yang mengkritik sekatan semasa ahli-ahli kumpulan-kumpulan agama yang lain menggunakan istilah .

PBB pejabat hak berkata ia juga bimbang bahawa pihak berkuasa di Malaysia sewenang-wenangnya menggunakan Akta Hasutan untuk mendiamkan suara-suara kritikal.

Akta ini adalah "terlalu luas dan tidak menggariskan kriteria yang jelas untuk hasutan," Encik Colville berkata bercakap bagi pihak OHCHR .

"Kami menyeru kerajaan untuk segera memulakan kajian semula yang dijanjikan Akta dan untuk memansuhkan atau meminda ia selaras dengan obligasi hak asasi manusia antarabangsa. "

Source:

Rahman Dahlan = Baruah malaya

YB Rahman Dahlan (Kota Belud)

Para pengundi di Kota Belud x kira agama dan bangsa mengundi beliau... mereka percaya orang ini akan menjadi WAKIL yg baik..

walaupun Rahman Dahlan bukan Kristian, para penganut Kristian pun turut sama mengundi beliau kerana apa pun agama Rahman ni bukan jadi masalah.....

tapi apa yg mereka dapat selepas orang ini berjaya menjadi wakil rakyat?

Rahman Dahlan ini mengeluarkan satu kenyataan menyokong seruan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali untuk membakar Al-Kitab (Bible versi Bahasa Indonesia) yang mengandungi perkataan “Allah”

Belum pun ada kemajuan yg dibawanya, itulah hadiah pertama YB ini kepada rakyat Sabah khususnya Kota Belud.

orang ini lah yg UMNO letak sebagai menteri kesejahteraan bandar, perumahan dan kerajaan tempatan. lawak~

Dan kini, beliau adalah penyokong kuat usaha yg memperlekehkan tuntutan hak Sabah Sarawak.

Abdul Rahman Dahlan dalam laman wall FCBnya mempertikaikan kenyataan Dr Jeffry berkaitan dengan versi penubuhan Malaysia.

Rahman Dahlan-MP Kota Belud sudah sinonim dengan imejnya sebagai baruah Malaya, kuat angkat kaki dan bersekongkol untuk memperlekeh keupayaan Sabahan untuk berpengetahuan dan berfikiran secara waras dan terbuka.

Orang ini juga menyarankan kerajaan agar mengambil tindakan tegas terhadap kita yg mahukan Sabah Sarawak keluar daripada Malaysia. Sampai begitu sekali dia mo menyakiti orang Sabah sendiri? Dia mahu kita diseksa di dalam ISA? Wakil rakyat apa begini?!?!

Shame on u Rahman Dahlan. Ko akan ketahui nasib ko dalam pilihan raya akan datang!

Sebarkan...

Source:

Rugi jika Sarawak keluar Malaysia, kata Alexander

Penduduk luar bandar diingat tidak mudah dihasut guna sentimen bawa Sabah dan Sarawak keluar Malaysia

KANOWIT: Penduduk luar bandar diingatkan agar tidak mudah dihasut pihak yang tidak bertanggungjawab dengan menggunakan sentimen membawa Sabah/Sarawak keluar Malaysia.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ngemah Alexander Vincent berkata, rakyat harus berfikiran lebih matang kerana Malaysia ada enam tahun lagi akan menjadi sebuah negara maju menjelang Wawasan 2020.

“Apa guna mahu keluar Malaysia. Kita ada enam tahun lagi mahu melangkah ke Wawasan 2020. Ia adalah suatu kerugian kepada negeri ini khasnya jika kita keluar Malaysia.

“Ingat, tanpa pembentukan Malaysia dahulu negara kita, khususnya negeri ini sudah lama terancam oleh pihak komunis dan tiada integrasi nasional daripada rakyat Semenanjung Malaysia (persekutuan) untuk bertandang ke Sabah dan Sarawak,” ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa berucap menyempurnakan Program Hati Ke Hati anjuran Pejabat Penerangan Daerah Kanowit di Rumah Penghulu Ambrose Pengiran Sampai di Nanga Ngungun dekat sini, baru-baru ini.

Turut hadir Pegawai Daerah Kanowit Katis Noel Nyabong, Pegawai Gerak Saraf dan Pengurusan Isu daripada Ibu Pejabat Penerangan Negeri Sarawak Iskandar Ahmad, Pegawai Penerangan Daerah Kanowit Wan Mohd Zuki Wan Ismail dan Ketua Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kanowit Inspektor Mohd Noor Ali dan Tuai Rumah Penghulu Ambrose Pengiran Sampai.

Beliau berharap rakyat menghayati setiap sumbangan pemimpin terdahulu dan mengamalkan semangat cinta kepada negara.

“Bersama-samalah kita menjaga ketenteraman dan keharmonian semua kaum dan hayatilah sejarah pembentukan Malaysia. Semua rakyat harus tahu tentang itu.

“Jangan sesekali bertindak tidak matang dan mementingkan diri sendiri yang boleh mengakibatkan kita menyesal dengan tindakan tertentu pada akhirnya kelak,” katanya.

Sementara itu, bercakap mengenai pembangunan, DUN Ngemah katanya telah mengecapi pelbagai kemajuan seperti jaringan jalan raya, bekalan elektrik dan  air.

“Kita juga menyeru kepada rakyat yang masih belum menikmati beberapa pembangunan insfrastruktur di DUN Ngemah agar bersabar menanti projek berkenaan.

“Saya mempunyai perancangan untuk terus komited membangunkan kawasan saya demi rakyat,” jelasnya.

Dalam pada itu, beliau berharap rakyat luar bandar tidak terkeliru dengan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dikaitkan pihak pembangkang adalah cara kerajaan menaikkan harga barang.

“Terdapat 160 negara sudah mengamalkan GST dan ia tidak memberi impak yang besar kepada rakyat memandangkan ia bukan isu baharu,” tambahnya.

Tengku Abdul Rahman (1st Prime Minister of Malaysia)


We know him as Malaya and Malaysia’s first Prime Minister. But here are some lesser known facts about Tunku Abdul Rahman:

1. The Tunku liked his power naps, with a half-hour sleep after lunch every day.
2. He was physically fit. As a young man, played football for his school and college team as a winger.
3. He was also quite flexible. When he became Prime Minister of Malaya, he impressed a journalist by standing in front of his desk and bending backwards until his head touched the desk.
4. He sought Allah’s advice before important events such as conferences.
5. He also had a superstitious side: he never cut his nails or hair on Jumaat. However, he considered 13 his lucky number.
6. He failed his Bar Exams and only returned to England to get his law degree after the second world war, at the age of 42.
7. As a student, he was “fond of fast driving” and he notched up 28 traffic offenses in 10 years.
8. His mother was the sixth wife of Sultan Abdul Hamid. She once intervened on behalf of the Sultan’s Keeper of the Ruler’s Seal, saving the Keeper from execution by telling the Sultan that she was pregnant, even though she was not. Because of the superstition that a husband should do nothing evil during his wife’s pregnancy, the Sultan cancelled the execution. Shortly after, his wife became pregnant with Tunku Abdul Rahman.
9. The Tunku’s first wife was Chinese, his second wife English and his third wife was Malay.
10. He was known for cooking a good curry.And one more:
11. Despite being a prince, he considered himself a man of the people: “I am here to serve them”. 

Sources: The Straits Times (Arkib Negara) and Time Magazine. http://poskod.my/author/ling/page/2/

Suara dari negara Sabah

23 SEPTEMBER ― Katakan Sabah dan Sarawak itu negara. Jangan lagi sebut “negeri”. Biasakan lidah anda menyebut.

Sebutkan dengan jelas “Negara Sabah”, “Negara Sarawak”, “Negara Malaya” dan “Persekutuan Malaysia”.

Demikian ditegaskan dengan berani menerusi laman rangkaian sosial oleh seorang rakan penulis dan aktivis, Daniel Jebon Janaun, baru-baru ini.

Saya yang mengikuti perjuangan Daniel, Doris Jones serta sejumlah nasionalis Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) cuba mendapatkan maklumat lanjut mengenai pendirian bekas penjawat awam itu.

“Sabah dan Sarawak dahulunya masing-masing sebuah negara. Kedua-duanya dimerdekakan oleh British. Sabah merdeka pada 31 Ogos 1963, sementara Sarawak merdeka pada 22 Julai 1963.

“Kemerdekaan itu meletakkan Sabah dan Sarawak sebagai dua negara merdeka dan berdaulat,” Daniel yang lahir di Kota Marudu, Sabah pada 25 Ogos 1967 menghuraikan.

Mengulas lanjut mengenai perkara yang menjadi isu hangat sekarang, Daniel berkata, ketika proklamasi Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963, status Sabah dan Sarawak tetap sebagai negara yang memiliki autonomi penuh, berkerajaan sendiri serta memiliki entiti berasingan daripada Malaya (Tanah Melayu).

Pendedahan berani seperti ini tentulah sesuatu yang amat baru bagi generasi muda kita. Buku-buku sejarah dari peringkat sekolah rendah hingga universiti tidak membicarakan fakta ini.

Suara dan hujah para pejuang dan nasionalis seperti Daniel juga pasti tidak akan mendapat tempat di media arus perdana yang rata-rata dijadikan alat propaganda parti-parti politik dan kuasawan.

Tuntutan yang berasas dan sah

Namun begitu, dengan adanya laman rangkaian sosial serta kesedaran dalam kalangan masyarakat, suara Daniel dan rakan-rakannya kini kedengaran di seluruh dunia.

Atau sekurang-kurangnya mampu sampai juga kepada penduduk di Semenanjung Malaysia (Tanah Melayu) yang selama ini mungkin tidak tahu tentang perjuangan, penderitaan dan hak Sabah dan Sarawak.

Daniel (yang keempat dari kanan) mengetuai perjuangan Mosik. ― Pictures by Uthaya Sankar
Makalah ini sendiri bukan bertujuan menghasut sesiapa, sebaliknya membuka mata generasi muda serta memberikan ruang agar mereka mendengar kisah sebenar yang sedang berlaku sekarang.

“Kami selaku penduduk Sabah dan Sarawak tetap berjuang untuk memastikan Perjanjian Persekutuan Malaysia 1963, Perkara 20/18, Laporan IGC dan Laporan Cobbold dipatuhi.

“Walaupun ancaman, ugutan dan pelbagai tindakan diambil untuk menghentikan perjuangan ini, kami tetap cinta akan negara kami, iaitu Negara Sabah dan Negara Sarawak yang merdeka dan berdaulat,” Daniel menegaskan.

Dalam perbualan kami, Daniel turut menyentuh mengenai pendedahan yang dilakukan Robert Lai, seorang peguam kelahiran Sarawak yang kini berada di Australia.

Menurut Robert, rakyat Sabah dan Sarawak mencadangkan agar panel peguam dari Sabah dan Sarawak ditubuhkan untuk mengkaji dan menyemak kedudukan Perjanjian Malaysia 1963.

“Seperti dilaporkan media berdasarkan pendedahan Robert, rakyat Sabah dan Sarawak mencadangkan agar panel peguam tersebut membawa kes ini ke Mahkamah Antarabangsa untuk membolehkan kami mendapat keadilan antarabangsa,” Daniel menghuraikan.

Tentu sahaja jalan yang dipilih dan diperjuangkan oleh orang seperti Daniel, Doris dan para pejuang lain dipenuhi onak.

“Mari kita bangun daripada tidur!”

Malah, tentu sahaja pelbagai sekatan, halangan dan undang-undang akan digunakan oleh kuasawan untuk menghalang perjuangan mereka serta menutup mulut mereka.

Misalnya, Doris yang “lari ke Britain” sedang “diburu” polis, seperti dilaporkan akhbar Harian Metro baru-baru ini.

Pendedahan yang dilakukan menerusi makalah ringkas ini pula diharap dapat membantu menyampaikan suara perjuangan mereka (penduduk Sabah dan Sarawak) kepada khalayak ramai.

Pada 4 September, 2014, Daniel mengumumkan cadangan penubuhan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dipanggil Momogun Movement for Self-Determination (Mosik).

Perkataan “Momogun” bererti “Orang Asal Sabah” manakala slogan “Mosik tokou” yang digunakan dalam Bahasa Kadazan Dusun membawa makna “Mari kita bangkit/bangun daripada tidur”.

Menurut Daniel, objektif penubuhan Mosik adalah untuk berjuang memulihkan status Sabah sebagai sebuah negara merdeka dan berdaulat, selaras Perlembagaan Persekutuan Malaysia, Perjanjian Malaysia 1963, Perkara 20, Laporan IGC 1962 dan Laporan Cobbold 1962.

Pejuang daripada etnik Kadazan (Kimaragang) itu mengundang golongan “Momogun” menyertai Mosik sambil berkata dengan penuh yakin: “Berikan saya sepuluh orang pejuang atau nasionalis Sabah dan saya akan gegarkan negara Sabah.”

Sekiranya diteliti secara objektif dan tanpa sentimen politik kuasawan, perjuangan Mosik adalah untuk memulihkan (reset) Malaysia seperti dijanjikan dahulu, iaitu mematuhi Perjanjian Malaysia 1963 dan Perkara 20/18.

Malangnya, semua itu adalah fakta, sejarah dan kebenaran yang semakin disembunyikan dan dihapuskan oleh kuasawan demi kepentingan peribadi.

Perjuangan ini bukan hasutan

Hal ini bermakna perjuangan Mosik perlu bermula dari bawah, iaitu memberi kesedaran kepada orang ramai di seluruh Persekutuan Malaysia mengenai apa sebenarnya yang dijanjikan dan dipersetujui semasa pembentukan Malaysia pada 16 September 1963.

Mungkin juga kerja-kerja mendidik dan mengajar wajar dimulakan dengan golongan politikus dan kuasawan kerana merekalah kelompok kurang pengetahuan (maklumat/fakta) yang biasanya membuka mulut mengeluarkan pelbagai kenyataan “kurang cerdik” dan kemudian dilaporkan pula media arus perdana.

Sekiranya penjelasan Daniel dapat didengar/dibaca dan difahami dengan fikiran yang tenang, maka kita akan sedar bahawa tiada sebarang bentuk hasutan, penipuan atau manipulasi fakta dilakukan.

Sebaliknya perjuangan Mosik adalah untuk memulihkan status autonomi Sabah dan Sarawak seperti yang dijanjikan dan dipersetujui bersama semasa pembentukan Persekutuan Malaysia dahulu.

Salah satu pendedahan yang kurang diketahui umum.
Daniel bakal menerbitkan sebuah buku berjudul Sabah Sebuah Negara tidak lama lagi. Buku berkenaan yang dijangka terbit dalam versi bercetak dan elektronik (e-book) antara lain membincangkan secara kritis fakta sejarah yang membuktikan sedudukan Sabah sebagai sebuah negara.

“Perjuangan Mosik adalah untuk mendapatkan autonomi yang telah dinafikan sejak sekian lama. Perjuangan ini bererti memulihkan status Sabah dan Sarawak sebagai sebuah negara,” Daniel menegaskan dengan penuh semangat.

Seperti yang sudah dapat dijangkakan, perjuangan dan keberanian orang seperti Daniel pasti tidak disukai pelbagai pihak. Bukanlah “perjuangan” sekiranya tiada “penentangan”.

Pada 10 September lalu, Daniel menerima mesej daripada seseorang yang menggunakan nama “Arabella Aerika” di Facebook dan memberi amaran kepadanya supaya menghentikan perjuangan Mosik.

“Adakah ini suatu mesej ancaman atau ugutan untuk saya berhenti memperjuangkan hak serta memulihkan status Sabah dan Sarawak? Apa-apa pun, saya tidak akan berhenti berjuang!”

Demikianlah Daniel yang mula-mula saya kenali pada tahun 1990-an sekadar sebagai seorang penulis cerpen dan kini sudah meningkat menjadi seorang pejuang demi hak dan kebenaran.

Apa lagi Sabah mahu?

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) diasaskan di Kota Marudu, Sabah sempena sambutan ulang tahun ke-51 penubuhan Persekutuan Malaysia pada 16 September 2014.

Mungkin sahaja kewujudan Momogun Movement for Self-Determination (Mosik) tidak membawa apa-apa makna kepada rata-rata penduduk di Semenanjung Malaysia (Tanah Melayu).

Bagaimanapun, hasil penelitian sejak awal bulan ini, saya mendapati Mosik mendapat sambutan hangat daripada pelbagai lapisan masyarakat “Momogun” iaitu “Orang Asal Sabah”.

Saya berpeluang mendapatkan maklumat daripada rakan saya, Daniel Jebon Janaun yang mengasaskan serta menggerakkan Mosik.
Menurutnya, Mosik diwujudkan demi perjuangan memulihkan status Sabah sebagai sebuah negara merdeka dan berdaulat selaras Perkara 20 Perlembagaan Persekutuan Malaysia, Laporan Suruhanjaya Cobbold, Laporan IGC dan Perjanjian Malaysia 1963, serta jaminan dan persetujuan asal dalam penubuhan Malaysia.

Seperti yang dapat diduga, perjuangan nasionalis dan negarawan seperti Daniel dan Doris Jones pasti mendapat liputan negatif daripada mana-mana media yang dijadikan alat propaganda kuasawan dan politikus.

“Regim Malaya dan tali barutnya memberikan gelaran ‘pemisah’ kepada para pejuang dan nasionalis negara Sabah dan Sarawak. Apakah tujuan Regim Malaya berbuat demikian sedangkan perjuangan kami sangat berasas. Di mana letaknya kewajaran gelaran ‘penghasut’ yang diberikan?”

Demikian tanya Daniel, individu berumur 47 tahun yang melepaskan jawatan kerajaan pada awal Mac 2013 untuk berjuang bagi memulihkan status Sabah sebagai sebuah negara.

Secara sinis tetapi berani, lelaki daripada etnik Kadazan (Kimaragang) ini mengatakan, memandangkan Regim Malaya menggelarkan mereka “pemisah” dan “penghasut”, maka mereka tidak gentar untuk benar-benar menjadi seperti yang dituduh.

Mungkin ramai yang tidak tahu – serta tidak mengambil tahu – tetapi suara-suara menuntut hak dalam kalangan penduduk asal Sabah dan Sarawak semakin lantang, serta semakin sukar dikawal.

Baru-baru ini, media melaporkan polis sedang “memburu” Doris iaitu pengasas gerakan Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM). Wanita itu juga ternyata sedikit pun tidak gentar dengan ugutan, amaran dan tuduhan yang dilemparkan kuasawan dan politikus.

Memahami perjuangan Mosik, SSKM

Segala perkembangan ini menunjukkan orang ramai di Sabah dan Sarawak sudah semakin berani bangkit bersuara; bukan hanya pada peringkat tempatan (Sabah/Sarawak) dan nasional (Malaysia), tetapi juga pada peringkat antarabangsa.

Banyak fakta yang tidak diketahui umum mengenai pembentukan Persekutuan Malaysia (1963).Banyak fakta yang tidak diketahui umum mengenai pembentukan Persekutuan Malaysia (1963).“Apabila Regim Malaya menangkap pejuang dan nasionalis, maka bermulalah revolusi kebangkitan rakyat untuk memulihkan status Sabah dan Sarawak sebagai negara berdaulat,” kata Daniel yang sedang dalam proses menerbitkan buku berjudul ‘Sabah Sebuah Negara’.

Apakah sebabnya penduduk Sabah dan Sarawak tidak berpuas hati? Soalan ini amat perlu ditanya bagi mendapatkan jawapan dan penjelasan yang benar dan tepat.

Menurut Daniel, menerusi pembentukan Persekutuan Malaysia (16 September 1963), Sabah dan Sarawak sebenarnya diturunkan taraf daripada “negara” yang merdeka dan berdaulat menjadi “negeri” yang berada di bawah kuasa Malaya (Tanah Melayu; Semenanjung Malaysia).

“Sejak tarikh 27 Ogos 1976, Sabah dan Sarawak dinafikan hak sebagai rakan kongsi sama taraf dengan Malaya; sebaliknya sekadar menjadi negeri ke-12 dan ke-13.

“Hari kemerdekaan Sabah (31 Ogos 1963) dan Sarawak (22 Julai 1963) tidak diiktiraf, malah dilupakan dan langsung tidak diajar di sekolah,” Daniel yang saya kenali sejak tahun 1990-an menghuraikan dengan sedih.

Penerangan yang diberikannya amat penting serta membantu saya lebih memahami perjuangan kumpulan yang bernaung di bawah SSKM dan Mosik.

Sama ada berjaya atau tidak, patut atau tidak patut, menghasut atau menderhaka bukanlah soal utama di sini.

Apa yang lebih penting adalah kita berpeluang untuk memahami apa sebenarnya yang berlaku dan mengapa ada pihak yang bangkit berjuang menuntut kemerdekaan Sabah dan Sarawak selepas lebih 50 tahun pembentukan Persekutuan Malaysia.

Selain Kelantan yang dikatakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai negeri paling miskin, Sabah juga sudah dimiskinkan walaupun “Negeri di Bawah Bayu” itu sebenarnya amat kaya.

Bagi mewajarkan perjuangan Mosik, Daniel menekankan kekayaan bumi Sabah dijarah, dikaut dan dibawa ke Malaya sehingga ahkhirnya wujud kemiskinan yang tinggi dan kitaran ganas kemiskinan di Sabah.

Membetulkan, menyelamatkan Malaysia?

“Artikel 4 Perjanjian Malaysia yang menyatakan kesemua terma dalam perjanjian dan usaha untuk jaminan yang dibuat dalam pembentukan Malaysia harus dilaksanakan oleh empat negara, iaitu United Kingdom (Britain), Malaya, Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak. Tetapi ia tidak dihormati dan dipatuhi,” beliau mengulas.

Tindakan kerajaan pusat mengaut dan merampas hasil minyak dan gas Sabah dan Sarawak menerusi Petronas juga diselar Mosik kerana perbuatan itu sebenarnya bukan dalam bidang kuasa kerajaan pusat.

Meletakkan tarikh kemerdekaan Malaysia pada tanggal 31 Ogos 1957 juga tidak dipersetujui penduduk Sabah dan Sarawak khasnya dan penduduk Malaysia amnya yang celik sejarah.

“Sabah dan Sarawak kehilangan kuasa autonomi dan individualiti. Apa yang ada hanyalah dominasi Malaya terhadap kami. Kerakyatan diberikan kepada pendatang asing yang tidak layak sehingga orang asal Sabah (Momogun) menjadi minoriti.

“Sesungguhnya Mosik akan tetap memperjuangkan penyelesaian dan pembetulan kepada segala masalah ini,” kata Daniel dengan penuh semangat.

Sekiranya pelbagai catatan dan komentar di laman rangkaian sosial diteliti, para pejuang di dalam dan di luar Mosik mempunyai misi yang sama iaitu “membetulkan Malaysia” dan “menyelamatkan Malaysia”.

Saya meminta Daniel menghuraikan visi berkenaan supaya jelas kepada orang ramai serta tidak pula dimanipulasi pihak berkepentingan.

“Dalam konteks Sabah, visi kami menegakkan Sabah sebagai negara yang mempunyai kuasa autonomi mutlak, negara maju yang menguasai sepenuhnya sumber ekonomi, bebas daripada pendatang asing tanpa izin (Pati), rakyat Sabah hidup aman dan harmoni dengan hak dan adat-istiadat anak negeri yang terus terpelihara, serta hak menikmati keadilan sebagai rakan kongsi dalam Persekutuan Malaysia,” katanya.

Kalaulah Sabah berjaya dimerdekakan sekali lagi (kali pertama pada 31 Ogos 1963) dan Sabah menjadi sebuah negara berdaulat, timbul pula pertanyaan siapa yang layak menjadi perdana menteri.

“Ada jawapannya dalam buku ‘Sabah Sebuah Negara’ yang bakal terbit sebelum hujung tahun ini,” kata Daniel tanpa mendedahkan jawapan secara mudah.

Sementara menantikan kelahiran buku berkenaan, kita bolehlah mengikuti perkembangan perjuangan Mosik dan SSKM menerusi laman rangkaian sosial dan media alternatif. – 23 September, 2014.

Referendum dangerous: Bumburing

KOTA KINABALU: Opposition Sabah Reform Movement (APS) President Datuk Seri Wilfred Bumburing said Monday that a referendum is the last thing that Sabah needs now considering the huge number of foreigners having Malaysian ICs who may legally be allowed to participate in such a referendum.

"Such referendum, if ever it should take place, will be very dangerous for Sabah and Malaysia. "The loyalty of these foreigners that are holding Malaysian ICs are highly questionable and they may outnumber bona fide and loyal Malaysians in Sabah," he warned.

He said with the confirmation by Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin that Islamic State (IS) elements exist in a neighbouring country, Sabah's only option is to stay put in Malaysia.

"But please treat us equally," he told the Federal Government. He also said the removal of important words 'Kerajaan Malaysia Janji (Malaysian Government Guarantees) inscribed on the Oath Stone in Keningau is tantamount to treason.

He said this is because the Oath Stone and inscription on it is the only constitutionally accepted form of documentation pertaining to the formation of Malaysia aside from the Malaysia Agreement 1963 and all the other documents that are annexed to the agreement.

It was reported earlier that the words were missing from the new plaque on the Oath Stone.

"We also want to know who removed the Oath Stone from its original location and why the particular words have been removed or erased.

"Those responsible for the missing words should be brought to court and charged under the relevant laws," he said, adding it is important that the Oath Stone is returned it to its original location. The Oath Stone, he said, belongs to the people particularly in the Interior and to the people of Sabah in general. He said all Malaysian citizens should be allowed to visit it at any time irrespective who they are. "It does not belong to the Government and therefore they have no right to bar anyone from visiting it," he said.

In this context, he said the issue of Sabah seceding from Malaysia, which is hotly discussed and debated in social media websites, is something Kuala Lumpur should view positively as they are expressions of unhappiness among Malaysians in Sabah and Sarawak about how the Federal Government "had short-changed Sabah in many ways as far as the Malaysia Agreement and its spirit is concerned".

He agrees with the statement by Sarawak Minister-cum-President of Parti Rakyat Sarawak Tan Sri James Masing that the Federal Government should look into the reasons why such issue is circulating instead of trying to nab those who talk and discuss it.

"Perhaps, the very removal of a very important element in the Oath Stone was one of the issues that caused Sabahans to think differently about their position in Malaysia and subsequently led to the secession sentiments," he said.

Hence, he said, Federal Ministers including the Prime Minister, should stop issuing negative statements by threatening Sabahans and Sarawakians with arrests and charging them with alleged secession.

Bumburing said the Federal Government might end up being confronted with a lot of issues relating to the Malaysian Constitution, which was actually the Malayan Constitution enacted in 1957, six years before Malaysia was formed and renamed Malaysian Constitution in 1963.

In this respect, he urged the Federal Government to seriously and positively relook at the entire issue with regards to where Sabah and Sarawak stand vis-a-vis the Malaysia Agreement of 1963 and take it from there. "Rectify all weaknesses that past leaders have committed. Restore the State's rights that may have been violated," he said.

For a start, he said, the Federal government or BN government should make public the findings of the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants. "The root of all these secessionist sentiments might be found in the RCI reports," he said.

Jeffrey denies 'sharing Sabah with Sulu Sultanate' claim

KOTA KINABALU: Sabah Star President Datuk Jeffrey Kitingan denied an accusation levelled against him that he would consider sharing Sabah with the Sulu Sultanate.

The article which appeared on a blog owned by a NGO known as Solidariti Masyarakat Sabah (SMS) alleged that Jeffrey had made the statement during an interview which was done in February this year.

Jeffrey however said during the interview between him and the writer, SMS pro-tem president Musli Oli, he was only asked about the general security aspect of Sabah.

"I have never used the word 'kongsi' (share) during the short interview. I can even produce a witness who was with us in my office when the interview was done.

"This is an attempt to discredit my reputation and as we all know, our struggle for self-determination in Sabah is being hotly debated right now and the article aimed to threaten our supporters that this fight is dangerous if not futile," he said.

Jeffrey, who is also Bingkor Assemblyman, added that Musli only asked him about his thoughts on the Tanduo incident and how the situation should have been handled.

"The question of sharing Sabah with the Sulu Sultanate was never raised. If it had, I wouldn't have agreed," he said.

The article went viral on social media on Sunday and being shared even on the Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) facebook page, generating hundreds of comments from both sides of the political divide.

The article quoted Jeffrey to have said that Sabah is a rich State and has enough resources to solve any problem.

Jeffrey was also quoted to have said 'We could negotiate with them without the use of force. If we had negotiated nicely and the situation could be handled wisely, such incident in Lahad Datu would not have happened.'

"Look at the supposed question where the word 'kongsi' was used and read my reply properly. Did I answer the question? Is there any connection? No! Because the question was about security and intrusion as well as the Sulu claim," he said.

Jeffrey continued that while he is not sure what Musli's motive in twisting such story, he suspected that it was an attempt to divert the people's attention from the issues at hand which is the people's demand for justice, rights and power.

"Nevertheless, I will be taking legal action against Musli and will make a police report soon because this is defamation and he must retract his statement," he said.

Meanwhile, in a reply to Jeffrey's comment on facebook, Musli said that Jeffrey did not deny the statement and it is up to the public how they perceived the matter.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...