Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Friday, 24 October 2014

SSKM dan Hak Asasi SS

SSKM DAN HAK ASASI SS. Orang melihat SSKM seperti hanya berjuang melalui facebook sahaja tetapi sebenarnya pergerakan dari kampung ke kampung juga sangat aktif. Jika kita melihat petition chart dunia, SSKM yang  paling tinggi setakat ini. Saya faham mengapa ada sesetengah orang tidak menyokong perjuangan SSKM bukan kerana Doris Jones.  Ini ialah hasil analisis saya mengenainya.
Saya menyokong penuh kewujudan

A)     Mungkin kerana penglibatan Dr. Jeff didalam memperjuangkan hak-hak sabah melalui SSKM. Sebelum ISAdimansuhkan, memang ramai orang yang ingin memperjuangkan hak-hak Sabah tetapi tidak berani bersuara kerana takut denganISA tetapi Dr. Jeffery berani bersuara mengenai hak-hak Sabahan. Sebab itu, kerajaan melabel perjuangan Dr. Jeffry sebagai hasutan kepada Puterajaya.

Dia hanya bersuara mengenai hak-hak sabah yang perlu dipertahankan tetapi dia dipenjarakan kerana bersuara. ISA tidak releven dengan dunia sekarang ini sebab kuasa rakyat lebih penting dan kuat daripada pemimpin. Tiada rakyat, tiadalah pemimpin. Mereka yang telah menghianati Dr. Jeffery  pada masa lalu ialah orang yang telah diupah oleh pihak-pihak tertentu untuk menjatuhkan perjuangan Dr. Jeffery. Mereka yang diupah ini ialah orang-orang yang sudah disuntik untuk berhenti berjuang mengenai hak-hak Sabahan.

Oleh kerana fikiran orang-orang upahan ini diracun oleh pihak-pihak tertentu, maka mereka tidak menyokong perjuangan Dr. Jeffery tetapi ada di antara mereka ini sedar bahawa mereka telah diperbodohkan hanya kerana wang ringgit untuk menghianati seseorang maka mereka berhenti daripada membuat penghianatan dan mulai sedar bahawa mereka adalah orang sabah yang mudah diperbodoh-bodohkan dan ternyata orang-orang yang tidak menyokong SSKM bukanlah orang sabahan. Mereka menganggap diri mereka sama taraf dengan orang Malaya.

B)      Memang ramai Sabahan yang menyokong SSKM tetapi ada sesetengah orang yang ingin supaya dipuji atau dikenali di khayalak ramai, maka mereka sanggup memburuk-burukkan SSKM supaya mereka dipuji dan disanjung sebagai seorang yang lantang bersuara. Apabila kerajaan melihat mereka tegas, mereka akan mengambil kesempatan untuk meminta bantuan daripada kerajaan serta ada harapan bagi mereka untuk dinaikkan pangkat. Saya pasti Sabahan senang dibodek atau ditipu oleh Malaya. Saya tahu ramai Sabahan yang menyesal bersengkol untuk menipu semasa ISA dimansuhkan sebab mereka sedar, perjuangan mereka untuk menjadi penghianat kepada penduduk Sabah tidak sampai ke mana.

C)      Memang ada Sabahan yang mahu menyokong SSKM tetapi mereka takut dengan beberapa perkara. Ada banyak persoalan yang bermain didalam fikiran mereka. Antaranya ialah, SIAPA YANG AKAN MENJAGA SABAH NANTI KALAU SABAH KELUAR MALAYSIA? SIAPA YANG AKAN MENJADI TENTERA UNTUK MENJAGA SABAH? HUBUNGAN ANTARABANGSA? INFLASI? Dan lain-lain yang berkaitan dengannya. Semua persoalan itu akan dapat diselesaikan dengan sendirinya nanti. Pertanyaan lain ialah seperti APAKAH YANG TERJADI DENGAN PTI DI SABAH NANTI? Bagi saya, soal PTI itu boleh diketepikan sementara. Kita harus tumpukan perhatian kepada Sabahan tidak kira mereka ialah seorang pelarian di Sabah yang telah diberi kad pengenalan ataupun telah diberikan kad pengenalan oleh para pemimpin untuk tujuan memancing UNDI. Kita tidak dapat mengusir mereka begitu sahaja. Biarkan mereka berada di Sabah kerana mereka sudah menjadi orang Sabah, selebihnya kita tahu apa yang harus dilakukan nanti kepada mereka yang datang secara haram di Negara ini tanpa dokumen yang sah.

D)     Soalan mengenai SIAPA YANG AKAN MENJAGA SABAH NANTI? Orang sabah ada polis dan tentera sendiri dan mereka bukan lagi milik persekutuan Tanah Melayu apabila Sabah keluar dari Malaysia. Mereka semuanya berkhidmat di bawah naungan Sabah sendiri. Kenapa kita tidak yakin dengan apa yang kita ada? Israel contohnya Negara yang sangat kecil tetapi mampu membangun negaranya dengan kekuatan tentera yang luar biasa tetapi kekuatan tentera Israel bukan bergantung sepenuhnya kepada banyaknya tentera mereka bergantung kepada bagaimana pemimpinnya memerintah. Singapura ialah sebuah Negara yang kecil, begitu juga dengan Negara Brunei. Saya katakan bahawa Sabahan yang TIDAK pasti atau ragu-ragu untuk keluar daripada Malaysia kerana mereka seorang PENAKUT (Kalau seorang pemimpin Sabahan)  atau tiada keyakinan (Jika anda seorang Sabahan) . Ya, memang yang paling susah ialah memulakan sesuatu tetapi kita harus memulakannya terlebih dahulu.

E)      Sabahan yang pernah menjadi bekas tentera semasa bertempur dengan komunis di Malaya, mereka pasti ada trauma ketakutan yang sangat hebat kerana mereka pernah berdepan dengan komunis dan sudah pasti mereka pernah melihat kawan mereka sendiri mati di depan mata kerana kekejaman KOMUNIS. KOMUNIS ialah seorang pembunuh dan perjuangan mereka ialah menjadikan Negara Malaysia sebagai sebuah Negara komunis. Ternyata KOMUNIS ini bukan sahaja membunuh askar Malaysia tetapi juga membunuh banyak keluarga seperti yang dilakukan oleh ISIS di Iraq.

SSKM dan Komunis itu sangat jauh berbeza. SSKM BUKAN satu pertubuhan bersenjata yang dianggotai oleh anggota tentera atau mana-mana pertubuhan pelampau seperti ISIS, BOKO HARAM atau yang sama dengannya. Jika SSKM dikaitkan dengan mana-mana pertubuhan pelampau yang bersenjata dan berbahaya, sudah pasti TIDAK akan ada PETITION untuk meminta rakyat menurunkan tandatangan melainkan kematian atau ugutan. Kewujudan SSKM denganPETITION ialah atas nasihat UN sendiri kerana perjanjian Malaysia tidak sah dan batal sama sekali. Jadi, untuk merebut kembali Sabah daripada jajahan Malaya, PETITION SIGNATUREmestilah mencapai 300,000 tandatangan.

SSKM diwujudkan untuk membela hak Negara SABAH dan Sarawak. MALAYA telah menggunakan sepenuhnya kekuatan mereka di semenanjung untuk mengaut sepenuhnya keuntungan daripada SS dan membiarkan SS dalam kemeskinan. Adakah apa-apa pembangunan yang diterima oleh SS selepas 51 merdeka? Memang tidak ada. Semua hanya janji-janji PALSU atau janji KOSONG. Mereka bercakap seperti TIN SARDIN.

Mereka yang berada di Sabah akan dapat melihat kemeskinan dan kesengsaraan yang dialami oleh rakyat SS. Tanah mereka dirampas dan hak mereka tidak dipedulikan. Mereka disia-siakan begitu sahaja. SS seperti tisu , pakai buang atau habis madu, sepah dibuang. Apakah pembangunan yang dapat disumbangkan oleh MALAYA kepada Negara SABAH? Jangan kata tangki BIRU atau BR1M sebab itu hanya untuk memperbodoh-bodohkan rakyat SS sahaja.

Taktik tangki biru dan BR1M hanya satu LAKONAN berbuat baik di atas pentas tetapi di belakang PENTAS, semua wang dan tangki biru akan DIKEBAS dan harus dikembalikan semula kepada MALAYA. Pemberian tangki biru dan BR1M menunjukkan bahasa SS sudah meskin dan tidak lagi mampu untuk mendapatkan BR1M dalam satu bulan. Sebab itu, MALAYA hanya berkata menolong SS. Jika benar ingin menolong, mengapa BR1M itu BUKAN tiap-tiap bulan? Bukankan INI satu taktik KOTOR dan PENGECUT?

Saya nasihatkan kepada PEMIMPIN MALAYA yang rakus dengan HARTA, PANGKAT dan KEDUDUKAN, sila faham keadaan di Sabah dan Sarawak. Saya hanya meminta kamu memandang kami sebagai rakyat yang perlukan pertolongan tetapi kerana KRONI-KRONI kamu telah menipu kami dan menghancurkan masa depan generasi baru di SS. Jadi, jika kami ingin keluar dari MALAYSIA, berfikirlah sebaiknya supaya jangan menindas kami sebab PEMIMPIN di MALAYSIA sekarang tidak  boleh dipercayai dan SUKAR dipercayai.

Akta Hasutan Untuk Siapa???

Akta Hasutan dari MALAYA sebenarnya TIDAK terpakai di SABAH dan SARAWAK kerana SS tidak ikut serta didalam pembentukan MALAYSIA. MALAYA menjadikan SS sebagai NEGERI supaya AKTA HASUTAN itu juga digunakan di SS tapi HAKIKATNYA – MALAYA menipu rakyat SS sebab mereka menurunkan SS sebagai sebuah negeri dan menjadikan seolah-olah AKTA ini terpakai di SS. 

Apabila rakyat SS bersuara kerana tidak puas hati dengan PENIPUAN MALAYA, maka MALAYA mengUGUT dan MENGANCAM keselamatan SEMUA penduduk SS dengan AKTA HASUTAN supaya SS berhenti bersuara. MALAYA sendiri membuat ANCAMAN KESELAMATAN yang sangat SERIUS.UN juga tidak setuju dan menentang ancaman ini.

Penduduk SS BOLEH MENDAKWA MALAYA di bawahHAK ASASI ANTARABANGSA kerana MALAYA telah mengHASUT penduduk SS yang mengatakan bahawa SABAH dan SARAWAK ialah sebuah NEGERI dan bukan NEGARA , Ini secara tidak langsung MALAYA MENGHASUT rakyat SS supaya TIDAK bersuara tentang HAK SS. Malaya benar-benar menipu penduduk SS.

KRONI kerajaan yang MENGAPI-APIkan MALAYA supaya menghentikan SUARA sabah dan Sarawak sepatutnya dikenakan AKTA HASUTAN kerana berusaha untuk menghasut penduduk SS untuk TIDAK mempertahankan hak mereka.

Penduduk SS hanya bersuara dan meminta suara mereka didengar TETAPI MALAYA tidak peduli suara SS malahan menganggap penduduk SS semuanya BODOH dan tidak akan membuat TINDAKAN terhadap penipuan MALAYA tetapi sebenarnya mereka (MALAYA) silap. Kesilapan MALAYA ini merupakan satu tindakan yang tidak BERPERIKEMANUSIAAN dan mereka membuat kesilapan selama 51 TAHUN sehingga sekarang.


Kebanyakan MALAYA berpihak kepada kelas ATASAN semata-mata. Apabila kelas atasan mendapat tempat, kelas bawahan yang menjadi mangsa. Seperti GOLONGAN bangsawan yang tidak SUKA dikritik oleh GOLONGAN BAWAHAN atau Rakyat BIASA. MALAYA bukan RAJA dan BUKAN pemimpin yang BERKALIBAR. Jika benar berkalibar, mengapa KEPIMPINAN mereka hanya HANGAT-HANGAT tahi LEMBU sahaja?

UN dan US juga memberikan nasihat dan amaran kepada MALAYA supaya TIDAK menggunakan AKTA HASUTAN untuk rakyat SS yang berusaha untuk meminta HAK dikembalikan semula tetapi MALAYA seperti BERKERAS dan tidak mahu mendengar NASIHAT.

US dan UN memberikan nasihat dan AMARAN kepada MALAYA supaya tidak menggunakan AKTA HASUTAN sesuka hati kerana akta itu sudah dikaji oleh HAK ASASI ANTARABANGSA dan ternyata AKTA itu melanggar HAK bersuara rakyat dan berlawanan dengan HAK ASASI MANUSIA. 

Picture Credit To International Justice
UN dan US menyokong tindakan penuh Doris Jones untuk mengumpul tandatangan rakyat Sabah dan Sarawak. Ini menunjukkan bahawa sebarang ANCAMAN daripada MALAYA terhadap Doris Jones akan diADILI di MAKHAMAH ANTARABANGSA. 


Sebarang tindakan KEJAM MALAYA akan dinilai setiap INCI dan dicatit oleh UN kerana hak antarabangsa ini melibatkan SUARA SELURUH DUNIA.

Dengan itu, adalah wajar bagi Doris Jones berada di LONDON sekarang supaya semua urusan yang berkaitan dengan UN akan berjalan dengan lancar dan teratur. Apabila tiba masanya nanti, Doris Jones akan balik ke SABAH. 

Penduduk SS bukan hamba abdi MALAYA. Tanpa MINYAK dari SS, pembangunan di semenanjung tidak akan WUJUD pada hari ini. MALAYA menggunakan AKTA HASUTAN untuk menakut-nakutkan penduduk SABAH dan SARAWAK. AKTA HASUTAN itu seharusnya TIDAK WUJUD untuk Sabah dan Sarawak.

Listen to people's grouses, Mojigoh tells KL

PENAMPANG: Datuk Dr Marcus Mojigoh said the Federal Government should seriously listen to the people's grouses instead of threatening its critics with firm action or imprisonment.

The Putatan MP said the sentiments of seceding Sabah out from Malaysia came about because the people were unhappy with the Federal Government.

He was asked to comment on a statement by Kalabakan MP Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh when debating the Budget 2015 recently.

Ghapur had said that it was not a surprise that a so-called secessionist movement was taking root in Sabah given the lopsided policies accorded to a state that helped BN retain power in the previous two general elections.

"That is true. I agree with Ghapur. That is why all these sentiments of not happy with the Federal Government came about," said Mojigoh during a Deepavali Open House hosted by Sabah MIC Assistant Secretary Balachandran at his residence at Kg Babah Bunduon, Penampang.

He said it must be remembered that Sabah gave a lot of support to the Barisan Nasional (BN) Government during the general election until they were able to memerintah (became the government) again.

On the issue of Rumah Mesra Rakyat and affordable houses, he said it was the Federal Government that made the promise to Sabah. But instead of implementing it in Sabah, it was implemented in Langkawi and Putrajaya and urban areas.

"So, why are the poor in Sabah and Sarawak are not given such housing?" he asked adding that only three of such programme or projects have been planned.

However, these have yet to be implemented while the ones in Langkawi and Putrajaya have already been implemented. Sarawak, he said, was promised only two Federal-funded housing projects.

On the issue of Pan Borneo Highway, Mojigoh said Sabahan contractors simply have no chance against wealthy companies from the peninsula.


He said the 50km Express Highway in Klang Valley cost RM5.3 billion to construct and yet Sabah and Sarawak were given only slightly more than RM2 billion for the construction of its basic facilities and infrastructure such as roads.

"Is this not menganak-tirikan (marginalising or sidelining) Sabah and Sarawak?

"And why only the rich (Klang Valley is largely populated by wealthy residents) are given priority who did not even vote for the Barisan Nasional?" he asked.

Klang Valley, he said, is under the opposition but Sabah and Sarawak who supported the BN through thick and thin in the previous two general elections were not deservingly rewarded.

It is for this reason, among other reasons, he said that groups such as the Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) were formed.

These people are not stupid and they are unhappy, he said.

"So, the government have to listen. It is very important for the government to listen to the people.

"Janganlah ada menghasut keluar Malaysia, ambil tindakan…mau dijel lah… mau di kasi active itu akta hasutan lah (When there is an instigation to secede from Malaysia, don't simply take action or threaten to imprison them or to activate the Sedition Act," he said.

When leaders from Kuala Lumpur utter all the threats, he said, the people would get angry.

"Siapa tidak marah? Saya pun marah because saya orang Sabah. Ini seolah-olah menghina kepada orang Sabah dan Sarawak. Sikit-sikit mau tangkap. Sikit-sikit mau kasi jail. It is not good. (Who would not be angry? I will be angry too because I am a Sabahan. This (threats) is insulting the people of Sabah and Sarawak. Just a small incident, you want to arrest or imprison)," he said.

Hence, he said, the leaders must listen to the people, "Come down and listen to the people and sort out their problem," he said.

He questioned why President of controversial Perkasa organisation, Datuk Ibrahim Ali, he was not charged for threatening to burn the Bible.

He said that there were posters of Ibrahim caricature stepping on the Bible with his two feet that were hung in Penampang, Tuaran and other places.

Mojigoh claimed that there was also a footnote on the posters that says all the pages in the Bible will be used as toilet paper.

"It also said for one vote for the BN, one Bible will be burned," he said.

Kenapa sentimen pemisahan timbul - Mojigoh

Penampang: Seorang lagi Ahli Parlimen Sabah, Ahad lepas, meminta secara terbuka supaya Kerajaan Persekutuan mendengar dengan serius rungutan rakyat daripada mengugut pengkritiknya dengan tindakan tegas atau penjara.

Ahli Parlimen Putatan, Datuk Dr.Marcus Mojigoh berkata sentimen untuk memisahkan Sabah dari Malaysia timbul kerana rakyat tidak senang hati dengan Kerajaan Persekutuan.

Beliau diminta mengulas mengenai satu kenyataan Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh apabila membahaskan Bajet 2015 baru-baru ini.

Ghapur berkata, memang tidak hairan pergerakan pemisahan mula timbul di Sabah memandangkan dasar berat sebelah yang dilaksanakan di negeri ini yang membantu BN mengekalkan kuasa dalam dua pilihan raya umum sebelum ini.

"Memang benar. Saya setuju dengan Datuk Ghapur". Sebab itulah semua sentimen tidak puas hati dengan Kerajaan Persekutuan ini timbul kata Mojigoh kepada pemberita apabila mengunjungi satu Majlis Rumah Terbuka Deepavali yang dihoskan oleh Penolong Setiausaha MIC Sabah Balachandran a/l Kamachandran di kediamannya di Kg.Babah Bunduon, Penampang.

Katanya,, ia harus diingatkan bahawa Sabah memberi banyak sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN) semasa pilihan raya umum sehingga mereka dapat memerintah sekali lagi.

Tentang isu Rumah Mesra Rakyat dan rumah mampu milik, beliau berkata Kerajaan Persekutuan yang membuat janji itu kepada Sabah.

Beliau berkata, daripada melaksanakannya di Sabah, ia sebaliknya dilaksanakan di Langkawi dan Putrajaya serta kawasan bandar.

Jadi, kenapa golongan miskin di Sabah dan Sarawak tidak diberi perumahan seperti itu?" Katanya, menambah hanya tiga program atau projek seperti dirancang.

Bagaimanapun, katanya, ia belum lagi dilaksanakan sedangkan projek di Langkawi dan Putrajaya telah pun dilaksanakan.

Sarawak, katanya, hanya dijanjikan dua projek perumahan yang dibiayai Persekutuan.

Tentang isu Lebuh Raya Pan Borneo, Mojigoh berkata kontraktor Sabah tiada peluang terhadap syarikat yang kaya dari semenanjung.

Beliau berkata, Lebuh Raya Ekspress sepanjang 50 kilometer di Lembah Klang menelan belanja RM5.3 bilion untuk dibina, namun Sabah dan Sarawak diberikan lebih sedikit saja daripada 2 bilion untuk pembinaan kemudahan asas dan infrastruktur seperti jalan raya.

Bukankah ini menganak-tirikan Sabah dan Sarawak?

Kenapa pula hanya orang kaya (Lembah Klang mempunyai ramai penduduk kaya) diberi keutamaan, yang tidak pun mengundi Barisan Nasional?" soalnya.

Klang Valley katanya, berada dibawah pembangkang tetapi Sabah dan Sarawak yang menyokong BN ketika susah dan senang dalam dua pilihan raya umum terdahulu tidak menerima ganjaran yang sewajarnya.

Atas sebab inilah, antara sebab-sebab lain, katanya kumpulan seperti Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) dibentuk.

Orang-orang ini tidak bodoh dan mereka tidak gembira, katanya.

Jadi kerajaan perlu mendengar. Adalah sangat penting untuk kerajaan mendengar rakyat.

"Janganlah ada menghasut keluar Malaysia, ambil tindakan... mau dijel lah... mau di kasi active itu akta hasutan la (apabila ada desakan untuk keluar Malaysia, jangan hanya ambil tindakan atau mengugut untuk memenjarakan mereka atau untuk mengaktifkan Akta Hasutan)," katanya.

Apabila pemimpin dari Kuala Lumpur menyatakan semua ancaman itu, katanya rakyat akan marah.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...