Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Monday, 3 November 2014

Kenyataan RASMI SSKM-SSU (UK) terhadap NGO SAPA

Saya Doris Jones ingin membuat satu kenyataan rasmi mengenai satu kenyataan yang dikeluarkan daripada satu pihak yang jelas bertujuan untuk memperlekehkan usaha dan perjuangan SSKM yang bergerak dibawah nama Sabah Sarawak Union (SSU)-UK. Pihak yang saya maksudkan ialah daripada pihak Sarawak People's Aspiration (SAPA) yang dipimpin oleh Lina Soo.

Kenyataan saya ini bukan bertujuan untuk mencalarkan imej perjuangan SAPA namun adalah menjadi tanggungjawab saya untuk mempertahankan perjuangan ini daripada terus dihina dan difitnah oleh mereka dalam kumpulan NGO SAPA.

Saya akan menjawab persoalan demi persoalan yang telah dikemukan kepadanya daripada seseorang dengan jawapan daripada pihak SSKM sendiri dan BUKAN daripada pihak SAPA.

Soalannya adalah adakah Tandatangan di Go-Petition itu tidak sah dan batal?

Untuk soalan ini, saya telah maklumkan kepada umum dahulu bahawa ia sebenarnya adalah sah dan diterima sebagai satu Petisyen rasmi. Go-Petition telah berjaya dalam membantu banyak NGO diperingkat antarabangsa dalam membawakan permasalahan dan perjuangan mereka kepada perhatian kerajaan dan dunia. Ia juga telah berjaya dibawakan ke dalam sidang Parlimen antarabangsa dan tindakan serta maklumbalas terhadap petisyen daripada Go-Petition adalah sama keberkesanannya terhadap petisyen yang dibuat secara manual. Perkara ini juga telah disahkan sendiri oleh Pihak Pentadbiran Go-Petition. Kenyataan yang mengatakan bahawa Go-Petition Online itu tidak sah dan tidak akan diterima adalah tidak benar sama sekali.

Untuk pengetahuan umum, pihak SSKM adalah terlebih dahulu memulakan pungutan Petition pada 2012 secara online dengan target menimum sebanyak 300,000. Ini merupakan standard antarabangsa.

Saya berasa hairan dengan kenyataan daripada Presiden SAPA iaitu Lina Soo yang seolah-olah menampakkan dirinya itu hebat sangat sehingga berani memberi jaminan sedemikian rupa dengan menafikan bahawa Petition yang dilakukan oleh pihak SSKM ini adalah "Null" dan "Void".

Antara poin yang digunakan untuk menafikan usaha pihak SSKM ialah "Sesiapa juga boleh menandatangani Petisyen Online ini.  Biarpun Elvis Presley, Michael Jackson, Cleopatra dan sebagainya". Terdapat juga kenyataan daripada seseorang yang mengatakan "memang benar, sebab saya juga telah melakukannya berulang kali".

Tidakkah mereka, iaitu pihak SAPA pernah terfikir akan kesan daripada kenyataan yang tidak bertanggungjawab ini kepada usaha untuk membawa suara Borneo ini diperingkat antarabangsa? Jikalau mereka mengatakan sedemikian rupa, saya juga boleh katakan sama seperti mereka bahawa "Elves Presley, Nelson Mandela, Micheal Jackson (termasuk mereka yang sudah meninggal) dan sebagainya juga boleh menandatangani petisyen SAPA." Bagaimana? Sedap untuk anda dengar? 

Pihak SSKM tidaklah sebegitu bodoh seperti yang pihak SAPA fikirkan. Pihak kami mempunyai Kumpulan yang bertanggungjawab untuk membuat penapisan terhadap petisyen tersebut. Maklumat yang dilihat seperti SPAM ataupun palsu akan dipadamkan daripada sistem. Pihak kami tidak akan membenarkan perkara seperti ini berlaku sama sekali. Pihak kami akan membuat semakan demi semakan setiap minggu dan bulan. Tidak dapat dinafikan bahawa memang ada golongan individu mahupun kumpulan yang tidak bertanggungjawab yang mensemakkan petisyen online SSKM. 

Setakat ini, pihak SSKM tidak pernah melakukan perkara yang tidak bertanggungjawab terhadap petisyen SAPA. ini kerana pihak SSKM menghormati perjuangan SAPA yang BERBEZA daripada SSKM.

Pihak kami akan mencetak semua maklumat dalam Petisyen Online SSKM untuk dibawakan sebagai bukti bahawa ia adalah suara rakyat Negara Sabah dan Negara Sarawak.

Saya juga ingin membuat kenyataan rasmi bahawa pihak SSKM TIDAK MEMPUNYAI HUBUNGAN KERJASAMA DENGAN SAPA DALAM APA CARA SEKALIPUN. Ini kerana teras perjuangan mereka tidak selari dengan teras dan prinsip SSKM yang memfokuskan kepada Perjuangan yang Demokrasi, Matang dan Professional tanpa menabur fitnah terhadap mana-mana pihak. Pihak SSKM hanya akan membuat satu-satu kenyataan rasmi jikalau mana-mana pihak cuba menfitnah perjuangan SSKM ini yang bergerak dibawah naungan Sabah Sarawak Union (SSU)-UK yang telah berdaftar secara sah dibawah Perundangan Bidang Kuasa United Kingdom (UK).

Untuk di Borneo khususnya di Negara Sabah, pihak SSKM mempunyai persefahaman dengan NGO Momogun Seek For Self-Determination (Mosik), Semangat Satu Perjuangan Rakyat (SSPR), United Borneo Front (UBF), Sabah Freedom Movement (SFM) dan Borneo Youth Revival (BYR).

Diperingkat antarabangsa pula, pihak SSKM yang bergerak dibawah nama Sabah Sarawak Union (SSU)-UK mempunyai hubungan kerjasama lebih daripada 60 NGO antarabangsa tetapi saya ingin nyatakan 12 daripada NGO yang saya aktif dalam pergerakan mereka. NGO tersebut adalah Transnational Government of Tamil Ealam (TGTE), Kurdhistan Government in EXILE, Kesri Lehar-Sikh Genocides, Balochistan Human Rights Movement, Sindhi Movement, Freedom for West Papua, Freedom for Catalonia, Yes England, Referendum for Scotland, Free Tibet, Freedom for Welsh, Sourthern Cameron Freedom Movement, South Azerbaijen Campaign for Freedom.

Ramai yang bertanyakan kepada saya, adakah kami perlu membawa kedua-dua petisyen ini iaitu Petisyen SSKM dan SAPA apabila bergerak untuk memungut tandatangan? Saya memberikan mereka penjelasan seperti berikut. 

Adalah sukar untuk berbuat demikian. Anda perlu memutuskannya sama ada mahu membawa petisyen SSKM ataupun SAPA sahaja. Ini kerana anda akan mengalami kesukaran untuk memberi penerangan kepada rakyat nanti. Ini kerana, bagaimana anda ingin menerangkan mereka untuk satu petisyen dengan penerangan yang panjang lebar dan apabia beralih kepada satu petisyen lagi, anda perlu melakukan perkara yang sedemikian juga? Apabila masalah ini timbul, ia bakal mengelirukan orang awam seolah-olah ada dua kumpulan yang sedang bersaing untuk membawa Perjuangan ini diperingkat antarabangsa. Namun, jikalau para sukarelawan sanggup untuk membawa kedua-dua petisyen ini sekali, tiada halangan untuk berbuat demikian. Dengan syarat, jangan memburuk-burukkan mana-mana pihak.

Perkara yang berlaku di Borneo, Negara Sabah dan Negara Sarawak sememangnya telah mendapat perhatian antarabangsa dan setiap pergerakan dan permasalahan yang timbul dimaklumkan kepada United Nation (UN)-UK agar mereka memahami keadaan yang sedang berlaku. Ini kerana, saya sendiri merupakan ahli United Nations (UN)-UK yang sah.

Disini, saya ingin mengambil satu langkah yang membina iaitu saya bagi wakil SSKM yang bergerak dibawah NGO berdaftar dibawah Perundangan United Kingdom (UK) yang bernama Sabah Sarawak Union (SSU)-UK berharap agar pihak SAPA menghentikan usaha mereka yang merendahkan usaha pihak SSKM kerana pihak SSKM tidak pernah untuk merendahkan usaha SAPA malah menghormati serta membantu secara tidak langsung.

Jentera yang digunakan adalah berbeza namun misi adalah tidak jauh bezanya. Jangan ganggu usaha pihak SSKM dan pihak SSKM juga tidak mengganggu SAPA.

Saya berharap kenyataan rasmi ini mampu untuk mencerahkan keadaan yang selama ini timbul. Setiap perbezaan mempunyai keunikannya tersendiri dan biarlah ia menjadi kelebihan masing-masing tanpa ada prasangka yang negatif. Siapa yang dulu berjaya, ingin pihak SSKM ucapkan tahniah terlebih dahulu.

Bukan nama yang menjadi rebutan tetapi nasib Bangsa Negara Sabah dan Negara Sarawak itu yang menjadi misi utama untuk diperjuangkan.

Harap maklum.

Perjanjian Malaysia 1963 TIDAK SAH!

KOTA MARUDU: Perjanjian Malaysia 1963 tidak sah, kata peguam, Robert Pei yang telah membentangkan kertas kerjanya baru-baru ini dalam satu persidangan Malaysia at Crossroad. MOSIK Times meneliti beberapa catatan di media sosial dan media massa berhubung perkara ini dan merumuskan beberapa fakta menarik yang menyokong dakwaan Perjanjian Malaysia 1963 tidak sah. Perjanjian Malaysia 1963 sebenarnya ditolak oleh regim Malaya. Sehingga kini selama 51 tahun sejak Persekutuan Malaysia dibentuk pada 16 September 1963, regim Malaya tidak mahu menghormati dan mematuhi perjanjian itu. Berikut dinyatakan beberapa fakta yang membuktikan Perjanjian Malaysia 1963 tidak sah.

Fakta-Fakta yang Membuktikan Perjanjian Malaysia 1963 Tidak Sah 1. Perjanjian penyatuan Malaya, Sarawak dan Sabah sebagai satu negara melanggar tatacara undang-undang antarabangsa, yang menyatakan hanya negara merdeka boleh menyertai perjanjian antarabangsa.

2. Perjanjian Malaysia 1963 tidak ditandatangani antara lima negara merdeka dan berdaulat, namun disertai antara dua negara bebas, iaitu United Kingdom dan Persekutuan Tanah Melayu (yang sudah merdeka pada ketika itu) –dengan negara separuh koloni Singapura dan dua koloni Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak.

3. Lima individu yang terlibat menandatangani Perjanjian Malaysia 1963 untuk Sarawak – P.E.H Pike, T Jugah, Abang Haji Mustapha, Ling Beng Siew dan Abang Haji Openg – tidak mempunyai mandat rakyat Sarawak kerana Sarawak masih lagi menjadi koloni tanpa wakil kerajaan.

4. Perjanjian Malaysia 1963 telah melanggar Konvensyen Vienna berkenaan Law of Treaties Customary International Law, 1980 (VCLT 1980).

5. Perjanjian Malaysia 1963 juga telah melanggar Artikel 5, United Nations Decolonization Declaration 1960 (UNDD 1960) apabila Britain dan Malaya merancang untuk memindahkan kemerdekaan koloni Borneo kepada Malaysia. Perjanjian Malaysia 1963 melanggar Artikel 5 UNDD 1960, kerana gagal memindahkan kesemua kuasa kepada rakyat dan menafikan rakyat untuk mendapat kebebasan mutlak.

6. Menurut UN Charter on Self-Determination, Malaya sebagai kuasa bebas, tidak mempunyai hak perundangan, mandat atau kuasa untuk mencampuri hal-ehwal Borneo.

7. Manakala Britain pula telah melakukan pecah amanah apabila gagal menghormati Cession Treaty 1946 untuk memastikan kemerdekaan Sarawak ketika rakyat negeri itu bersedia untuk mentadbirnya, tetapi Britain tidak melakukannya.

8. Berdasarkan pada peristiwa asas pembentukan Malaysia, Suruhanjaya Cobbold dan United Nations Assessment Mission tidak dilakukan dengan sempurna di mana Suruhanjaya Cobbold hanya bertemu 4,000 penduduk Borneo Utara dan Sarawak dengan populasi 1.2 juta dan mendakwa menerima 2,200 memo dan surat daripada orang ramai. Ini tidak mewakili suara rakyat Borneo Utara dan Sarawak.

9. Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bantahan terhadap pembentukan Persekutuan Malaysia, dengan ribuan orang membantah di Sarawak selain penahanan beberapa orang pemimpin anti-Malaysia termasuk pengharaman akhbar Cina pada masa itu. Bukti ini jelas menunjukkan suara rakyat tidak dipedulikan dan melanggar hak-hak manusia sejagat.

10. Perjanjian Malaysia 1963 seharusnya terbatal dengan pemisahan Singapura pada 9 Ogos 1965 kerana pemisahan itu berlaku tanpa persetujuan semua pihak termasuk tanpa rundingan dengan Sabah dan Sarawak. Jika Perjanjian Malaysia 1963 itu dianggap masih lagi sah meskipun Singapura berpisah, tetapi regim Malaya masih tidak menghormati perjanjian itu kerana regim Malaya meminda Perlembagaan Persekutuan pada 27 Ogos 1976 yang mengubah status Sarawak dan Sabah sebagai negeri ke-12 dan ke-13. Regim Malaya melanggar konsep asal pembentukan Persekutuan tiga negara kepada kesatuan 13 negeri dengan kuasa dan kemerdekaan dipegang oleh Kerajaan Persekutuan yang menunjukkan dengan jelas pelanggaran terhadap asas Perjanjian Malaysia 1963.

Penutup Berdasarkan fakta ini, maka Perjanjian Malaysia 1963 itu tidak sah dan wajar dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Bersediakah Kerajaan Sabah dan Sarawak membawa kes ini ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa? Hanya Kerajaan sahaja yang mempunyai locus standi untuk membawa kes ini di Mahkamah Antarabangsa. Ini bermakna kita harus memilih kerajaan yang boleh menegakkan keadilan dan kebenaran, yang mahu supaya Perkara 20/18, Laporan Cobbold, Laporan IGC, dan Perjanjian Malaysia 1963 dipatuhi dan dilaksanakan dan seterusnya membawa hal ini di peringkat antarabangsa sekiranya regim Malaya masih enggan mematuhinya.

Source: Mosik

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...