Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Sunday, 23 November 2014

Pemuda BN sedia tentang pihak manipulasi Perjanjian Malaysia, kata Khairy

Pemuda Barisan Nasional (BN) terus komited untuk menegakkan Perjanjian Malaysia 1963 bagi memastikan tiada pihak cuba memanipulasinya khususnya dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak akan datang.

Pengerusi Pemuda BN Malaysia, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata semua anggotanya akan dilengkapi pemahaman penuh berhubung dengan perjanjian itu.

Katanya, ini bagi menangkis cubaan pihak yang cuba menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat Sabah dan Sarawak.

"Kita komited kepada perjanjian yang dibuat untuk kita menubuhkan Malaysia. Malaysia ini ditubuhkan oleh Semenanjung (Tanah Melayu), Sabah dan Sarawak.

"Bukannya Sabah dan Sarawak yang menyertai Malaysia," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri Program Pemukiman Pemuda BN di Kuching, semalam.

Beliau berkata, perkara ini juga terkandung dalam resolusi yang dibuat dalam program itu yang akan dikemukakan kepada pucuk pimpinan tertinggi BN.

"Kita (mahu membuktikan golongan muda BN) tahu (dan memahami perkara yang termaktub di bawah Perjanjian Malaysia) dan kita akan menegakkan segala perjanjian dan segala persetujuan di bawah tema gagasan Malaysia ini," katanya.

Khairy berkata, semua anggota Pemuda BN yang menghadiri program itu turut menyatakan komitmen untuk menentang habis-habisan usaha "kumpulan pemisah" di antara Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak ini.

Katanya, Pemuda BN juga akan meminta Kerajaan Persekutuan meminda peraturan supaya kategori "Bumiputera Sabah dan Sarawak" dimasukkan dalam borang rasmi menggantikan pilihan "dan Lain-Lain" atas dasar untuk mengukuhkan lagi perpaduan di antara kaum di negara ini. – Bernama, 23 November, 2014.

Dengan siapakah sebenarnya SSKM berpihak???

Pihak SSKM tertarik untuk menerangkan satu perkara yang telah diketengahkan oleh salah seorang penyokong tegar Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bernama Regi B Puvok, bahagian cawangan Penampang, dibawah Parlimen YB.Darell Leiking.

Regi B Puvok adalah salah seorang Pejuang Negara Sabah yang berjuang melalui saluran politik. Tetapi malangnya, beliau memilih parti daripada malaya untuk membela nasib bangsa Negara Sabah. Semangat itu memang ada "Sabah for Sabahan" namun perkara yang sama akan terus berlaku jikalau rakyat masih tidak sedar ataupun sedar tetapi memilih untuk tidak sedar ataupun sedar tetapi tetap mahu memilih parti malaya adalah satu petanda yang tidak baik.

Sejarah Negara Sabah sudah membuktikan bahawa selama bangsa Negara Sabah bergantung penuh kepada kepimpinan orang asing (malaya), selama itulah hidup bangsa negara Sabah berada dalam percaturan permainan politik malaya. Tuduhan yang mengatakan bahawa SSKM memecahkan undi untuk menumbangkan bn-umno adalah satu tuduhan yang tidak berasas dan ia adalah tuduhan untuk mencalarkan imej perjuangan SSKM yang bergerak dibawah naungan Sabah Sarawak Union (SSU)-UK.

SSKM-SSU(UK) menitik berat tentang masa depan Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak melalui kesedaran sejarah dengan tegas menekankan bahawa kita tidak boleh sesekali bergantung kepada kepimpinan orang asing/luar dalam mengurus tadbir Negara Sabah dan Negara Sarawak. Ini kerana ia akan membuatkan kepentingan dan hak bangsa tergugat. Ini dibuktikan dengan jelas kemasukkan umno-bn di Negara Sabah. 

Hak Anak Bangsa Negara Sabah perlahan-lahan dilenyapkan, bangsa luar (malaya) perlahan-lahan ditambahkan dalam pentadbiran Negara Sabah yang mana sepatutnya ia tidak boleh sesekali berlaku. Ini kerana pentadbiran Negara Sabah seharusnya dipegang oleh anak-anak tempatan. Ia termasuklah dalam sektor pendidikan, kesihatan dan keselamatan. Tapi, lihatlah apa yang berlaku sekarang... Anak-anak bangsa kita terpaksa meninggalkan kampung dan Negara ini untuk pergi ke malaya demi mencari nafkah. Kedudukan mereka disana seolah-olah bertaraf orang asing kerana pekerjaan yang mereka mampu perolehi adalah bertaraf "pertukangan/pekerja suruhan" di kilang-kilang, hotel, industri dan sebagainya.

Perjuangan SSKM-SSU(UK) bukan memfokuskan kepada mengambil alih putrajaya kerana ia bukanlah misi utama. Ini kerana, sama ada pr atau bn-umno yang masih terus memegang putrajaya, tidak akan ada pembaharuan yang jelas kelihatan sebaliknya penindasan hak dan perisai kerajaan Negara Sabah dan Negara Sarawak akan perlahan-lahan dilemahkan dengan hasutan-hasutan jahat malaya kepada anak bangsa Negara Sabah dan anak bangsa Negara Sarawak agar membenci pemimpin-pemimpin tempatan yang bercakap tentang hak untuk mempertahankan Hak Negara Sabah dan Hak Negara Sarawak.

Mereka telah melakukan kejahatan tersebut kepada Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak dan sejarah sudah mencatatkan kejadian tersebut yang tidak akan mungkin pernah hilang dalam catatan sejarah Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak.


SSKM-SSU(UK) tidak hanya memfokuskan kepada pakatan rakyat (pr) seperti mana yang kebanyakkan penyokong tegar pr katakan tetapi juga SSKM-SSU(UK) memfokuskan kepada bn-umno. Hanya Bangsa Borneo sahaja yang tahu apa yang patut dilakukan kepada Negara mereka. Atas sebab itulah SSKM-SSU(UK) memperhebatkan kempen kesedaran agar anak-anak muda khususnya sedar bahawa mereka seharusnya tidak melihat mana-mana parti-parti politik malaya sebagai parti penyelamat mereka sebaliknya perlu memberikan sokongan kepada parti-parti tempatan yang sebenarnya layak diberikan sokongan penuh. Jikalau benar tidak sukakan pemimpin tersebut dalam parti politik tempatan, sertai parti tersebut dan cabar pucuk kepimpinan parti tempatan dengan mengatakan bahawa anda lebih layak memimpin agar terdapat pembaharuan yang boleh dilakukan kepada Negara Sabah atau Negara Sarawak.

Persoalannya, dengan siapakah sebenarnya SSKM-SSU(UK) berpihak? Jawapannya adalah Parti-parti tempatan. Sokongan ini diterjemahkan kepada bentuk kesedaran agar anak-anak muda Negara Sabah dan Negara Sarawak mengalihkan sokongan mereka kepada parti-parti tempatan yang benar-benar berjuang untuk menegakkan, mempertahankan serta melindungi Hak Bangsa dan Negara Sabah/Sarawak. Namun, parti-parti tempatan yang bersengkongkol dengan agenda malaya semestinya dikecam dan sokongan tidak harus diberikan. Dalam sokongan ini, pihak SSKM-SSU(UK) tidak memfokuskan kepada mana-mana parti tempatan kerana ia adalah terbuka kepada semua parti-parti tempatan dengan syarat BERJUANG UNTUK BANGSA DAN NEGARA SABAH & NEGARA SARAWAK tanpa perlu tunduk kepada tekanan malaya. Kerana Negara Sabah dan Negara Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Dengan tunduk kepada tekanan, tuntutan serta ugutan mereka, ia telah mengambarkan bahawa anda seolah-olah lebih rendah daripada mereka. Dalam erti kata lain, mereka (malaya) seolah-olah Tuan kepada Bangsa Borneo. Itu adalah SALAH SAMA SEKALI!

Satu lagi, sokongan kepada parti-parti tempatan Negara Sabah dan Negara Sarawak tidak dilakukan secara langsung sebaliknya lebih kepada keterbukaan umum tanpa ada sebarang perbincangan secara langsung mahupun tidak langsung.

Seperti yang pernah diperkatakan oleh ahli-ahli komponen barisan nasional yang telah sedar... Mereka katakan "seteruk-teruknya parti tempatan, teruk lagi parti-parti malaya".

Sekarang anda faham?

Disini, pihak SSKM-SSU(UK) terangkan dengan lebih lanjut persamaan agenda malaya yang dibawakan oleh bn-umno dan pr...

Ramai rakyat Bangsa Negara Sabah dan rakyat Bangsa Negara Sarawak keliru dengan perjuangan SSKM terutama sekali bangsa malaya. Lontaran demi lontaran fitnah dan komen yang bersifat destruktif tidak pernah henti kedengaran. Disana-sini orang bn-umno memekik mengatakan bahawa SSKM itu mempunyai agenda jahat dan sebagainya sehingga air liur yang berbau meleleh keluar (rahman dahlan and the gang) tanpa disedari. Manakala orang pr pula siang dan malam mengatakan bahawa SSKM ini adalah perosak bangsa, keharmonian dan sebagainya tanpa disedari bahawa merekalah sebenarnya golongan perosak bangsa dan keharmonian bersama-sama dengan bn-umno melalui pembawaan agenda politik malaya. 

Apakah itu agenda malaya?

Agenda malaya adalah satu perancangan tersembunyi yang mahu dilaksanakan keatas Kerajaan Negara Sabah dan Kerajaan Negara Sarawak dengan kaedah yang licik melalui penguasaan Kuasa Politik. Dengan tercengkamnya kuasa Politik ditangan pemimpin-pemimpin malaya melalui parti-parti politik malaya yang bertanding di Borneo ini. Agenda malaya dijayakan atau digerakkan oleh boneka malaya yang dikenali sebagai "Barua malaya" atau Proksi malaya atau Wakil malaya di Borneo.

Disini pihak SSKM terangkan dua contoh yang terbaik dan tepat tentang bagaimana agenda malaya itu dapat diangkat dan diperkukuhkan melaluiparti-parti politik malaya iaitu bn-umno dan pr.

Agenda Malaya yang dibawakan oleh bn-umno adalah seperti berikut;
 • Mengekalkan kekuasaan mereka terhadap politik dan sumber di bumi Sabah dan terus melayan Sabah dan Sarawak sebagai salah satu daripada 13 buah negeri di Malaysia, sehingga orang-orang Malaya bebas memiliki tanah dan sumber di Sabah.
 • Mengekalkan bayaran sagu hati 5% hasil minyak Sabah tahunan kepada Sabah dan terus mengabaikan keperluan pembayaran royalti kepada Sabah seperti yang di nyatakan dalam undang-undang Ordinan Tanah Sabah. Terus menguasai minyak Sabah.
 • Mengekalkan dasar perkapalan yang memestikan semua kapal yang mahu berdagang di Sabah harus melalui Pelabuhan Klang sebelum ke Sabah kerana kepentingan Malaya.
 • Keutamaan mereka adalah yang telah ‘diMelayukan’ melalui pemberian Kad Pengenalan melalui Projek IC Malaya untuk memastikan Ketuanan Melayu terus diperkukuh di Sabah.
 • Sebarang keputusan pemimpin tempatan harus merujuk kepada kepimpinan Kuala Lumpur.
 • Mahu meneruskan penguasaan dan terus menjadikan Sabah di bawah kekuasaan mereka sebagai ‘Fix Deposit’.
 • Tidak komited menyelesaikan masalah Pendatang Tanpa Izin di Sabah kerana kehadiran PTI di Sabah adalah survival politik Agenda Malaya.

Agenda Malaya yang dibawakan oleh pr pula adalah seperti berikut;
 • Mengambil alih kekuasaam BN/UMNO di Sabah dan terus mengekalkan kekuasaan Malaya terhadap politik dan sumber Sabah. Manakala kedudukan Sabah dan Sarawak akan terus dilayan sebagai salah satu dari 13 buah negeri di Malaysia, seperti pada Perkara 2 dalam Buku Jingga. Sama ertinya dengan mengeluarkan Sabah dari mulut buaya dan memasukkannya ke dalam mulut naga.
 • Menganggap bahawa 5% yang dibayar kerajaan sekarang kepada Sabah adalah royalti dan menawarkan meningkatkan ‘royalti’ ini sehingga 20%. PKR tidak mempunyai asas dalam tawaran ini dan tidak jelas sama ada royalti atau sagu hati. Terus menguasai minyak Sabah.
 • Hanya menyemak semula dasar perkapalan dan kalau ternyata tidak berpihak kepada Malaya, ia akan dikekalkan. Malaya didahulukan dan Sabah di kemudiankan.
 • Meneruskan usaha UMNO yang mengukuhkan kedudukan ketuanan Melayu di Sabah.
 • Sebarang keputusan pemimpin tempatan harus merujuk kepada kepimpinan Kuala Lumpur.
 • Mahu mempergunakan dan menjadikan parti-parti tempatan Sabah di bawah kekuasaannya dan mengambil alih ‘Fix Deposit’ dari UMNO.
 • Tidak komited menyelesaikan masalah Pendatang Tanpa Izin di Sabah kerana kehadiran PTI di Sabah adalah survival politik Agenda Malaya.

Sila buat perbandingan perbezaan Agenda Malaya yang dibawakan menerusi kedua-dua barisan parti-parti politik malaya ini. Adakah terdapat perbezaan yang jelas? Atau lebih kurang sama saja? Tambah, tolak, bahagi dan darab tetap mendapat jawapan yang sama iaitu Agenda Malaya Mesti Diperkuatkan di Bumi Borneo ini.

Kesimpulannya adalah kedua BN/UMNO dan PR/PKR mempunyai agenda yang sama iaitu mengekalkan dan mengukuhkan penguasaan Malaya terhadap Sabah. Kedua mereka tidak menghormati semua dokumen yang membawa kepada Perjanjian Malaysia. Mereka mahu mengurus Sabah mengikut acuan Malaya. Orang Sabah yang menyokong agenda mereka ini diistilahkan sebagai ‘Barua Malaya’. Perubahan kepada Kerajaan Persekutuan tidak akan membebaskan Sabah dari jajahan Malaya selagi parti-parti politik Sabah berada di bawah kekuasaan Parti Malaya. Apa pun tawaran dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat atau Manifesto Barisan Nasional, ia tidak akan membawa perubahan kedudukan Sabah dalam kekuasaan Malaya.

Perbandingan BN dengan PR dalam penerangan ini memfokuskan kepada Negara Sabah. 

Khairy: BN Youth will uphold 1963 Malaysia Agreement

National BN Youth chairman Khairy Jamaluddin says all members would be made to fully understand the agreement to prevent attempts by any quarters to stir up dissatisfaction among the people in Sabah and Sarawak.

KUCHING, Nov 22, 2014: Barisan Nasional (BN) Youth will continue to uphold the Malaysia Agreement 1963 to ensure no irresponsible quarters manipulate the matter as an issue, especially in the coming Sarawak state election.

National BN Youth chairman Khairy Jamaluddin said all members would be made to fully understand the agreement to prevent attempts by any quarters to stir up dissatisfaction among the people in Sabah and Sarawak. 

“We are committed to the agreement that was made for us to form Malaysia, that Malaysia was formed by the peninsula (Malaya), Sabah and Sarawak.

“Sabah and Sarawak did not join Malaysia,” he clarified at a news conference after attending the BN Youth Retreat here.

He said this matter was also contained in a resolution that was made in the programme, which would be submitted to the BN highest leadership soon.

“We (want to show that BN Youth) know (and understand the matter as enshrined under the Malaysia Agreement) and we will uphold all agreements and understandings made under this Malaysia theme.”

Khairy said all youth members in the BN component parties who attended the programme also stated their commitment to fully oppose efforts by certain quarters, considered as pro-secession groups.

He said BN Youth also requested the federal government to amend regulations so that the category “Sabah/Sarawak Bumiputera” was entered in official forms to replace the choice “And Others”, based on the principle of enhancing further the unity among races in the country.

Aktiviti Katak Di Bawah Tumpurung

Saya FIKIR mana-mana negeri yang berusaha untuk MENYEKAT blog sskm ialah sedang BERSEMBUNYI seperti KATAK DI BAWAH TEMPURUNG. Saya setuju jika kerajaan MENYEKAT BLOG LUCAH atau BLOG SEKS daripada di AKSES oleh rakyat MALAYSIA tetapi menyekat BLOG SSKM hanya akan MENAMPAKAN KETIDAKBENARAN yang mereka lakukan kepada NEGARA SABAH dan SARAWAK. 

Apabila MALAYA tertekan dengan SSKM, mereka mulai membuat huru-hara dalam diam. Mereka menyekat mana-mana laman web atau blog yang memberitahu KEBENARAN tentang mereka dengan TUJUAN untuk menyembunyikan SEJARAH Sabah dan Sarawak daripada diketahui oleh orang lain.

Bagi saya, tindakan MALAYA berbuat demikian ialah bertujuan supaya menutup MINDA RAKYAT Malaysia supaya MALAYA terus menerus MENYEMBUNYIKAN kebenaran yang telah mereka lakukan selama 51 tahun kepada SS sehingga sekarang. 

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa KEDUDUKAN MALAYA sekarang sudah  TERANCAM walaupun SSKM tidak mengancam. Mereka mahu supaya SEMUA rakyat di Malaysia jadi BODOH.


Taktik kerajaan menyekat blog http://sabahsarawakmerdeka.blogspot.com/ daripada dilihat oleh ORANG RAMAI ialah TAKTIK untuk MELUPUSKAN BUKTI. Adakah SSKM melanggar undang-undang negara? Jika SSKM melanggar undang-undang negara, apa undang-undang yang dilanggar? Undang-undang melanggar undang-undang?

SSKM tidak mahu KEBENARAN tentang SABAH dan SARAWAK disembunyikan. JIKA disembunyikan, nanti MALAYA akan menjadikan Sabah dan Sarawak sebagai TANAH JAJAHAN berterusan dan membodohkan GENERASI yang akan datang.

FIKIRKAN lah. Jika blog SSKM terus menerus disekat, mereka sebenarnya SEDANG MENJEJASKAN UNDIAN. Jadi, fikir-fikirkan lah. Walaupun pergerakan SSKM tidak terlibat dengan POLITIK tetapi ahlinya mungkin terlibat untuk mengundi. Rakyat tahu siapa yang mereka akan UNDI nanti.

Memang benar, Sabah dan Sarawak TIDAK masuk Dan TIDAK KELUAR dari MALAYSIA kerana SABAH dan SARAWAK tidak pernah masuk Malaysia. Sabah dan Sarawak hanya DIBENTUK untuk menjadi NEGARA yang sama TARAF, bukannya diPERGUNAKAN oleh MALAYA untuk MENGAUT KEUNTUNGAN. KEBENARAN ini disembunyikan OLEH MALAYA dengan MENYEKAT BLOG SSKM? 

Kalau INGIN terus MENJADI KATAK, lakukan SEKATAN . Kalau INGIN mendengar KEBENARAN, buatlah perubahan untuk rakyat NEGARA SABAH dan SARAWAK, bukan BERSEMBUNYI seperti KATAK DI BAWAH TEMPURUNG.

Knowing Borneo Malaysia

Borneo is an exotic island storing more than 200 ethnics, rich in cultures, languages, customary laws, religions, costumes, foods and etc a population of 19.8 millions with a land size of 743,330 square kilometers
Borneo Malaysia shared no less than 70 of different local ethnics, compare with Malaya, which has been identified only about 18 sub ethnics from the main 3, Negrito, Senoi and Proto Malay

It also tells us Malaysians in Borneo have more experience living in multi-ethnics society. This what puzzled Borneo Malaysians when Prime Minister mooted the slogan of 1 Malaysia (one Malaysia). Prime Minister launched the programme in September 2010, and not to mention the cost it incurred to the government and its agencies just to emphasise ethnic harmony and national unity.


The programme was spearheaded by The National Civic Bureau to promote the concept. Everyone knows this very institute functioned to brainwash every young Malaysian especially, in the rural areas to realign their thinking into UMNO’s ideology that Malay race superiority must be defended and Islamic religion must be safeguarded. The impact is seen, as an example, a Mufti (religious cleric) from Sabah in one of the forums held in Kuala Lumpur this year proposed that the non Malay Muslims in Sabah should be converted to Malay race, a dangerous statement indeed.

Among Borneo ethnics found in Sabah
Come back to the 1Malaysia slogan programme, about two years later, a survey was conducted by Malaysia Insider to find out how well Malaysians received the concept. The result were about 46% never believe that Prime Minister is sincere; his political agenda is to win non-Malay voters. Only 39% believed PM is sincere, no motioned what happened to 15%.

Malay in UMNO getting intolerance

Recently Malays in the ruling political party UMNO were infuriated when one of the lawmakers from its component in the ruling government made a remark that all Malays were originally immigrants. Since race and religion are sensitive subjects to some especially, the Malay whose livelihood defendant on UMNO find it’s difficult to accept the definition that Malays are immigrants too

Thus ethnics like those categorised in Sabah and Sarawak actually play very little role in running the country in Malaya, let alone in Malaysia. The immigrants are the powerhouse and the elites who dominate and control everything else on the land. The Malayan ethnics identified earlier namely: the Negrito and Senoi groups, further divided into Lanoh, Semang, Kensui, Semai, Mah Meri and Jakun are very much treated as second or third class group in the country.

Examples of country’s leaders whose parents were immigrants, former Prime Minister Dr Mahathir Mohammed, an Indian by origin, his forefather was from South India, Kerala State, yet called himself Malay. The present Prime Minster, Najib Razak whose ancestors were from South Sulawesi, Indonesia, a Bugis by origin. In fact none of the present cabinet Ministers in Federal Government are from the ethnics mentioned with the exception, members from Sabah or Sarawak who are mostly local ethnics of Borneo. The issue that Malays originally were immigrants indeed by definition is correct.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...