Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Tuesday, 25 November 2014

Kenyataan RASMI SSKM-SSU(UK) terhadap kenyataan Wan Junaidi Tuanku Jaafar tentang usaha untuk mengekstridasi Doris Jones daripada UK

Salam sejahtera kepada semua Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak. Saya, Doris Jones mewakili Kumpulan Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) yang bergerak dibawah naungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) bernama Sabah Sarawak Union (SSU)-UK yang telah berdaftar dibawah bidang perundangan United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (UK) ingin membuat kenyataan rasmi berhubung dengan satu kenyataan daripada Wan Junaidi Tuanku Jaafar, seorang menteri kerajaan persekutuan malaysia yang memegang jawatan sebagai Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, juga merupakan seorang ahli parlimen di Santubong, Negara Sarawak telah menyatakan bahawa "Putrajaya Akan Berusaha Untuk Mengektradisikan (membawa pulang atas kesalahan jenayah) Pemisah-pemisah Di United Kingdom".

Antara kenyataannya dalam berita online di The Malaysian Insider adalah "terlalu sedikit laporan yang telah dibuat dibalai polis untuk menentang kumpulan tersebut dan menyarankan semua orang awam untuk membuat laporan polis. Setelah itu, kertas penyiasatan akan dibuka dan tindakan akan diambil berdasarkan kepada undang-undang"[1]. Ditambahnya lagi "Dengan itu, baru proses ekstradisi (proses mengeluarkan daripada UK ke malaysia) dapat dilakukan. Untuk melakukannya juga, kita mesti mengenal pasti apakah kesalahan jenayah yang telah dia lakukan disini adalah mesti sama seperti yang dilakukannya disana (UK)"[2]. Selain itu juga, wan junaidi mengatakan bahawa "hanya segelintir orang sahaja yang menyokong cakap-cakap perpisahan ini dan tidak mustahil untuk berdepan dengan mereka ini yang telah lari ke England"[3]. Akhir sekali dalam kenyataanya mengatakan "dia berasa sangat yakin bahawa rakyat Sabah dan rakyat Sarawak akan melihat pembangunan yang pesat dalam beberapa tahun yang akan datang nanti seperti mana yang telah dialami di malaya"[4].

Pertama [1], tidakkah keadaan tersebut sudah memberi mesej yang sangat terang jelas lagi bersuluh bahawa perjuangan SSKM-SSU(UK) telah mendapat sokongan penuh dalam diam oleh rakyat Negara Sabah dan rakyat Negara Sarawak? Membuat laporan hanyalah apabila sesuatu keadaan itu telah mengugat keselamatan diri, keluarga dan yang berkenaan dengan keamanan. Namun, seperti yang anda sendiri akui, "terlalu sedikit" laporan polis telah dibuat ini kerana perjuangan SSKM-SSU(UK) bukanlah satu ancaman kepada diri, keluarga mahupun keamanan Negara Sabah dan Negara Sarawak. Ini kerana,  perjuangan ini adalah perjuangan untuk menyelamatkan Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak secara menyeluruh untuk sekali dan selamanya daripada terus ditindas secara halus oleh kerajaan persekutuan tanah melayu (malaya) yang telah menyamar menjadi kerajaan persekutuan malaysia melalui dasar-dasar yang tidak adil dan penuh dengan niat yang sangat jahat, kotor, hina dan menjijikkan. Sebagai seorang pemimpin yang memegang jawatan sebagai timbalan menteri sahaja, tidakkah anda berasa malu untuk memaksa secara lembut kepada orang awam untuk membuat laporan polis kepada perjuangan yang mengangkat Maruah dan Martabat Bangsa Borneo, Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak? Akta hasutan 1948 merupakan akta yang telah digunapakai oleh kerajaan British semasa zaman penjajahanya di malaya. Akta tersebut seharusnya TIDAK BOLEH digunapakai kepada rakyat Bangsa Negara Sabah dan rakyat Bangsa Negara Sarawak kerana Negara Sabah dan Negara Sarawak hanya bersetuju untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963 dan bukan menyertai persekutuan tanah melayu yang ditubuhlan pada 31 Ogos 1957. Dengan itu, sebarang akta sebelum tahun 1963 seharusnya tidak SAH untuk dikuatkuasakan kepada Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak. Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang baru seharusnya dibuat segera walaupun pada awalnya pemimpin-pemimpin negara Sabah dan negera Sarawak bersetuju untuk menggunakan terlebih dahulu perlembagaan persekutuan tanah melayu namun seharusnya satu perlembagaan baru yang asli untuk persekutuan malaysia dibuat berdasarkan kepada Perjanjian Malaysia yang telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963.

Kedua [2], saya tidak melihat sebarang kesalahan yang telah saya lakukan di Negara Sabah, Negara Sarawak mahupun di England. Adakah dengan memberitahu kebenaran sejarah yang berfakta dan berbukti itu satu kesalahan dan jenayah berat yang sehinggakan boleh ditangkap seperti seorang pembunuh kejam? Tidak hairanlah mengapa kerajaan persekutuan tanah melayu (malaya) yang telah menyamar menjadi kerajaan persekutuan malaysia ini telah mengalami keadaan yang amat menyedihkan yang mana semakin hari keadaan bertambah merunsingkan dengan adanya kepimpinan seperti wan junaidi yang tidak mampu menyelesaikan keadaan ini dengan baik. Pihak SSKM-SSU(UK) sudah berulang-kali menerangkan, mengkongsikan keadaan yang sebenar tentang kedudukan Negara Sabah dan Negara Sarawak yang sebenar bahawanya kita (bangsa Negara Sabah dan bangsa Negara Sarawak) adalah rakan kongsi yang sama status dalam persekutuan malaysia ini telah ditipu oleh pemimpin-pemimpin malaya dengan menurunkan status daripada "Negara" kepada "Negeri". Malah, kini kita sebenarnya telah dijajah secara tidak sedar dalam bentuk penjajahan zaman moden. Adakah dengan kenyataan seperti ini tidak benar? Mungkin tidak, kerana anda berpihak kepada malaya untuk terus bersengkongkol untuk menjahanamkan bangsa sendiri. Setelah mengetahui keadaan ini, tindakan anda ialah mahu menutup mulut saya serta berusaha untuk melabelkan diri saya sebagai seorang yang "sangat berbahaya" agar anda dan kerajaan "malaysia" akan menangkap saya kononnya atas dasar kepentingan negara. Realitinya bukan disebabkan oleh negara tetapi adalah untuk menyelamatkan dan mengelakkan kebenaran tentang salah-laku pemimpin-pemimpin bn-umno selama ini daripada terdedah kepada rakyat umum, khususnya kepada bangsa Negara Sabah dan bangsa Negara Sarawak.

Ketiga [3], sekali lagi saya serahkan perkara ini ditangan bangsa Negara Sabah dan bangsa Negara Sarawak untuk memutuskannya. Sama ada mereka yang menyokong perjuangan SSKM-SSU(UK) ini terdiri daripada sejumlah bilangan kecil ataupun besar, mereka sahaja yang lebih tahu. Dan satu perkara yang menghairankan saya ialah mengapa sejumlah kecil "mereka" yang menyokong perjuangan ini seperti mana yang anda katakan dengan penuh "yakin" boleh mampu mengugat serta mengancam keamanan? Dimanakah logiknya? Atau adakah sebenarnya perjuangan ini telah "mengugat keamanan bn-umno" untuk terus merampas harta kekayaan Negara Sabah dan Negara Sarawak melalui penjajahan halus ini?

Keempat [4], kenyataan ini tidak jauh beza dengan khairy jamaluddin. Seperti yang saya perkatakan sebelum ini pada kenyataan rasmi kepada khairy bahawa kata-kata ini hanya berupa kenyataan biasa yang tidak pernah disusuli oleh tindakan yang serius. Kini, 51 tahun sudah berlalu namun pembangunan ekonomi khususnya di Negara Sabah dan Negara Sarawak jauh ketinggalan berbanding dengan di malaya. Ini dapat dibuktikan lagi dengan migrasi anak-anak muda bangsa Negara Sabah dan bangsa Negara Sarawak yang ramai ke malaya hanya mampu bekerja sebagai kelas bawahan sahaja (majoriti) di kilang-kilang perindustrian, pelabuhan, hotel, kelab dan sebagainya. Manakala bangsa malaya yang datang ke Negara Sabah dan Negara Sarawak tidak ada seorang pun yang bekerja sebagai kelas bawahan seperti pertukangan di sektor industri perkilangan yang ada di kedua-dua negara ini di Borneo. Mereka majoritinya bekerja sebagai kelas "kolar putih". Kenyataan seperti ini bukan berniat untuk menimbulkan perbezaan namun inilah sebenarnya realiti yang dilihat secara menyeluruh. Anda boleh menafikannya sekeras-kerasnya dakwaan ini namun ini semua sebenarnya pengakuan daripada rakyat Negara Sabah dan rakyat Negara Sarawak yang tertindas selama 51 tahun.

Akhir kata, saya memohon maaf atas kenyataan ini yang berbunyi kasar untuk dibaca apatah lagi untuk didengari namun ia perlu dan mesti dikatakan dengan jelas. Sudah cukup 51 tahun rakyat Bangsa Negara Sabah dan rakyat Bangsa Negara Sarawak berbudi bahasa, berlembut serta bersopan-santun dengan pemimpin-pemimpin malaya. Namun, keadaan tersebut tidak akan pernah berlaku lagi pada zaman ini. Kerana masanya telah pun tiba untuk berhenti berdiam. Tiada masa untuk berputus asa dalam perjuangan ini kerana ia sebenarnya baru bermula.

Pergo Et Perago - Dum Spiro Spero

Harap Maklum.

Why the cops are not looking for RPK

They have no way of taking him from Britain to face charges in Malaysia.

Recently, The Ant Daily carried an article in which the writer asked why the cops were looking for Alvin Tan and not for Raja Petra Kamarudin (RPK), the blogger who is living in exile in Britain.

Actually, the police know where RPK is but have no way of taking him back to Malaysia to face charges of sedition and criminal defamation.

“Back in 2009, not long after I left Malaysia, the police met with officials of the British High Commission to discuss the possibility of extraditing me,” RPK told FMT in a recent interview.

“The High Commission called my lawyers and asked for a detailed report on the matter, which my lawyers gave and which was sent to the British Home Office in London.

“Also in 2009, in the British Parliament, an MP raised the matter of my presence in the UK and the Malaysian extradition request, and the Home Minister gave a reply.”

Basically, the reply was that RPK was in the UK on his Malaysian passport but since he was born in England he was granted Right of Abode back in the 1980s. Hence he does not require a visa and can stay in the UK indefinitely.

On the matter of his extradition, there is no extradition treaty between Malaysia and the UK. “But that has not stopped the Malaysian government from applying for my extradition,” he said.

The extradition application must be done in a UK court. One of the key ingredients of an extradition application is dual criminality. That is in fact the first test to pass. Dual criminality means the crime or crimes that RPK was alleged to have committed in Malaysia must also be crimes in the UK.

RPK faces four charges of sedition and criminal defamation in Malaysia, but the UK abolished those laws on Jan 1 2010. That means the Malaysian government cannot extradite him.

So the issue is not that the Malaysian police do not know where RPK is. They do. And it is not that they did not attempt to extradite him back to Malaysia. They did.

The issue here is that under the dual criminality clause, UK laws do not allow his extradition if it is to face sedition and criminal defamation charges. And the same would apply if RPK was facing a charge of sodomy because in the UK gay sex between consenting adults is not a crime.

Extradition of secessionists no easy task!

What’s an offence in Malaysia may not be an offence abroad.

KUALA LUMPUR: Putrajaya would like to extradite Sabahans and Sarawakians, living abroad, who are instigating secession of their homelands from the 1963 Federation of the two Borneo nations with the peninsula but has run into snags.

Deputy Home Minister Wan Junaidi Jaafar, who is from Sarawak, gave this reply in Parliament in response to a question from Silam MP Datu Nasrun Datu Mansur, and added that “what’s an offence here, may not be an offence there”.

“Extraditions between two countries require the element of double criminality.”

Malaysia has no extradition treaty with the UK, for example, and the latter has also abolished its own Sedition Act, a law which it introduced in Malaya in 1948, he pointed out.

“We have good relations with the authorities in England, so this (extradition) can be done but what is an offence here must also be an offence there and they must reciprocate, and then only ‘extradition’ can happen,” said Wan Junaidi in spelling out the realities on the secession issue.

Nasrun had alleged in his question that the secessionists were becoming more vocal with the support abroad, especially in the United Kingdom.

The Deputy Home Minister said the Attorney-General’s Chambers was currently going through the investigation papers on the secessionists “and will look into the extradition process if there is sufficient evidence for prosecution”.

The UK-based Sabah-Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) headed by Doris Jones of Sabah, disclosed Wan Junaidi, is among those being investigated.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...