Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Monday, 8 December 2014

Hasut-menghasut adalah hasil kerja Persekutuan

NAMPAKNYA Kerajaan Najib Razak akan lebih teruk dari kerajaan kuku besi Mahathir Mohamad dulu. Kenyataan Najib akan mengekalkan Akta Hasutan 1948 bukan saja melanggar janji terang bulannya mahu hapuskan akta itu tapi malah lebih teruk dari itu.

Najib cakap Umno akan menambah lagi kekuatan Akta Hasutan untuk melindungi Islam dan menangkap orang yang berkempen memisahkan Sabah dan Sarawak dari Malaysia.

Menteri Dalam Negeri Zahid Hamidi pula dengan angkuh mengulangi kata-kata Najib termasuk untuk menangkap pemimpin Sabah dan Sarawak yang mahu dua negeri itu keluar dari Malaysia yang sebenarnya sudah terbukti sangat merugikan Sabah dan Sarawak lebih 50 tahun ini.

Meminta dikembalikan hak Sabah dan Sarawak seperti dijanjikan pada penubuhan Malaysia pada tahun 1963 bukanlah hasutan.

Malah menarik diri dari Persekutuan juga bukan hasutan. Lihatlah Singapura pun dulu dalam Persekutuan Malaysia tetapi keluar atau lebih tepat dikeluarkan dari Malaysia hanya dua tahun selepas menyertai Persekutuan.

Jadi kalau rakyat Sabah dan Sarawak mahu Perjanjian Malaysia dikaji semula serta kedudukan mereka dalam Malaysia patut diperiksa semula, ini bukan hasutan. Ini hak merekalah lagipun Sabah dan Sarawak sekarang sudah menjadi dua negeri termiskin dalam Malaysia sedangkan mereka sangat kaya dari segi sumber asli.

Memang patutlah suara-suara mahu autonomi dan berkerajaan sendiri semakin kuat didengar sebab rakyat Sabah dan Sarawak yakin kalau mereka sendiri yang mengurus negeri dan rakyat mereka seperti dijanjikan, maka dua negeri itu akan lebih maju, lebih maju dari Malaya sendiri !

Bagaimanapun UMNO memang bongkak, ia tidak takut kepada kemarahan rakyat Sabah dan Sarawak, yang selama ini ia anggap sebagai "simpanan tetap" Barisan Nasional.

Inilah juga silap rakyat Sabah dan Sarawak, mereka lambat berfikir, selalu ketinggalan. Mereka juga menolak peluang yang ada untuk memaksa Malaya tunduk kepada mereka. 

Yang sebenarnya inilah masanya kedua-dua negeri itu bersatu memaksa Najib mendengar semua tuntutan rakyat mereka termasuk mendapatkan semula kedudukan sama taraf dengan Malaya. Tapi beranikah mereka menuntut apa-apa kuasa? 

Yang mereka buat ialah tunggu dan tunggu serta ikut saja, jangan buat bising, tunduk saja, patuh dan setia sepenuhnya kepada bos mereka UMNO.

Namun sekurang-kuraangnya ada seorang Ahli Parlimen dari Sabah yang bersuara iaitu Ghapur Salleh. Beliau jauh lebih baik berbanding MP-MP Kadazandusun dalam BN yang hanya mendiamkan diri, tidak menegur langsung Najib yang terang-terang membelakangkan mereka dalam keputusan mengekalkan Akta Hasutan.

Malunya kalau saya, tapi mereka ini ada malu lagi kah kepada rakyat sendiri. Maximus Ongkili dan Madius Tangau pun macam suara mereka seperti Zahid dan Najib sudah. Apa mahu jadi dengan Sabah sekarang.

Kita tunggu apa tindakan selanjutnya mereka yang berkuasa dalam Akta Hasutan ini. Tingu apakah mereka akan buat dengan kegiatan hasut-menghasut UMNO itu.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...