Monday, 5 January 2015

Pandangan umum...

Analisis kita...

Sarawak adalah ahli gabungan pakatan Malaysia bukan sabuah tanah yang dijajah Malaysia.Kalau pihak kerajaan dan suratkhabar memanggil page SSKM itu menghasut ini bermakna negara Malaysia dan berbuat penangkapan terhadap admin page SSKM tersebut ini menunjukkan hak hak rakyat bersuara di lupuskan di Malaysia.Kalau mereka ni dtangkap nanti itu menandakan pihak Semanjung berkuasa sepenuhnya di Sarawak.Sepatut mereka ni menangkap terdahulu orang orang seperti SSKM ini semasa Brunei dan Singapore merusuh untuk keluar dari pakatan Malaysia.Sepatutnya kerajaan memberi pilihan undian seperti undian suara di seluruh pelusuk negeri Sarawak untuk mengetahui kebenaran sebenarnya bukan mengangap admin page tersebut menghasut.Tindakan spontan kerajaan mungkin boleh membantutkan idealogi sebegini tapi tak kan mungkin menyekat keberanian orang orang sebegini melakukan sekali lagi.Biarpun kerajaan menangkap dan menghukum mereka ini tapi kerajaan tak kan menahan kebangkitan demi kebangkitan yang menpejuangkan HAK ORANG SARAWAK.Saya berani mengulas kenyataan surat khabar hari ini yang mengatakan SSKM itu penghasut kerana rasa terpanggil memberi ulasan tersebut.Sedangkan page yang menghina orang Sarawak tak menjadi tajuk utama newspapers inikah keadilan?demokrasi??menuding jari pada orang bukan muslim yang inginkan HAK SAMA RATA.Kenapa tak tangkap Ibrahim Ali yang terang terang memalukan orang kita Malaysia ni di mata dunia??Kenapa tak menangkap PEKIDA,PERKASA dan ISMA dbawah kanun undang undang yang menghasut berdemo di depan church??Kenapa kerajaan membuka mata bila tengok orang muslim di aniayai??kenapa pandang sebelah mata pada kita orang Sarawak???

Untuk pengetahuan semua di dalam perjanjian kita tak ada tertulis bahawa Sarawak perlu bersama selamanya dalam membuat gabungan untuk pakatan Malaysia.Sarawak adalah freedom country untuk memilih hak nya sendiri.Jadi kenapa kerajaan nak tangkap SSKM???

Mereka menyuarakan hak rakyat bukan nya rasis sampai nak bunuh orang atau mengugut orang berlainan page dari Malaya nak bunuh nak sembelih dan menfitnah orang orang dari Sarawak. Mungkin pandangan dan analisis saya tak berakal tapi tahukah mereka kalau mereka di situasi kita mereka akan tahu rasanya menjadi orang seperti kita semuanya.

Tengoklah inilah dikatakan berat sebelah.Kat blog blog dan page ramai dari Malaya menghina orang dayak tapi tapi tak di endahkan oleh mereka ni.Renungkan lah.....search saja di google pasti ramai anda akan terjumpa page atau blog menghina dan memfitnah rakyat Sarawak.TAK PERCAYA YE,SEARCH SAJA LAA... Dayak serakup kitai anang ngelak admin page SSKM nya merinsa kediri. Kitai angkat kitai negi ke orang bakanya laban ia ukai penjenayah tang idealess... Udah atai masa kitai ngetan HAK HAK kitai Sarawak.Enti kitak enggai nya hak kitak tang sapa ke rugi jemah ila kitai empu nemu. Kitai nyukung idealess ia nya tang ukai nyukung ia keluar ari Malaysia ba pasal agama ka di gaga ia ila. Sarawak must be freedom country from religions... Just for Freedom Religions..
Reactions:

0 comments :

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...