Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Thursday, 22 January 2015

Jawapan SSKM-SSU(UK) Kepada Ashi Ara

Pihak SSKM-SSU(UK) telah menerima beberapa soalan daripada seorang Generasi Muda Negara Sabah yang bernama Ashi Ara. Soalan-soalannya merupakan satu gambaran kerisauan yang pihak SSKM-SSU(UK) percaya juga timbul dikalangan Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak. Oleh itu, pihak kami telah menyediakan jawapan untuk memberi kefahaman kepada Ashi Ara. Semoga jawapan ini menjawab segala persoalan anda.

Berikut adalah soalan-soalan daripada Ashi Ara berserta jawapan daripada pihak SSKM-SSU(UK):

1. Adakah perjuangan SSKM-SSU(UK) menyeluruh kepada rakyat Sabah tidak kira bangsa (ini sebenarnya merujuk kepada etnik) dan agama? atau hanya majoriti sahaja maksud saya bukan kepada bangsa-bangsa lain contoh bugis, suluk, jawa, butun dsb.

- Ya. Perjuangan SSKM-SSU(UK) adalah menyeluruh. Perjuangan ini tidak memfokuskan kepada sekolompok etnik atau kepentingan mana-mana etnik. Dalam erti kata lain, ia adalah untuk kepentingan Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak yang yang terdiri daripada Etnik Orang Asal dan Etnik Bukan Orang Asal namun mempunyai semangat SEBANGSA. Sebangsa yang dimaksudkan adalah Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak yang mempunyai etnik pelbagai hidup dalam satu wilayah yang besar. Wilayah itu dikenali sebagai Negara Sabah dan Negara Sarawak.

Negara Sabah dan Negara Sarawak tidak akan sesekali mempunyai agama rasmi. Itu adalah MUKTAMAD. Negara Sabah dan Negara Sarawak adalah BEBAS BERAGAMA. Tiada sesiapa mempunyai hak untuk melarang mana-mana individu daripada menjalani aktiviti kepercayaannya ataupun menukar kepercayaannya. Ini kerana seseorang itu boleh membawa kes kepada Makhamah Awam (Civil Court) untuk menuntut kebebasan Hak Asasi dalam semua perkara termasuk agamanya.

2. Yang nama ibubapanya ataupun keturunan mereka yang bukan asal dari Sabah sedangkan anak-anak mereka lahir di Sabah dan ada juga bumiputera berkahwin dengan bangsa mereka ini. Adakah mereka ini akan dihantar pulang? Atau mereka diberi taraf kewarganegaraan Sabah tapi bukan bumiputera Sabah apabila Negara Sabah dan Sarawak berjaya keluar dari Persekutuan Malaysia.

- Kepada mereka yang bukan berasal daripada Negara Sabah ataupun Negara Sarawak tetapi telah berkahwin dengan Bangsa Sabah ataupun Bangsa Sarawak, tiada halangan untuk mereka tinggal di Negara Sabah atau di Negara Sarawak (bergantung dengan pasangan mereka). Namun, mereka perlu memutuskan sama ada mahu menukar kewarganegaraan ataupun tidak. Contoh kita ambil Negara Sabah, seorang lelaki bangsa malaya telah berkahwin dengan seorang perempuan bangsa Sabah dan telah mempunyai anak-anak yang membesar di Negara Sabah. Anak-anak ini secara automatiknya adalah Bangsa Negara Sabah. Begitu juga dengan si isteri. Untuk si suami, dia tetap berbangsa Malaya (Malaysia) kerana berasal daripada negeri di malaya. Namun, apabila perpisahan ini sudah terjadi, si suami perlu mengambil keputusan muktamad sama ada mahu mengekalkan kewarganegaraannya sebagai Bangsa Malaysia ataupun memilih untuk menukar kewarganegaraannya menjadi Bangsa Sabah. Jikalau si suami enggan menukar kewarganegaraannya, tiada masalah untuknya tinggal di Negara Sabah. Apa yang perlu untuk si suami lakukan ialah memohon passport dan juga sokongan surat perkahwinan agar dia boleh menetap di Negara Sabah dibawah jaminan isterinya dan bekerja (disektor swasta). 

Dalam bidang pekerjaan sektor Kerajaan, mestilah 100% Bangsa Negara Sabah ataupun Bangsa Negara Sarawak. Tetapi mereka yang bukan warganegara Sabah ataupun Sarawak, mereka masih boleh bekerja disektor swasta ataupun berniaga.

Perlu diingatkan bahawa Bangsa dan etnik itu berbeza. Bangsa itu merujuk kepada sejumlah besar rakyat yang mendiami di sesebuah wilayah besar seperti Negara Sabah dan Negara Sarawak. Justeru, mereka yang mendiaminya akan dikenali sebagai Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak.

Manakala Etnik itu tetap dikekalkan dan tidak boleh diubah (suku kaum). Contoh untuk di Negara Sabah. etnik Kadazan, Dusun, Murut, Rungus, Bajau, Suluk dan seterusnya (kategori Orang Asal). Manakala Cina, Bugis, Jawa, Butun, Melayu (Malaya) dan seterusnya (Kategori Orang Bukan Asal). Namun Orang Asal dan Bukan Orang Asal adalah sebangsa dalam satu Negara dan boleh bekerja dalam sektor Pentadbiran Awam Kerajaan. Mungkin kuota itu diperuntukkan kepada 60:40 ataupun 70:30 (cadangan).

3. Di Sabah, banyak bangsa (ini sebenarnya merujuk kepada etnik) yang bukan bumiputera yang merungut sekiranya Sabah Sarawak membentuk negara sendiri sedangkan mereka lahir di bumi Sabah atau Sarawak. Mereka akan jadi apa?

-Sekali lagi, apabila terjadi perpisahan ini, ia tidak akan menjejaskan mana-mana etnik/komuniti malah akan dilindungi lagi. Bukan Bumiputra bermaksud Bukan Orang Asal, mempunyai Hak sebagai rakyat Bangsa Negara Sabah / Bangsa Negara Sarawak dalam menjalankan kehidupan sosial, ekonomi mahupun politik. Tetapi jikalau mereka memilih untuk mengekalkan kewarganegaraan Malaysia (Bangsa Malaysia), mereka adalah terkeluar daripada segala keistimewaan sebagai rakyat Bangsa Negara Sabah atau rakyat Bangsa Negara Sarawak. Mereka akan dikategorikan sebagai Orang Asing ataupun Pelancong. Mereka boleh berada di Negara Sabah dan Negara Sarawak untuk satu tempoh yang ditetapkan. Jikalau berkeluarga dengan rakyat Negara Sabah ataupun Negara Sarawak, mereka perlu mendapatkan jaminan pasangan mereka untuk membolehkan mereka berada didalam Negara yang didiami untuk satu tempoh. Tetapi tempoh tersebut boleh diperbaharui dari masa ke semasa.

4. Bagaimana dengan nasib anak Bini atau Suami mereka? Saya bertanya kepada DJ agar mereka yang tidak menyokong SSKM faham apa sebenarnya matlamat SSKM buat rakyat Sabah dan anak bangsa Sabah.

- Soalan ini sudah dijawab diatas. Jikalau mereka memilih untuk menukar kewarganegaraan kepada kewarganegaraan Sabah ataupun Sarawak (jikalau mereka menetap di Negara Sarawak), mereka dapat menikmati segala keistimewaan sebagai bangsa Negara Sabah dan bangsa Negara Sarawak. Jikalau tidak, keistimewaan itu tidak dapat dinikmati namun mereka dapat menikmati keistimewaan warganegara Malaysia di malaya. Pergerakkan dan aktiviti adalah tertakluk dibawah bidang kuasa Imigresen tentang berapa lama boleh menetap, sama ada boleh bekerja ataupun tidak dan sebagainya.

5. Saya mohon DJ memberi pencerahan kepada rakyat NEGARA SABAH SARAWAK agar ada yang tidak terkeliru dengan macai-macai Malaya yang ingin memecah-belahkan perpaduan bangsa di tanah tumpah darah kita ni. Terima Kasih.

- Keadaan apabila Negara Sabah (ataupun North Borneo) dan Negara Sarawak selepas berpisah adalah sama seperti negara-negara luar yang telah merdeka. Mempunyai bidang kuasa Politik, Ekonomi dan Sosial dalam mengurus tadbir negara sesuai dengan kehendak rakyat yang membentuk parti-parti Politik untuk mewakili mereka dalam memimpin Kerajaan. Segala urusan pentadbiran akan diurus oleh rakyat Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak tanpa campur tangan kuasa asing.

Segala urusan keselamatan, kesihatan dan pendidikan dibawah kuasa penuh Kerajaan Baru yang mentadbir Negara. Negara Sabah dan Negara Sarawak juga bakal mempunyai satu kerusi masing-masing di Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations-UN). Bakal mewujudkan hubungan diplomatik dengan negara-negara luar dan juga menjalinkan hubungan perdagangan dan sebagainya.

Semoga penerangan ringkas ini mampu menjawab segala persoalan yang timbul. Perpisahan melalui penamatan dalam Persekutuan Malaysia ini tidak akan sesekali membawa keburukan tetapi adalah kebaikan yang selama ini menjadi keinginan Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak. Semua etnik akan dilayan dengan adil. Perlindungan khas diberikan kepada Orang Asal yang merupakan penduduk asal di Kepulauan Borneo, Negara Sabah dan Negara Sarawak. Sistem Demokrasi dan Keluhuran Perlembagaan akan menjadi Garis Panduan dalam Pentadbiran Negara yang Merdeka dan Berdaulat.

SEJARAH PEMBENTUKAN MALAYSIA

Selama 51 tahun, kita diberitahu bahawa Malaysia merdeka pada 31hb Ogos 1957. Itu adalah fakta yang menyeleweng sebab Perjanjian Malaysia yang melibatkan Kerajaan Malaya, UK, Singapura, Sabah dan Sarawak hanya ditandatangani pada 9hb Julai 1963.

Pemashyuran Malaysia sebagai sebuah Persekutuan baru pula telah dibuat dengan rasmi pada 16hb Sept. 1963. Malaysia adalah gabungan 4 wilayah, yang dibentuk bersama secara rakan kongsi sama rata, dan semua wilayah itu pula mengekalkan kemerdekaan masing-masing.

Malaysia bukanlah sebuah negara yang dimerdekakan, tapi sebuah Persekutuan yang dibentuk bersama melalui suatu perjanjian.

Cadangan membentuk Malaysia adalah datangnya dari British dan Malaya. British sebagai penjajah 4 wilayah itu mahu terus mengekalkan kepentingannya di bekas jajahannya. British tidak mahu Singapura jatuh ke tangan komunis, lalu mencadangkan supaya digabungkan dengan Negara Malaya. Bagi Malaya pula, mereka enggan menerima Singapura kerana majoriti penduduknya adalah Cina. Malaya bimbang, kaum Cina akan menguasai Malaya jika hanya Malaya dan Singapura yang bergabung. Berdasarkan ini, Malaya dan British nampak bahawa penyertaan Sabah, Sarawak dan Brunei akan menyelamatkan kaum Melayu di Malaya.

Cadangan pembentukan Malaysia tidak diterima baik di Sabah, Sarawak dan Brunei. Di Sarawak, cadangan ini dibantah oleh banyak tunjuk perasaan secara besar-besaran. Di Brunei, berlaku pemberontakan oleh A.M. Azahari, dan walau pun ia gagal, Brunei kemudiannya tidak jadi untuk menyertai penggabungan. Di Sabah pula, majoriti pemimpin tidak bersetuju. Datuk G.S Sundang umpamanya menentang habis-habisan idea itu. Hasil kaji selidik Suruhanjaya Cobbold juga mendapati, hanya sepertiga rakyat Sabah yang setuju bergabung. Sepertiga yang lain, setuju secara bersyarat dan sepertiga lagi sama sekali tidak bersetuju.

Walau pun berlakunya tentangan, hasil pujuk rayu Malaya, dan hasil persetujuan Malaya ke atas syarat-syarat yang dikemukakan Sabah dan Sarawak, maka terjadi juga penggabungan. Tunku Abd Rahman, dalam proses memujuk, menjanjikan untuk tidak menjajah Sabah, Sabah memerintah sendiri dan penyertaan Sabah kelak adalah rakan kongsi sama taraf dan sama rata dengan Malaya dalam Malaysia. Dengan jaminan itu, pemimpin Sabah seperti Tun Mustapha dan Tun Fuad termakan pujuk. Tun Fuad misalnya, pada mulanya tidak bersetuju menyertai pembentukan Malaysia sebab bimbang, jawatan-jawatan di Sabah diambil orang Malaya dan Sabah akan dijajah Malaya.

Parti-parti politik di Sabah kemudian mengemukakan syarat-syarat untuk menyertai pembentukan Persekutuan Malaysia. Syarat-syarat itulah yang kini dikenali sebagai Perkara 20. Tanpa persetujuan dan penerimaan Perkara 20, maka Sabah akan memerintah sendiri seperti Brunei pada masa kini. P20 kemudian dibahaskan dalam Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC). Selepas diluluskan dengan beberapa ubahsuai dan syor tambahan, maka Perjanjian Malaysia pun ditandatangani sebagai tanda lahirnya sebuah Persekutuan yang baru.

Filipina membantah keras pembentukan Malaysia dan mendakwa Sabah sebagai wilayah mereka dan bukannya wilayah Malaya. Menurut Presiden Macapagal, selagi Sabah berada dalam Malaysia, Filipina akan terus menuntut Sabah. Sebaliknya jika rakyat Sabah memilih untuk memerintah sendiri, maka Filipina akan menggugurkan tuntutan mereka ke atas Sabah, sebab itu adalah pilihan penduduk Sabah. Indonesia pula melancarkan kempen 'Ganyang Malaysia' dan menghantar tentera ke sempadan Sabah hingga berlakunya konflik bersenjata dengan pasukan Malaysia dan Australia.

Dengan begitu banyak peristiwa dan liku-liku dalam proses ke arah lahirnya Malaysia, mari bersama sayangi Malaysia. Sayangi Malaysia bermaksud, Malaysia yang ada mesti adalah Malaysia yang adil, yang kita impikan dan harapkan. Semua janji-janji, jaminan, syor dan terutama Perkara 20 hendaklah dilaksana supaya semua orang Sabah merasa bertuah berada dalam Malaysia. Jika janji, jaminan dan syor itu tidak dilaksana, anak-anak muda Sabah akan terus tidak puas hati, dan akhirnya akan menguburkan Malaysia. Sabah akan lahir sebagai sebuah negara yang berdaulat dan merdeka, bebas dari campur tangan Malaya.

Source: http://ssprakyat.blogspot.com/2015/01/sejarah-pembentukan-malaysia.html

"Konsep Persekutuan Malaysia Yang Asal Dan Yang Diubah Berserta Nota Pindahan Akta Yang Telah Dilakukan"

Konsep Asal / Original Persekutuan Malaysia
Konsep Asal Persekutuan Malaysia ini telah diubah selepas Negara Singapura berpisah ataupun keluar daripada Persekutuan ini pada 8 Ogos 1965 dan diumumkan secara rasmi oleh Kerajaan Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965.

Status "Negara" Sabah dan Sarawak telah diturunkan menjadi "negeri" pada 28/7/1976 sebulan selepas Tragedi Double Six yang telah meragut Pemimpin-Pemimpin Nasionalis Negara Sabah yang diketuai oleh Tun Donald Stephens / Tun Fuad Stephens

Konsep Persekutuan Malaysia yang telah diubah pada 28/7/1976
Dibawah ini adalah nota tentang pindaan yang telah dilakukan dalam pengertian "Federation / Persekutuan".

The Original Federation

The Amended Federation
Art. 1:

The original Article as it stood on Merdeka Day read as follows:

"1. (1) The Federation shall be known by the name of Persekutuan Tanah Melayu (in English the Federation of Malaya).

(2) The States of the Federation are Johore, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Selangor and Terengganu (formerly known as the Malay States) and Malacca and Penang (formerly known as the Settlements of Malacca and Penang).

(3) The territories of each of the States mentioned in Clause (2) are the territories of that States immediately before Merdeka Day.".


Art. 1(2):

1. The present Article without Clause (4) was inserted by Act 26/1963, section 4, in force from 16-09-1963 (i.e. when Malaysia was established). Act 59/1966 section 2, in force from 09-08- 1 9 6 5 (i.e. the date Singapore left Malaysia) amended Clause (2) by deleting therefrom paragraph (c) which read as follows:

"(c) the State of Singapore.".

2. The present Clause (2) was substituted by Act A354, section 2, in force from 27-08-1976.This clause before its substitution by Act A354 was amended by Act 26/1963, section 4, in force from 16-09-1963 (i.e. when Malaysia was established) read as follows:

"(2) The States of the Federation shall be—

(a) the States of Malaya, namely, Johore, Kedah, Kelantan, Malacca, Negeri Sembilan, Pahang, Penang, Perak, Perlis, Selangor and Terengganu;

(b) the Borneo States, namely, Sabah and Sarawak; and

(c) the State of Singapore.".

Art. 1(3):

The words "Subject to Clause (4),"were inserted before the words "The territories of each of the State" by Act A206, Schedule, in force from 01-02-1974. 

Art. 1(4):

1. The original Clause which was added by Act A206, Schedule, in force from 01-02-1974 (i.e. the date of the establishment of the Federal Territory of Kuala Lumpur) read as follows:

"(4) The territory of the State of Selangor shall exclude the Federal Territory established under the Constitution (Amendment) (No. 2) Act, 1973.".

2. Subsequently this Clause was amended by Act A566. Subsection 2(1), in force from 01-02-1974, by inserting after the figures "1973" the words, "and the Federal Territory shall be a territory of the Federation.".

Subsection 2(2) of Act A566 also provided w.e.f. 01-02-1974 that—

"Any reference in the Constitution and other written law to the Federation, Malaya, Malaysia, the States of the Federation, the States of Malaya, or West Malaysia, however used, whether or not used in conjunction with or as part of another expression, shall be construed to include a reference to the Federal Territory, unless there is express provision to the contrary or there is something in the subject or context inconsistent with or repugnant to such construction.".

3. The above Clause was substituted by Act A585, section 11, in force from 16-04-1984.

4. This Clause was again substituted by Act A1095, section 11, in force from 01-02-2001.

***  Negara Singapura BUKAN DIKELUARKAN daripada persekutuan malaysia tetapi TELAH MENINGGALKAN (9-8-1965 was the date Singapore left malaysia) persekutuan malaysia. Persekutuan Malaysia ini juga TIDAK PERNAH MERDEKA TETAPI DIBENTUK PADA 16 September 1963. 31 Ogos 1957 adalah Hari Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) ***

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...