Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Sunday, 26 April 2015

Siapakah Doris Jones dan apakah arah tuju perjuangannya?

Disini, pihak SSKM-SSU(UK) ingin berkongsikan satu artikel yang penting kepada anda semua, Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak agar anda semua mampu mengenali beliau dengan lebih dekat dan pada masa yang sama anda akan mempunyai keyakinan yang lebih kepada kemampuannya dalam membawa suara Borneo ini kepada perhatian antarabangsa.

Doris Jones merupakan anak kelahiran Negara Sabah dan mempunyai campuran KadazanDusun dan Cina. Dalam erti kata lain, beliau adalah Sino-KadazanDusun. Beliau mempunyai sijil kelahiran anak Negeri (Negara) Sabah. 

Media massa yang dikuasai oleh malaya sebelum ini telah membuat tuduhan palsu setelah mendapat kenyataan rasmi daripada pihak pesuruhjaya polis negeri (Negara) Sabah, ketua polis persekutuan malaysia (malaya), menteri dalam negeri iaitu zahid hamidi dan beberapa pemimpin-pemimpin tempatan yang pro malaya atau dalam erti kata lain barua malaya seperi madius tangau, wan junaidi, rahman dahlan dan gerombolan mereka. Tuduhan palsu yang mendakwa bahawa beliau (Doris Jones) telah lari ke UK adalah tidak benar sama sekali.

Ini kerana, beliau sudah berada di UK dan bekerja hampir 20 tahun. Jadi, dimanakah logik yang mendakwa beliau lari ke UK? Pengajaran yang boleh diperolehi daripada dakwaan mereka ialah walaupun mereka yang mengeluarkan kenyataan itu daripada pihak polis yang berpangkat tinggi mahupun menteri, ia tidak semestinya benar kerana setiap kata-kata mereka penuh dengan penipuan yang mempunyai niat untuk "menghasut" orang ramai agar mempercayai kata-kata mereka untuk sesuatu perkara. Dalam hal ini, niat mereka adalah untuk menghasut, menaburkan kebencian dengan mencalarkan imej perjuangan Doris Jones kononnya telah takut dan melarikan diri.

Seperti yang telah dimaklumkan kepada umum melalui kenyataan rasmi pihak SSKM-SSU(UK), Doris Jones telah meminta kerajaan menyamar ini untuk datang ke UK dan menyaman beliau jikalau apa yang diperkatakan olehnya itu tidak benar. Sebarang pendakwaan terhadap beliau mestilah dilakukan di UK kerana perjuangan beliau digerakkan oleh NGO Sabah Sarawak Union-UK (SSU-UK) yang telah berdaftar dibawah bidang kuasa Perundangan Kerajaan United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Kerajaan persekutuan tanah melayu yang telah menyamar menjadi kerajaan persekutuan malaysia ini telah membuat pendakwaan terhadap perjuangan ini atas nama SSKM. Mereka mendakwa bahawa SSKM telah memungut petisyen di tamu dan sebagainya. Disini, pihak kami ingin tegaskan bahawa sebarang pendakwaan terhadap SSKM adalah tidak sah kerana pihak kerajaan tidak mempunyai locus standi untuk mendakwa kumpulan sosial yang hanya beroperasi didalam Facebook. Kumpulan Facebook SSKM juga tidak berdaftar dengan pertubuhan pendaftar NGO iaitu ROS. Atas sebab itulah sehingga sekarang, pendakwaan tidak mampu dikenakan terhadap para sukarelawan SSKM. Mereka hanya mampu mengenakan dibawah akta hasutan namun masih belum mampu membuat penangkapan yang boleh mengakibatkan penjara.

Sebarang pendakwaan, untuk lebih berkesan, ia perlulah didakwa atas nama Sabah Sarawak Union-UK (SSU-UK). Ini kerana, pungutan tandatangan dan segala pergerakkan aktiviti sosial bagi tujuan penyebaran kesedaran sejarah dan hak ini telah dilakukan diatas nama SSU-UK. Maka, pihak kerajaan menyamar ini mestilah mengemukakan pendakawaan mereka di UK kerana ia melibatkan Kerajaan British secara langsung kerana NGO ini telah didaftarkan dibawah bidang kuasa Kerajaan British. Pihak kerajaan menyamar ini perlu mengemukakan bukti bahawa SSU-UK ini telah membuat kesalahan jenayah yang boleh mengakibatkan penangkapan dan pemenjaraan kepada pemimpinnya. Sehinggalah perkara ini dilakukan, maka sebarang penangkapan dan pendakawaan terhadap para sukarelawaan perjuangan ini atas nama SSKM adalah tidak sah disisi undang-undang mahupun perlembagaan.

Selain menjadi pemimpin dalam NGO Sabah Sarawak Union - UK (SSU-UK), Doris Jones juga sebenarnya adalah seorang ahli Politik di UK. Parti politik yang disertainya ialah National Liberal Party (NLP) yang menyokong gerakan Kemerdekaan diperingkat antarabangsa termasuk Sabah dan Sarawak. Parti politik ini masih baru namun telah mencatat rekod prestasi yang memberangsangkan kerana pencapaiannya adalah diluar jangkaan walaupun baru hampir dua tahun ditubuhkan. NLP telah mewujudkan NGO sendiri dengan nama Nations without States (NwS) yang telah berjuang untuk membawa suara-suara antarabangsa yang inginkan Kemerdekaan bagi negara mereka. Dan untuk pengetahuan anda, SSU-UK mempunyai jalinan kerjasama yang utuh dengan NGO NwS secara langsung.

Beliau memegang jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi didalam parti National Liberal Party (NLP) dan untuk NGO NwS adalah sebagai ahli Committee. NLP telah melakar sejarah pertama dengan menyertai Pilihanraya Parlimen Eropah pada tahun 2013 dan telah memenangi satu kerusi. Beliau juga adalah antara calon yang turut bertanding dibawah parti NLP. Kini, untuk pilihanraya UK, mereka telah memperuntukkan dua kerusi untuk bertanding.

Dalam perkongsian artikel ini, ia adalah untuk memberitahu anda bahawa usaha yang telah dilakukan oleh beliau adalah sesuatu yang luar biasa. Apabila pihak kami mendakwa bahawa suara menuntut Kemerdekaan ini telah didedahkan kepada masyarakat antarabangsa, ia sememangnya benar. Pada 10 tahun lalu, sebuah parti politik UK semasa diperingkat awal selepas penubuhannya iaitu United Kingdom Independence Party (UKIP) hanya mampu meraih lebih kurang 4 ribu lebih undi sahaja ketika bertanding pada pilihanraya parlimen Eropah tetapi National Liberal Party (NLP) yang baru sahaja 2 tahun usianya ditubuhkan telah mampu meraih undi hampir 7 ribu. Kini, UKIP merupakan salah satu parti politik yang berpengaruh di UK. Dalam erti kata lain, NLP juga perlukan masa untuk mempromosikan dasar perjuangannya untuk beberapa tahun dari sekarang untuk muncul sebagai salah satu parti politik yang berpengaruh di UK.

NLP merupakan parti politik yang akan membawa suara-suara Kemerdekaan antarabangsa dan menyokong Kemerdekaan kepada mana-mana bangsa yang inginkan Kemerdekaan pada tanah airnya. Dalam konteks ini, NLP secara langsung menyokong tuntutan Kemerdekaan Negara Sabah dan Negara Sarawak. 

Kini, adakah anda sudah faham arah perjuangan SSKM-SSU(UK)?

Sementara menunggu waktu itu tiba, pihak kami akan mengumpul tandatangan diseluruh Negara Sabah dan Negara Sarawak sebagai bukti yang menyatakan bahawa rakyat Bangsa Borneo daripada Negara Sabah dan Negara Sarawak dengan JELAS dan SERIUS mahukan Kemerdekaan SEBENAR dan bebas daripada ikatan hubungan politik dengan malaya didalam persekutuan malaysia ini.

Saatnya telah tiba untuk Bangsa Borneo untuk benar-benar menuntut HAK MUTLAKNYA dan membela bangsanya sendiri dengan kepimpinan Generasi Muda yang terdiri daripada golongan Nasionalis sejati Borneo.

Jikalau anda sudah faham akan arah perjuangan SSKM-SSU(UK) dan yakin dengan kemampuan pihak kami, sila sebarkan mesej ini kepada rakan-rakan anda, masyarakat setempat anda dan orang ramai agar mereka juga mampu memahami arah perjuangan ini dan seterusnya memberikan sokongan penuh tanpa berbelah bahagi. 

Jikalau ada pihak mengatakan bahawa SSKM-SSU(UK) telah menggunakan pengaruh luar untuk perjuangan ini, katakan kepada mereka bahawa terjadinya persekutuan malaysia ini juga adalah daripada bantuan pengaruh luar iaitu daripada tuan penjajah, British. Dan untuk makluman anda juga, Negara Sabah dan Negara Sarawak sememangnya adalah dibawah tanggungjawab British kerana Negara ini dahulunya merupakan bekas wilayah jajahan British dan rakyat di wilayah ini suatu ketika dahulu merupakan rakyat British. Perjanjian malaysia adalah dibawah saksi dan persetujuan British. Demikian juga apabila ia melibatkan kepada tuntutan Kemerdekaan, ia juga adalah dibawah pengawasan kerajaan British.

Apa yang disampaikan didalam artikel ini telah mendapat kebenaran Doris Jones untuk diterbitkan dan disebarkan kepada umum.

Asfia: ‘Independence referendum’ seditious

STATE Legislative Assembly Speaker Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar ruled on Friday that the term ‘independence referendum’ was seditious and ordered David Wong (DAP-Pelawan) to withdraw it.

“I do not want any further discussion on this. Even under the old Sedition Act, any seditious tendency would be considered seditious. I do not want members here to be called as witnesses when you are being charged,” said Asfia when responding to Wong, who earlier asked whether it was seditious to call for an ‘independence reference’ in the state.

Debating the Yang Di-Pertua Negeri’s address, Wong also touched on the fact that the prime minister had not made a stand on Hudud law.

His remark invited Assistant Minister for Youth Development (Urban Areas) Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-Asajaya) to comment: “I want to ask him who is the one who introduced Hudud law in Kelantan – is it BN or your partner PAS?”

Wong immediately replied: “No, no partner. You got it wrong.”

He argued that PAS would not have implemented Hudud law in Kelantan without the help of Umno, adding: “Umno is using this to separate Pakatan Rakyat (PR). And DAP Sarawak is no longer part of PR Sarawak.”

Karim pointed out the chief minister’s stand on the implementation of Hudud law had been clear – that the Islamic law would not come to pass in Sarawak.

On Wong’s explanation, he said: “At federal level, you are still a partner with PAS.”

Their tit-for-tat prompted Asfia to remark: “Although DAP Sarawak breaks away from PR Sarawak, the main DAP Malaysia is still with PAS.”

Chong Chieng Jen (DAP-Kota Sentosa) then sought a clarification, saying all Sarawakians “are unanimous on the stand that Hudud should not be implemented in Sarawak.”

He added: “Yes, our national side is with PR, but BN is equally guilty because Umno and PAS are both guilty of implementing Hudud. But we can be united to kick Umno and PAS out of Sarawak.”

As soon as he was done, an unidentified assemblyman burst out: “There is no Umno in Sarawak.”

Turning to another matter, Wong alleged that the state’s request for 20 per cent oil and gas royalty was ‘turned down’.

Asfia laughed and ruled: “Under Standing Order 32(12), you should not mislead the Dewan deliberately. You used the word turned down, but it was not turned down.”

Wong protested: “It is not misleading. It was not successful, which means it failed. Is there any difference than turned down? Anyway, the question now is what is next? We want to stand behind the chief minister, and we want the 20 per cent royalty.”

He even suggested BN backbenchers “should be sent for re-education to know their duties as their job is to question and not to laud what the government had done”.

He concluded his debate speech by lamenting there was not even one flyover in Sibu and that Sibu Hospital needed a multi-storey carpark. He also wondered when the Lanang toll fees would be waived.

Angry With Washington, 1 In 4 Americans Open To Secession

BOSTON, Sept 19 (Reuters) - The failed Scottish vote to pull out from the United Kingdom stirred secessionist hopes for some in the United States, where almost a quarter of people are open to their states leaving the union, a new Reuters/Ipsos poll found.

Some 23.9 percent of Americans polled from Aug. 23 through Sept. 16 said they strongly supported or tended to support the idea of their state breaking away, while 53.3 percent of the 8,952 respondents strongly opposed or tended to oppose the notion.

The urge to sever ties with Washington cuts across party lines and regions, though Republicans and residents of rural Western states are generally warmer to the idea than Democrats and Northeasterners, according to the poll.

Anger with President Barack Obama's handling of issues ranging from healthcare reform to the rise of Islamic State militants drives some of the feeling, with Republican respondents citing dissatisfaction with his administration as coloring their thinking.

But others said long-running Washington gridlock had prompted them to wonder if their states would be better off striking out on their own, a move no U.S. state has tried in the 150 years since the bloody Civil War that led to the end of slavery in the South.

"I don't think it makes a whole lot of difference anymore which political party is running things. Nothing gets done," said Roy Gustafson, 61, of Camden, South Carolina, who lives on disability payments. "The state would be better off handling things on its own."

Scottish unionists won by a wider-than-expected 10-percentage-point margin.

Falling public approval of the Obama administration, attention to the Scottish vote and the success of activists who accuse the U.S. government of overstepping its authority - such as the self-proclaimed militia members who flocked to Nevada's Bundy ranch earlier this year during a standoff over grazing rights - is driving up interest in secession, experts said.

"It seems to have heated up, especially since the election of President Obama," said Mordecai Lee, a professor of governmental affairs at the University of Wisconsin at Milwaukee, who has studied secessionist movements.

'OBAMACARE' A FACTOR

Republicans were more inclined to support the idea, with 29.7 percent favoring it compared with 21 percent of Democrats.

Brittany Royal, a 31-year-old nurse from Wilkesboro, North Carolina, said anger over the "Obamacare" healthcare reform law made her wonder if her state would be better off on its own.

"That has really hurt a lot of people here, myself included. My insurance went from $40 a week for a family of four up to over $600 a month for a family of four," said Royal, a Republican. "The North Carolina government itself is sustainable. Governor (Pat) McCrory, I think he has a better healthcare plan than President Obama."

By region, the idea was least popular in New England, the cradle of the Revolutionary War, with just 17.4 percent of respondents open to pulling their state out.

It was most popular in the Southwest, where 34.1 percent of respondents back the idea.

That region includes Texas, where an activist group is calling the state's legislature to put the secession question on a statewide ballot. One Texan respondent said he was confident his state could get by without the rest of the country.

"Texas has everything we need. We have the manufacturing, we have the oil, and we don't need them," said Mark Denny, a 59-year-old retiree living outside Dallas on disability payments.

Denny, a Republican, had cheered on the Scottish independence movement.

"I have totally, completely lost faith in the federal government, the people running it, whether Republican, Democrat, independent, whatever," he said.

Even in Texas, some respondents said talk about breaking away was more of a sign of their anger with Washington than evidence of a real desire to go it alone. Democrat Lila Guzman, of Round Rock, said the threat could persuade Washington lawmakers and the White House to listen more closely to average people's concerns.

"When I say secede, I'm not like (former National Rifle Association president) Charlton Heston with my gun up in the air, 'my cold dead hands.' It's more like - we could do it if we had to," said Guzman, 62. "But the first option is, golly, get it back on the right track. Not all is lost. But there might come a point that we say, 'Hey, y'all, we're dusting our hands and we're moving on.'" (Reporting by Scott Malone; Additional reporting by Mimi Dwyer in New York; Editing by Douglas Royalty)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...