Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Thursday, 16 July 2015

PM setuju tubuh jawatankuasa kaji hak Sabah, kata Anifah

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bersetuju menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi mengkaji hak Sabah menerima 40% daripada hasil bersih yang dipungut Kerajaan Persekutuann daripada negeri itu, kata Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Seri Anifah Aman.

Beliau berkata jawatankuasa itu juga akan mengkaji secara terperinci beberapa isu lain, terutama hak kewangan daripada royalti minyak dan gas, yang kali terakhir dibayar kepada negeri itu pada 1974.

Anifah, yang juga Menteri Luar, bagaimanapun tidak menyatakan siapakah yang akan menganggotai jawatankuasa itu dan bilakah ia akan ditubuhkan.

"Jawatankuasa ini amat diperlukan kerana 'orang luar' sedang cuba meracuni fikiran generasi muda dan mendakwa apabila Malaya mengambil alih, ia juga mengambil alih harta negeri itu.

"Perkara ini semakin meningkat momentumnya dan kami rasa kami (rakyat Sabah) perlu menanganinya dengan mengetepikan kedudukan politik kami. Di samping itu, kami memang layak mendapat hak itu," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan Najib di Perdana Putra, di Putrajaya hari ini.

Perjumpaan itu turut dihadiri Pengerusi Parti Pembaharuan Negeri (STAR) Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan, bekas ketua Cabang PKR Tuaran, Ansari Abdullah, setiausaha agung Parti Kerjasama Rakyat Sabah (Pakar), Zainnal Ajamain dan peguam perlembagaan, Edmund Bon.

Anifah berkata: "Hak 40 peratus bagi Sabah itu merupakan suatu tuntutan sah mengikut Perlembagaan Persekutuan. Ia adalah hak kami dan kami berhak mendapatnya."

Kitingan mendakwa Sabah berhak mendapat semua bayaran tertunggak bagi 40% bayaran itu sejak 1975, yang kali terakhir dibayar pada 1974 kerana ia termaktub dalam Jadual Ke-10 Perlembgaan Persekutuan.

Pada 17 Jun lepas, Kitingan, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Bingkor, meminta Kerajaan Sabah menghantar surat kepada Kerajaan Pesekutuan bagi menuntutnya membayar lebih RM100 bilion faedah kompaun terkumpul, yang perlu dibayar sejak 1975.

Bayaran lebih RM100 bilion itu tidak termasuk penambahan lima peratus bayaran tunai atau royalti minyak kepada 20% seperti yang dituntut Kerajaan Sarawak dan dalam kes Sabah, ia perlu ditambah RM3.45 bilion lagi setahun.

Bayaran lebih RM100 bilion itu termasuk 95 peratus hasil minyak dan gas yang dipungut Kerajaan Persekutuan di Sabah, manakala komponen minyak dan gas sahaja boleh mencecah RM8.72 bilion berdasarkan perangkaan dalam Bajet 2015. – Bernama, 15 Julai, 2015.

Source: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pm-setuju-tubuh-jawatankuasa-kaji-hak-sabah-kata-anifah#sthash.u1zF47qL.VN4pPclI.dpuf

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...