Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Monday, 20 July 2015

Kenyataan RASMI SSKM-SSU(UK) Terhadap Kenyataan Wan Junaidi Berhubung Dengan Perarakan Kemerdekaan

"Dalam menuntut hak bangsa, ia bukanlah satu bentuk permainan yang boleh diadakan sesuka hati oleh sekolompok manusia tetapi ia sebenarnya adalah satu tanggungjawab bersama, beban yang mesti dipikul dan perjuangan yang disusuli dengan pengorbanan yang akan memberikan kehidupan dan harapan baru kepada generasi dimasa hadapan."

Salam sejahtera, salam hormat dan salam Merdeka buat bangsa negara Sarawak dan bangsa negara Sabah yang merdeka dan berdaulat untuk kali ke-52 tahun. Saya Doris Jones, mewakili sebuah kumpulan sosial didalam Facebook yang bernama Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) dan kini sudah bergerak secara aktif melalui sebuah NGO yang bernama Sabah Sarawak Union - United Kingdom (SSU-UK), yang sudah berdaftar secara sah dibawah bidang kuasa perundangan United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (UK) ingin membuat kenyataan rasmi berhubung dengan kenyataan Wan Junaidi yang mengatakan bahawa Perarakan akan mengelirukan orang awam.

Didalam kenyataannya di Borneo Post Online yang bertarikh 19 Julai 2015, dia mengatakan bahawa "perarakan tersebut akan mengelirukan orang awam" [1]. Selain itu, dia menguatkan hujahnya dengan mengatakan bahawa "Saya tidak menafikan hak untuk merayakannya. Tidak salah untuk merayakan tetapi ia akan mengelirukan orang awam kerana kita sudah mempunyai 31 Ogos dan 16 September. Berapa banyak lagi tarikh yang diperlukan untuk dirayakan?" [2]. Dan dia menambahkan lagi kenyataannya dengan hujah "Di Amerika Syarikat, setiap negeri mempunyai tarikh yang tersendiri menyertai Amerika Syarikat tetapi Amerika hanya merayakan 4 Julai sebagai tarikh Hari Kemerdekaan mereka setelah negara-negara disekitar Amerika Utara bersekutu dengan Amerika Syarikat" [3]. Wan Junaidi juga telah memberikan satu contoh keadaan bahawa "Tanah Melayu telah membentuk kabinet mereka pada bulan Mac 1953 dan Tunku Abdul Rahman pada ketika itu adalah Ketua Menteri. Kenapa mereka tidak merayakan tarikh tersebut apabila kabinet itu dibentuk pada tahun 1953?" [4]. Dia kemudiannya mencadangkan bahawa "perlunya untuk menetapkan satu tarikh untuk Malaysian merayakan Hari Kemerdekaan mereka" [5].

Pertama [1], pihak kami tertanya-tanya, siapakah yang sebenarnya yang akan mengelirukan orang awam? Adakah perarakan untuk menyambut Hari Kemerdekaan Negara Sarawak kali ke-53 tahun ini yang mana negara Sarawak telah mencapai Kemerdekaannya pada 22 Julai 1963 atau dengan menyambut Hari Kemerdekaan Malaya yang bertopengkan Malaysia pada 31 Ogos 1957? Wan Junaidi seharusnya tahu bahawa 31 Ogos 1957 itu merupakan Hari Kemerdekaan Malaya dan pada waktu tersebut, negara Sarawak masih lagi merupakan Tanah Jajahan Makhota British. Jadi, siapakah sebenarnya yang cuba untuk mengelirukan orang awam? Adakah Wan Junaidi sebenarnya cuba memberitahu rakyat negara Sarawak bahawa mereka perlu menghormati malaya dengan menyambut Hari Kemerdekaan Malaya dan membiarkan Hari Kemerdekaan Negara sendiri tidak dihormati? Biar rakyat negara Sarawak menjawab persoalan ini untuk anda.

Kedua [2], kenyataan ini benar-benar mengesahkan bahawa Wan Junaidi sebenarnya adalah seorang yang buta sejarah tentang sejarah negaranya sendiri. Bagaimana seorang pemimpin yang bertaraf Timbalan Menteri Dalam Negeri di peringkat Kerajaan Persekutuan tidak mampu untuk memahami perjalanan sejarah negara sendiri? Ini adalah sangat memalukan. Jikalau Wan Junaidi memaksudkan 31 Ogos 1957, itu adalah tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya). 16 September 1963 pula merupakan Hari Pembentukkan Persekutuan Malaysia. Dua tarikh ini merupakan dua tarikh yang berbeza sama sekali kerana mempunyai signifikan jalan penceritaan sejarahnya yang cukup berbeza seperti langit dan bumi. Kenyataan Wan Junaidi juga seoalah-olah berada diatas pagar yang jelas menunjukkan yang dia mahu menyokong tetapi sebenarnya membantah. Adalah menjadi HAK MUTLAK KERAJAAN NEGARA SARAWAK UNTUK MERAYAKAN SEBERAPA BANYAK PUN TARIKH YANG MEMPUNYAI SIGNIFIKAN TERHADAP KERAJAAN DAN BANGSA NEGARA SARAWAK. Persoalannya, adakah Hari Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu iaitu pada 31 Ogos 1957 itu  mempunyai signifikan ataupun kepentingan kepada Kerajaan dan Bangsa Negara Sarawak? Sila jawab dengan jujur!

Ketiga [3], tidakkah Wan Junaidi sedar bahawa sejarah Hari Kemerdekaan Amerika Syarikat itu sungguh jauh berbeza untuk disamakan dan dijadikan rujukan kepada "Hari Kemerdekaan Malaysia"? Tahukah Wan Junaidi bahawa Amerika Syarikat telah terlebih dahulu mencapai Hari Kemerdekaannya dan kemudian, negara-negara disekitarnya telah menyertai Amerika Syarikat? Dengan itu, sudah tentu tarikh kemerdekaan Amerika Syarikat akan dijadikan salah satu syarat untuk diiktiraf oleh semua negara-negara yang mahu menyertai Amerika Syarikat sebagai satu tarikh kumulatif yang perlu dihormati dan dirayakan serentak di Amerika. Berbezanya dengan Malaysia kerana Malaysia itu sebenarnya tidak pernah Merdeka. Yang hanya perlu dirayakan ialah Hari Malaysia! Jikalau Wan Junaidi berkeras dengan fakta bahawa Malaysia perlu menyambut Hari Kemerdekaannya, persoalan yang perlu dijawab olehnya ialah "Pernahkah Malaysia ini dijajah? Jikalau pernah, kuasa manakah yang sebenarnya pernah menjajah Malaysia dan memberikannya kemerdekaan?"

Apa yang Wan Junaidi mungkin tidak tahu ialah Malaysia sebenarnya tidak pernah Merdeka kerana ia tidak pernah dijajah tetapi HANYA dibentuk pada 16 September 1963. Yang HANYA dijajah adalah negara-negara anggota didalam Persekutuan Malaysia iaitu negara Sarawak, negara North Borneo (kini negara Sabah), negara Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) yang mana masing-masing telah mencapai Hari Kemerdekaannya pada 22 Julai 1963 bagi negara Sarawak, 31 Ogos 1963 bagi negara North Borneo dan negara Singapura, dan 31 Ogos 1957 bagi Persekutuan Tanah Melayu (Malaya).

Dan satu lagi yang Wan Junaidi perlu tahu ialah negara-negara Borneo iaitu Negara Sarawak dan Negara North Borneo TIDAK PERNAH PUN INGIN MENYERTAI PERSEKUTUAN MALAYSIA tetapi pemimpin-pemimpin malaya yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman dan Lee Kuan Yew yang sebenarnya telah memujuk pemimpin-pemimpin Borneo siang dan malam untuk menyertai pembentukkan persekutuan ini dengan janji-janji manis. Orang Sabah mengatakan ia adalah "Janji Terang Bulan". Jadi, dimanakah kekeliruan yang akan timbul apabila dengan merayakan Hari Kemerdekaan Negara Sarawak, sejarah yang sebenar dengan sendirinya akan mengajar rakyat tentang kebenaran yang selama ini tidak diketahui oleh mereka. Adakah Wan Junaidi mempunyai niat untuk menyembunyikan kebenaran ini daripada pengetahuan awam?

Ketiga [4], jikalau sejarah negara sendiri pun Wan Junaidi salah, inikan pula mahu mengajar sejarah negara orang luar iaitu sejarah Malaya. Fakta yang anda gunakan sebenarnya adalah salah sama sekali. Kabinet Pertama yang ditubuhkan oleh Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu adalah pada 1 Ogos 1955 dan bukan pada bulan Mac 1953. Ini kerana pada 27 Julai 1955 adalah merupakan pilihan raya buat pertama kalinya diadakan di Malaya. Jadi, dimanakah logiknya fakta sejarah yang Wan Junaidi telah pelajari ini? Dan persoalan anda ialah mengapa mereka tidak merayakannya? Ini disebabkan mereka masih lagi dijajah oleh British dan hanya merdeka pada 31 Ogos 1957. Dan pada tarikh itulah baru mereka merayakan Hari Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Sungguh hebat pula Timbalan Menteri Kerajaan Persekutuan ini. Sungguh tidak disangka akan kehebatannya dalam mengajar sejarah songsang kepada rakyat negara Sarawak. Ini sungguh memalukan dan mohon Wan Junaidi terasa.

Kelima [5], apa yang perlu sebenarnya dilakukan oleh Kerajaan Persekutuan adalah dengan menghormati Hari Kemerdekaan Negara Sarawak dan Negara Sabah. Sebagaimana kerajaan persekutuan mahu bangsa Borneo menghormati Hari Kemerdekaan Malaya, demikian jugalah yang dipinta oleh bangsa Borneo kepada Kerajaan Persekutuan. Saya ingin mencadangkan bahawa biarlah perayaan Hari Kemerdekaan ini disambut secara berasingan bagi tiga negara iaitu negara Sarawak, negara Sabah dan persekutuan tanah melayu (malaya) tetapi kemuncak kepada perayaan ini adalah pada 16 September. Ini kerana pada tarikh tersebutlah (16 September 1963) baru lahirnya Persekutuan Malaysia.

Kepada rakyat negara Sarawak yang merdeka dan berdaulat, jangan anda gentar kepada halangan yang cuba dilaksanakan kepada anda. Sebagai tuan kepada bumi negara Kenyalang ini, sampaikan mesej yang jelas kepada kerajaan persekutuan bahawa jikalau mereka menafikan bahawa negara Sarawak tidak pernah mencapai kemerdekaan pada 22 Julai 1963 yang mana ini bermaksud, pentadbiran negara Sarawak hanya diserahkan oleh British kepada malaya, maka adalah menjadi satu tanggungjawab yang wajib dalam Perjuangan ini untuk menuntut Kemerdekaan yang sebenar kerana itu sebenarnya merupakan satu bentuk penjajahan halus yang mesti dihapuskan melalui revolusi gerakkan Kemerdekaan agar bangsa negara Sarawak memiliki Kemerdekaan yang sebenar.

Perkara yang sama juga harus dilakukan di negara Sabah jikalau kerajaan persekutuan menghalang sebarang usaha untuk merayakan Hari Kemerdekaan. Kenyataan ini bukan satu omongan kosong tetapi ia disusuli dengan satu semangat Nasionalisme yang bertanggungjawab memastikan kelangsungan kerajaan yang Merdeka dan Berdaulat kepada generasi masa depan Bangsa Borneo.

Tahniah diucapkan kepada semua warga negara Sarawak yang terlibat didalam sambutan Pra Kemerdekaan Negara Sarawak kali ke-53 yang diadakan pada tiga lokasi yang berlainan iaitu Miri, Kuching dan Bintulu. Itulah yang seharusnya dilakukan sebagai tanda menghormati dan menghayati hari yang bersejarah bagi bangsa negara Sarawak.

Akhir kata, dalam menuntut hak bangsa, ia bukanlah satu bentuk permainan yang boleh diadakan sesuka hati oleh sekolompok manusia tetapi ia sebenarnya adalah satu tanggungjawab bersama, beban yang mesti dipikul dan perjuangan yang disusuli dengan pengorbanan yang akan memberikan kehidupan dan harapan baru kepada generasi dimasa hadapan.

In Sovereignty We Breathe, In Unity We Believe

Doris Jones

Independence day walk draws hundreds of participants

KUCHING: The ‘Sarawak Freedom and Independence Day Walk’ saw a collective number of almost a thousand participants at three different locations converging to make demands from the state government to declare July 22 as a public holiday.

Organised by the Dayak National Congress (DNC), the gathering was simultaneously held in Kuching, Sibu and Miri to act as a platform for the public to celebrate the state’s independence day from British colonial rule on July 22,1963.

It was estimated that over 300 people turned up at Padang Merdeka in Kuching, while hundreds more attended similar events in Sibu and Miri.

“This is the third year that we are organising this walk. So far, this has been our biggest turnout so far. Even the number of participants in Kuching has doubled as compared to last year,” event organising member Lina Soo told the Borneo Post yesterday.

She also said that declaring July 22 as a state public holiday would also reflect the state government’s recognition towards the significant date in Sarawak’s history.

“We also duly reject Aug 31 as that is the day when Malaya gained their independence, not Sarawak,” she added.

On another note, she further thanked the Kuching police for their full cooperation to provide crowd and traffic control during the mini procession which was led by chief marshal Peter John Jaban.

Prior to the procession, Peter explained that the whole event is not a political movement and is not held to go against the government.

“Today’s (yesterday) gathering is only to observe and celebrate our state independence day in peace and harmony among ordinary Sarawakians,” said Peter, who led the procession which started off at Padang Merdeka to Jalan McDougall, Lebuh Wayang and back via Jalan Wawasan 2020.

Prior to the gathering the participants were advised to not turn the event into a platform to show their protest or to go against the Malaysian law, he said.

He also rubbished news reports saying that celebrating Sarawak’s independence day on July 22 could cause confusion among the public when it is a historic fact.

“Ironically, celebrating Aug 31 in Sarawak is actually causing confusion among the people as it is not our independence day. It is the day when Malaya was independent, not Sarawak,” he added.

He also said prior to Aug 31, 1957, Sarawak was known as Negara Sarawak and it was only on Sept 16, 1963 when Sarawak together with Sabah and Malaya formed the Malaysia Federation.

“That is why July 22 and Sept 16 are the only dates which are significant to Sarawak and her people,” he added.

Meanwhile, the July 22 independence day parade led by civil rights movement Sarawak for Sarawakians (S4S) is expected to be held on a much larger scale as participants from Sibu, Miri, Bintulu, Lundu, Sri Aman will all converge in Kuching.

“I know that there will be a bigger crowd and definitely some provocations from certain individuals. Therefore, I am urging all the participants to stay calm and if there are any problems or a commotion, everyone should immediately sit down where they are standing. This will reveal who are the trouble makers as they will be the only ones standing,” Peter said.

Hundreds march in support of S4S Rally in Miri

MIRI: Hundreds of people from all walks of life gathered at Miri City Council’s (MCC) field here yesterday in support of the 52nd Sarawak Independence Day Rally organised by Sarawak for Sarawakians (S4S).

The participants could be seen carrying their respective banners, flags and placards as they walked from Marina Bay to the field.

In her opening speech, organising secretary Hanim Jaree said that the Sarawak Independence Day which falls on July 22 should be acknowledged by all as it is a very important part of history.

“Today is a special gathering for Mirians who may not be able to go to Kuching for the gathering on July 22,” she said.

Hanim also congratulated the organising team for making the event a success and the police for ensuring the event ran smoothly.

Among the activities held were a Zumba dance demonstration and live band performances to entertain the crowd.

Source: http://www.theborneopost.com/2015/07/20/hundreds-march-in-support-of-s4s-rally-in-miri/#ixzz3gP0YcZl0

State leaders to observe Sarawak Independence Day on July 22

KUCHING: Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Taib Mahmud and Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem are scheduled to attend a special event to commemorate the history of the Sarawak Independence (Sarawak Merdeka) on July 22 at the State Assembly building here.

According to a statement from the State Information Department, the ceremony is expected to start at 10.30am upon the arrival of the two guests of honour and their spouses.

All male guests have been advised to wear white lounge suit or put on a white blazer or they may choose to wear their national or traditional attire while the ladies will have to wear the ‘baju kurung’.

The essence of the event will be a special rendition relating to the historic moment followed by a speech by Adenan, said the statement.

State cabinet ministers and federal ministers, state assemblymen, members of parliament, heads of government departments and other dignitaries are also expected to attend the event.

On July 22, 1963, the last governor of the British Government, Sir Alexander Waddell, left the Astana, his residence, and boarded a white sampan to cross the Sarawak River to hand over the Government of Sarawak to its own people.

The day that the Union Jack was lowered for the last time was also the day that the first state cabinet meeting, presided over by first Chief Minister Datuk Stephen Kalong Ningkan, was held.

Sarawak later joined Sabah, Malaya and Singapore, on Sept 16, 1963, to form Malaysia.

Source: http://www.theborneopost.com/2015/07/20/state-leaders-to-observe-sarawak-independence-day-on-july-22/#ixzz3gOtXGVhV

SUPP lobbying for ‘Hari Sarawak’

SIBU: SUPP launched a ‘I am Sarawakian’ campaign here yesterday by calling on Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem to declare July 22 as ‘Hari Sarawak’.

As part of the campaign, party members joined about 500 people at an assembly hosted by the Sarawak for Sarawakians (S4S) movement at the Town Square yesterday morning.

‘I am Sarawakian’ campaign’s person-in-charge, Michael Tiang, was also at the assembly. Tiang later issued a statement saying that the assembly was very meaningful as it promoted awareness of the state’s history among its people.

“Sarawak gained its independence on July 22, 1963, when the British colonial government returned the administration powers to the people of Sarawak.

“Every Sarawakian shall, therefore, remember July 22 and celebrate this Independence Day every year,” he said.

Tiang said SUPP, being a Sarawak-based political party and ‘100 per cent formed by Sarawakians’, would use its position in the ruling coalition to propose to Adenan to declare July 22 as ‘Hari Sarawak’. This, he added, would enable the state government to organise Independence Day events to celebrate this important day with the people. Tiang said such historical facts were never taught in schools.

“This shows that the syllabus designed by the federal education authority had failed to present a proper and complete history of Sarawak, in particular that Sarawak founded the Federation of Malaysia together with Singapore, Sabah and the Federation of Malaya as an independent and equal partner in the nation.”

Tiang said Sarawak’s independence on July 22 was vital as the independence determined Sarawak’s entitlement to many autonomous powers under the Federation of Malaysia.

“These autonomous powers shall be defended and upheld by each generation of Sarawakians.”

Meanwhile, at the assembly, the participants, from Sarikei, Sibu, Bintangor, Kapit, Mukah and Kanowit, gathered at the compound as early as 7.30am.

Carrying 18 banners written with the 18 points agreement, the participants chanted the Sarawak for Sarawakians slogan and called for a referendum. The 18 points agreement is on religion, language, constitution, head of the federation, name of the federation, immigration, right to secession, Borneanisation, British officers, citizenship, tariffs and finance, special position of indigenous communities, state government, transition, education, constitutional safeguards, representation in federal parliament and name of Head of State. Abiding by police instruction, the assembly was carried out peacefully and orderly without any untoward incident.

Policemen kept a watchful eye on the assembly until the crowd dispersed at noon. The assembly’s organising chairman Tay Swee Teck said the activity was co-hosted by S4S Sibu, Sarikei, Bintangor and Kapit. He said S4S was not a political party or non-governmental organisation.

“It is just a slogan, S4S, and this slogan is to gather people of Sarawak together to promote awareness of a referendum to protect the 18 points agreement,” he explained. He said the participants came as citizens of Sarawak to show their solidarity.

‘In another three days, we shall gather in Kuching to celebrate the Independence Day of Sarawak.” Although the police did not allow them to hold a parade, Tay said the assembly had achieved its goal.

Read more: http://www.theborneopost.com/2015/07/20/supp-lobbying-for-hari-sarawak/#ixzz3gNqq6jCV

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...