Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Tuesday, 21 July 2015

Kenyataan RASMI SSKM-SSU(UK) Berhubung Dengan Larangan Menyambut Hari Kemerdekaan Negara Sarawak oleh Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar.

"Tunjukkan dengan keberanian bahawa tiada sesiapapun yang mampu menghalang bangsa negara Sarawak daripada merayakan Hari Kemerdekaannya. Jikalau ada sesiapa yang menafikan tarikh tersebut bukan Hari Kemerdekaan, maka adalah menjadi tanggungjawab bangsa negara Sarawak untuk mendapatkan tarikh tersebut dengan bermaruah melalui kebangkitan Nasionalisme!"

Salam sejahtera, salam hormat, salam Kemerdekaan negara Sarawak dan salam Kemerdekaan negara Sabah untuk kali ke-52 tahun. Saya Doris Jones mewakili sebuah kumpulan sosial didalam Facebook yang bernama Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) yang kini sudah berdaftar secara sah sebagai sebuah NGO dengan nama Sabah Sarawak Union-United Kingdom (SSU-UK) dibawah bidang kuasa perundangan kerajaan United Kingdom Of Great Britain and Northern Ireland (UK) ingin membuat kenyataan rasmi berhubung dengan larangan sambutan Hari Kemerdekaan Negara Sarawak oleh Ketua Polis Negara Malaysia, Khalid Abu Bakar.

Didalam kenyataannya di Astro Awani, Khalid telah mengugut rakyat negara Sarawak bahawa "Pihak Polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan dibawah undang-undang sedia ada terhadap penganjur dan ahli-ahli jawatankuasanya demi menjaga kesejahteraan rakyat dan kedaulatan negara" [1]. Selain itu, dia juga mendakwa bahawa kononnya "ada pihak merancang mahu menggunakan acara itu untuk membangkitkan sentimen rakyat Sarawak untuk keluar daripada Malaysia" [2].

Pertama [1], apakah undang-undang yang bakal digunakan keatas penganjur dan ahli-ahli jawatankuasanya jikalau Perayaan ini telah mematuhi prosedur yang telah ditetapkan? Mereka telah memberi notis pemberitahuan akan perlaksanaan program ini lebih awal daripada tarikh perayaan. Apa yang mereka lakukan adalah berlandaskan kepada garis panduan undang-undang yang telah termaktub didalam perlembagaan persekutuan pada Akta Perhimpunan Aman 2012.

Kedua [2], dakwaan liar ini merupakan satu fitnah terhadap perayaan sambutan Hari Kemerdekaan Negara Sarawak. Bangsa Negara Sarawak tidaklah sebodoh yang anda fikirkan. Tarikh tersebut adalah tarikh keramat yang istimewa bagi bangsa negara Sarawak kerana pada tarikh tersebutlah bangsa negara Sarawak dapat memerintah negara mereka sendiri dan sudah tentulah ia mesti disambut oleh rakyat negara Sarawak. Siapakah anda yang mahu melarang sesebuah bangsa yang telah merdeka dan berdaulat ini daripada merayakan Hari penting negara mereka? Sebagai seorang ketua polis negara, tugas anda adalah untuk memastikan keamanan terjaga. Dalam konteks ini, tugas anda adalah untuk memastikan kelancaran program ini terjaga tanpa sebarang gangguan dan bukannya menghalang!

Jikalau anda mengatakan bahawa terdapat sentimen untuk membangkitkan rakyat Sarawak untuk keluar daripada Malaysia, ia sebenarnya telah dibangkitkan sendiri oleh pemimpin-pemimpin malaya yang mengatakan jikalau tidak suka malaysia, sila keluar. Persoalannya, dimanakah tindakan anda selaku ketua polis negara pada waktu itu ketika ucapan sedemikian telah dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin bn-umno di malaya? Mengapa tiada sebarang tindakan undang-undang dilakukan? Apabila melihat melalui definisi Persekutuan itu sendiri, ia sudah jelas, nyata bersuluh bahawa perlembagaan itu sendiri tidak mengikat bangsa negara Sarawak didalam Persekutuan kerana bangsa Negara Sarawak melalui pemimpinnya hanya menandatangani Perjanjian Pembentukkan Malaysia yang dibentuk pada 16 September 1963 dan BUKAN MENYERTAI persekutuan tanah melayu (malaya) yang telah dibentuk pada 31 Ogos 1957!

Definisi persekutuan itu jelas mengatakan bahawa perlembagaan persekutuan yang wujud kini adalah merujuk kepada persekutuan yang dibentuk pada tahun 1957 iaitu pada 31 Ogos 1957! Pada waktu tersebut, negara Sarawak masih lagi dibawah jajahan British dan belum merdeka. Dalam erti kata lain, melalui undang-undang perlembagaan itu juga sendri telah mengeluarkan negara Sarawak daripada Persekutuan Malaysia. Mengapa tiada penangkapan dilakukan terhadap ahli-ahli parlimen yang telah mengubal perlembagaan tersebut?

Jikalau sebarang tangkapan dibuat semasa Hari Perayaan Kemerdekaan Negara Sarawak pada 22 Julai 2015 di Bandaraya Kuching, ini akan menjadi faktor PENCETUS kepada PEMANGKIN KEBANGKITAN NASIONALISME di Negara Sarawak. Ini kerana, perbuatan sedemikian akan menyampaikan mesej yang jelas bahawa bangsa Negara Sarawak sebenarnya dijajah oleh malaya.

Ini juga kerana, jika bangsa Negara Sarawak terhalang daripada bersuara demi hak negara sendiri, terhalang mempertahankan kedaulatan negara sendiri melalui sambutan perayaan Hari Kemerdekaan negara mereka dan terhalang dalam menjaga identiti negara yang sudah merdeka pada 22 Julai 1963, maka itu adalah mesej yang jelas bahawa Penjajahan sebenarnya sedang berlaku selama ini tanpa disedari.

Dan didalam perayaan ini juga, ingin pihak SSKM-SSU(UK) nafikan sebarang keterlibatan sepanjang program ini tetapi sokongan moral diberikan sepenuhnya kepada pihak penganjur. Penjelasan ini dibuat adalah untuk mengelak sebarang usaha yang cuba untuk mensabotaj Perayaan Sambutan Hari Kemerdekaan ini yang dianjurkan oleh NGO-NGO yang berjiwa Patriotik!

Kepada semua bangsa negara Sarawak, sudah 50 tahun lamanya bangsa negara Sarawak ditakutkan dengan ugutan perkataan dan fizikal. Apakah anda sanggup lagi membiarkan suara-suara sumbang daripada seberang ini untuk terus mengurung anda didalam dunia realiti ini? Apakah bangsa negara Sarawak begitu mudah dibuli oleh orang luar? Jikalau anda tidak mahu dibuli dan ditakutkan lagi oleh suara-suara ugutan ini, buktikan jiwa Kemerdekaan dan Kedaulatan yang selama ini didiamkan oleh anda semua. Tunjukkan dengan keberanian bahawa tiada sesiapapun yang mampu menghalang bangsa negara Sarawak daripada merayakan Hari Kemerdekaannya. Jikalau ada sesiapa yang menafikan tarikh tersebut bukan Hari Kemerdekaan, maka adalah menjadi tanggungjawab bangsa negara Sarawak untuk mendapatkan tarikh tersebut dengan bermaruah melalui kebangkitan Nasionalisme!

Semoga acara perayaan sambutan Hari Kemerdekaan negara Sarawak berjalan dengan jayanya.

Dum Spiro Spero.

Doris Jones.

Batalkan perhimpunan Sarawak for Sarawakians - Ketua Polis Negara

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi amaran kepada penganjur perhimpunan dan perarakan Sarawak for Sarawakians (S4S) supaya membatalkan acara itu yang dijadual diadakan di Kuching pada Rabu "atas sebab-sebab keselamatan dan kemudaratan awam."

"Pihak polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan di bawah undang-undang sedia ada terhadap penganjur dan ahli-ahli jawatankuasanya demi menjaga kesejahteraan rakyat dan kedaulatan negara," katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Khalid, biarpun pihak polis sudah dimaklumkan mengenai perhimpunan dan perarakan itu selaras dengan kehendak undang-undang, pihaknya ada maklumat ada pihak merancang mahu menggunakan acara itu untuk membangkitkan sentimen rakyat Sarawak untuk keluar daripada Malaysia.

Kumpulan sama pada April lalu mengadakan tunjuk perasaan di Tebingan Kuching pada hari pertama persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak yang berlangsung di seberang tebingan itu. Mereka kemudian bersurai selepas satu perbincangan dengan pihak polis.

Pada perhimpunan itu juga, kumpulan tersebut mengumumkan rancangan mengadakan perhimpunan dan perarakan di Padang Merdeka pada 22 Julai. Kumpulan itu mendakwa akan menghimpunkan 5,000 warga Sarawak termasuk mereka yang menetap di luar negara.

Sarawak mencapai kemerdekaan pada 22 Julai 1963 sebelum kemudiannya bersama-sama Malaya, Sabah dan Singapura membentuk persekutuan Malaysia.

Media baru-baru ini melaporkan ada usaha sekumpulan aktivis untuk membentuk sebuah parti politik baru di Sarawak yang akan menggunakan slogan Sarawak for Sarawakians menjelang pilihan raya negeri.

Pilihan raya negeri Sarawak dijadual diadakan sebelum Jun 2016.

Source: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/batalkan-perhimpunan-sarawak-sarawakians-ketua-polis-negara-66519

Citing secession threat, police want Sarawak independence walk cancelled

Police have advised organisers of the Sarawak Freedom and Independence Walk to cancel the event scheduled in Kuching tomorrow, following information that it would be used to call for a secession from the Federation of Malaysia.

Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar said although police had received notice of the walk ahead of the 10-day notice period required under the Peaceful Assembly Act, police still wanted the organisers to call off the event in the Sarawak capital.

"Police received information that there are certain parties, which are planning to use the gathering/walk as a platform to incite and evoke the sentiments of Sarawakians to secede from the federation," the top cop said in a statement today.

"This incitement goes against the Federal Constitution. Police will not hesitate to take action under the available laws against organisers and committee members to preserve the well-being of the people and the sovereignty of the country."

The statement also said: "Police would also like to advise the organisers to not continue with the gathering/walk for reasons of security and public order."

The Sarawak for Sarawakians public rally will be held in Kuching this year and organisers had previously said that some 5,000 people from towns such as Miri, Bintulu and Sibu, were expected to attend.

It is being organised by a group of Sarawak nationalists who call themselves Group 722, referring to July 22, the date when Sarawak had gained independence from the British.

The Sarawak Freedom and Independence Walk had begun in 2013 and the leader of the group, Peter John Jaban, vowed to continue organising the walk until their demand for official recognition was met.

“We will continue to do the public walk until they gazette it for the people of Sarawak,” said Jaban of Radio Free Sarawak.

Jaban had also warned overenthusiastic nationalists against carrying placards that implicated or were derogatory to the king and Islam, or uttering racial sentiments or political ideologies.

Calls for Sabah and Sarawak to leave Malaysia have become louder in recent months over a myriad of issues including the inequality between East and West Malaysia and also proposal to introduce the hudud law in Kelantan.

To silence these voices, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has criminalised secession calls under the amendments to the Sedition Act earlier this year. – July 21, 2015.

Is it true that Sarawak Independence Day will confuse the Sarawakian?Brief explanation from Peter John Jaban and Midek Johnek about Sarawak Independence Day 2015 in respond to Wan Junaidi's statement which against the Sarawak Independence Day's celebration.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...