Sabah dan Sarawak adalah BERSTATUS NEGARA dan bukannya Negeri.

Sabah dan Sarawak adalah sebuah Negara yang MERDEKA DAN BERDAULAT yang mana kedua - dua NEGARA ini telah bersama-sama dengan Singapura dan Malaya untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Happy Sabah (North Borneo) Independence Day 51 Years

Sabah or previously known as North Borneo was gained Independence Day from British on August 31, 1963. To all Sabahan, do celebrate Sabah Merdeka Day with all of your heart!

Sarawak For Sarawakian!

Sarawak stand for Sarawak! Sarawakian First. Second malaysian!

The Unity of Sabah and Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah Negara yang Merdeka dan Berdaulat. Negara Sabah telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 manakala Negara Sarawak pada 22 Julai 1963. Sabah dan Sarawak BUKAN negeri dalam Malaysia! Dan Malaysia bukan Malaya tapi adalah Persekutuan oleh tiga buah negara setelah Singapura dikeluarkan daripada persekutuan Malaysia.

Sign Petition to collect 300,000 signatures

To all Sabahan and Sarawakian... We urge you to sign the petition so that we can bring this petition to United Nations to claim our rights back as an Independence and Sovereign Country for we are the Nations that live with DIGNITY!

Decedent of Rajah Charles Brooke

Jason Desmond Anthony Brooke. The Grandson of Rajah Muda Anthony Brooke, and Great Great Grandson of Rajah Charles Brooke

A true Independence is a MUST in Borneo For Sabah and Sarawak.

Sabah (formerly known as North Borneo) and Sarawak MUST gain back its Freedom through a REAL Independence.

Friday, 13 November 2015

Autonomi dituntut, subjek sejarah harus dirombak, kata Adenan Satem

Berikut ialah jawapan Ketua Menteri Sarawak dalam sesi soal jawab TV3 semalam berkaitan pembangunan serta hala tuju Negeri Sarawak.
  1. Autonomi Untuk Sarawak - dahulu semasa perjanjian Malaysia 1963, kita telah mensyaratkan beberapa perkara untuk survival bangsa Sarawak di dalam Gagasan Malaysia. Sekarang kami mahunya kembali kerana kami boleh menguruskannya sendiri. Autonomi yang dituntut bukannya autonomi yang diminta-minta secara begitu sahaja SEBALIKNYA ianya sudahpun tertulis di dalam perjanjian Malaysia. Bukan bermakna meminta autonomi kita hendak KELUAR MALAYSIA tetapi kita hanya menuntut apa yang telah dimeterai dahulu. Jadi tiada isu hendak keluar Malaysia dan tiada yang perlu ditakuti oleh Kerajaan Persekutan kerana sejarah membuktikan keberadaan Sarawak membentuk Gagasan Malaysia adalah untuk bersama-sama mempertahankan diri daripada ancaman komunis dan sebagainya. Kami bukan orang yang tidak tahu sejarah itu semua. Autonomi Pendidikan: Dasar Pendidikan sekarang adalah satu dasar flip-flop polisi yang dikeluarkan oleh Menteri Pendidikan telah menghancurkan dasar pendidikan yang sepatutnya boleh melahirkan bijak pandai generasi muda dari Sarawak. Malah penempatan guru-guru juga menjadi satu yang mustahak kerana hanya orang Sarawak yang lebih mengenal apa itu adat budaya orang Sarawak.
  2. Toleransi Kaum - In order you want to be tolerate, you need to respect each other. Di Sarawak, kaum bumiputera bukan hanya beragama Islam malah juga beragama lain misalnya Kristian dan Pagan. Kami ada lebih 30 etnik dengan beratus-ratus bahasa dan dialek seperti juga kepercayaan. Jika tiada dasar keterbukaan yang tidak diamalkan malah akan hancur satu negara. Kami tidak mahu seperti di Malaya yang seperti ada master in races.. we in Sarawak all adalah satu bangsa.. Sarawak cukup luas untuk semua. Dan menghormati agama lain juga adalah satu yang menjadi pengukuhan kepada satu bangsa.
  3. Bahasa Inggeris - Mengapa kita harus ketepikan bahasa Inggeris jika kita tahu ianya bahasa dunia. Bukan bermakna kita belajar bahasa Inggeris kita akan mengenepikan bahasa Malaysia. Orang Sarawak misalnya lebih fasih berbahasa Inggeris berbanding dengan orang di Semenanjung kerana sejak dahulu lagi kami sentiasa memastikan ianya digunapakai kerana kami mahu bangsa Sarawak satu bangsa yang global.
  4. Sejarah - Apa yang dibelajar sekarang memihak kepada sejarah Melayu sahaja yang mana ianya tidak adil sama sekali kepada bangsa Sarawak. Kami juga mempunyai sejarah sendiri yang harus anak bangsa kami mengetahuinya. Subjek sejarah sekarang HARUS DIROMBAK SAMA SEKALI.
  5. Royalti - kami mahu royalti lebih daripada apa yang kami ada kerana sejajar dengan waktu ianya langsung tidak mencukupi. Tuntutan sekarang 10% dan kalau boleh 20% itu penting untuk membangunkan Sarawak lagipun ianya kepunyaan kami.
  6. Kuasa jabatan - Mengapa harus ada pengagihan kuasa yang bertimpa-timpa. Jika JKR Sarawak boleh membuatnya kenapa harus ada campurtangan dari JKR Persekutuan. Kadang-kadang kontrak yang kita orang Sarawak tidak mengetahuinya kerana adanya campurtangan daripada orang yang bukan orang Sarawak.
  7. Isu 1MDB, we Sarawakian don't care about it kerana kami lebih mementingkan bagaimana untuk hidup dengan keadaan ekonomi sekarang. So tidak payahlah mempengaruhi pemikiran yang tidak ada kene mengena dengan kita.
  8. Pembalakan Haram - Pencuri tok ingat macam neneknya pun hutan..oohaa.. perlu dihentikan. Kita kehilangan banyak daripada pencuri-pencuri balak ini. Ianya akan diteruskan sehingga tiada lagi pembalak haram termasuk sawmill yang bersekongkol.
Share dari FB: Haslina Bujang

Tegas !!! Mendagri tandaskan, "Indonesia bukan Negara agama, ini Negara Pancasila, titik!!!"

BENDERAnews, 10/11/15 (JAKARTA) - Sudah sangat jelas dan tegas, Indonesia bukanlah Negara agama. Tetapi Indonesia adalah Negara yang berdasarkan Pancasila dan UUD 1945. Negara yang menghargai pluralitas termasuk dalam bidang agama.

Menteri Dalam Negeri (Mendagri), Tjahjo Kumolo menegaskan itu pada acara pelantikan Pengurus Pusat Pemuda Katolik, di Aula Universitas Atma Jaya, Jakarta, Minggu (8/11/15) kemarin.

“Indonesia adalah negara berdasarkan Pancasila dan UUD 1945, titik. Indonesia bukan Negara agama. Saya adalah orang yang paling tidak suka istilah mayoritas dan minoritas. Kita semua adalah warga negera Indonesia,” tandasnya lagi.

Dalam konteks tersebut, demikian Tjahjo, Negara mempunyai kewajiban untuk hadir memberikan kedamaian, rasa tenang dan kebebasan kepada seluruh rakyat Indonesia yang majemuk. Pemerintah, katanya harus memastikan dan menjamin setiap warga Negara dapat beribadah sesuai dengan agama dan keyakinannya.

“Ini harus terus-menerus dipertegas kita semua. Saya kira ini adalah prinsip-prinsip yang harus terus dikumandangkan, kalau tidak ini akan membahayakan persatuan dan kesatuan,” tegasnya.

Tjahjo pun meminta kepada semua elemen bangsa agar menjaga Indonesia sebagai Negara yang berdasarkan Pancasila dan UUD 1945 yang menghargai kemajemukan. Dengan demikian, setiap warga Negara saling menghargai, adanya kebersamaan, setiap orang dapat beribadah sesuai dengan agama dan keyakinannya. Demikian Tjahjo Kumolo, mantan Ketum DPP KNPI.

“Saya harapkan jajaran Pemuda Katolik dan seluruh pemuda, seluruh bangsa Indonesia harus berani menentukan sikap siapa kawan atau lawan terhadap organisasi, kelompok atau peorangan, atau siapa pun yang mencoba mengingkari bahwa Negara kita adalah Negara Pancasila, negara kita adalah negara majemuk, dan negara yang menjunjung tinggi nilai-nilai agama dan keberagamannya,” demikian Tjahjo Kumolo, mantan Ketum DPP KNPI. (bsc-jr/B --- JR Pro Jakarta/foto ilustrasi istimewa)

Source: Bendera News

Bangsa Negara Sarawak Sangat Tergila-gilakan Dengan Ideologi Parti-Parti Malaya

Kalau rakyat negara Sarawak masih mahukan pkr, dap mahupun amanah, maka jangan pula salahkan rakyat negara Sarawak yang lain kerana inginkan umno di negara Sarawak. Ini kerana kamu tidak mahu mengambil pengajaran yang berlaku di negara Sabah. Apabila ditegur, anda semua dengan bongkaknya mengatakan bahawa "ada hati mahu menasihat orang lain sedangkan diri-sendiri tidak terjaga".

Apabila rakyat negara Sabah memberikan nasihat tentang mengapa bangsa negara Sarawak perlu menolak pengaruh-pengaruh parti malaya di negara Sarawak adalah kerana mereka tidak mahu nasib malang itu menimpa bangsa negara Sarawak.

Kini, negara Sabah berada didalam momentum untuk menyingkirkan pengaruh malaya tetapi bangsa negara Sarawak bermati-matian mahu membawa dan menyebarkan fahaman dan ideologi malaya.

Jikalau itu sudah memang kehendak dan impian bangsa negara Sarawak untuk merasa diri dijajah secara langsung oleh kuasa politik daripada malaya, maka niat, keinginan serta impian itu dihormati.

Apa yang penting, bangsa negara Sabah sudah tekad untuk menyingkirkan ideologi perosak bangsa ini kerana sudah memahami sepenuhnya bahawa kedatangan mereka bukan untuk kepentingan bangsa negara Sabah tetapi untuk kepentingan kelangsungan parti mereka semata-mata.

Disaat bangsa negara Sabah mahu keluar daripada sangkar penjajahan halus ini, disaat itu pula bangsa negara Sarawak berusaha untuk masuk sangkar.

Ini adalah realiti yang sedang berlaku sekarang yang tidak mampu dilihat dengan jelas oleh kebanyakan bangsa negara Sarawak yang pro ideologi malaya.

Sistem "Divide and Rule" di Sabah

Sistem "divide and rule" (pecah dan perintah) yang dilakukan oleh pihak British terhadap Persekutuan Tanah Melayu di mana Tanah Melayu dipecahkan kepada TIGA SISTEM pemerintahan yang berasingan, iaitu Negeri-negeri Selat, Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu. Selain itu, masyarakat Melayu, Cina dan India diasingkan atau dipecah-belahkan mengikut sistem politik, sektor pekerjaan dan penempatan. Dengan sistem ini, amat sukar dan mustahil masyarakat berbilang kaum di Tanah Melayu pada masa itu boleh bersatu padu. Kaum-kaum tertentu terikat dengan parti-parti khusus yang mewakili mereka. UMNO dan PAS hanya untuk parti orang Melayu, MCA & GERAKAN khusus untuk orang Cina dan MIC untuk masyarakat India. Versi baru, lahirlah PKR, DAP dan AMANAH.

Sistem dan konsep British ini diwujudkan di Sabah era Tun Mahathir, di mana pemimpin-pemimpin serpihan PBS dipecahkan melalui penajaan beberapa parti seperti Parti AKAR (Mark Koding), SAPP (Yong Teck Lee), PDS/UPKO (Bernard Dompok), PBRS (Joseph Kurup) , LDP (Chong Kah Kiat). Impak daripada kewujudan parti yang banyak ini telah jelas memecah-belahkan rakyat Sabah untuk mengikuti parti-parti tertentu 'mengikut citarasa', bukan mengikut kepada komuniti seperti konsep awal di dalam Perikatan Sabah. Kebanyakkan rakyat akan lari ke sana dan lari ke sini untuk mendapatkan peluang dan habuan tertentu yang ditawarkan oleh parti-parti yang ada. Sistem 'Pecahkan dan Perintah' berjaya diimplimintasikan terhadap rakyat Sabah dan sehingga kini UMNO-BN bernafas lega menikmati segala sumber kekayaan dan keistimewaan yang terdapat di Sabah yang sepatutnya milik rakyat Sabah.

Demikian juga pada era ini, di mana selepas PRU-13 dicatatkan oleh laman web FreeMalaysiaToday (FMT) yang bertarikh 25 Mac 2014, bahawa Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) telah meluluskan secara rasmi 13 parti politik baru bagi Sabah. Jika dicampurkan dengan parti politik sedia ada seperti SAPP, PBRS, LDP, PBS, UPKO, STAR dan parti penjajah UMNO, DAP & PKR, ianya menjadikan 23 buah Parti Politik Di Sabah sebagai medium memecah-belahkan rakyat Sabah. Lihat Senarai lengkap ini dan fikirkanlah hasil kecekapan otak pemimpin Malaya lakukan kepada Sabah:-

01. Parti PBS
02. Parti SAPP
03. Parti PBRS
04. Parti LDP
05. Parti UPKO
06. Parti STAR
07. Parti UMNO
08. Parti DAP
09. Parti PAS
10. Parti PKR
11. Parti Bersatu Bugis Sabah (PBBS)
12. Parti Cinta Sabah (PCS)
13. Parti Damai Sabah (Parti SPP)
14. Parti Ekonomi Rakyat Sabah (PERS)
15. Parti Gagasan Bersama Rakyat Sabah (PARTI BERSAMA)
16. Parti Kebangsaan Sabah
17. Parti Kebenaran Sabah (KEBENARAN)
18. Parti Pembangunan Warisan Sabah
19. Parti Sejahtera Angkatan Perpaduan Sabah (SAPU)
20. Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (BARU)
21. Pertubuhan Perpaduan Rakyat Kebangsaan Sabah (PERPADUAN)
22. Parti Perpaduan Rakyat Sabah (PPRS)
23. Parti Kerjasama Rakyat Sabah (PKRS)

Perkara ini sepatutnya diambil serius oleh para pemimpin politik Sabah dan rakyat, di mana melalui banyaknya parti di Sabah akan membuka ruang yang sangat lebar bagi pemimpin dan rakyat Sabah berpecah, berpuak-puak, mendominasi, mempersalahkan, syak wasangka, iri hati, saling menyalahkan, mengungkit-ungkit, parti ini mengambil orang dari parti itu untuk menjadi ahlinya dengan cara yang tidak sihat dan semua perkara yang berlaku banyak mengarah kepada hal-hal negatif. Kelihatannya ruang untuk rakyat Sabah bersatu padu ketika era USNO, BERJAYA & PBS musnah serta sangat tipis keberangkalian rakyat Sabah bersatu lagi.

Source: Nipuhawang-awis

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...